Календар

WWF организира форум за зелена икономика в София с участието на еврокомисаря Янез Поточник

WWF организира форум за зелена икономика в София с участието на еврокомисаря Янез ПоточникНа 25 юни от 9,00 до 17,00 ч., в хотел Шератон международната природозащитна организация WWF, съвместно с представителството на ЕК в България, организира форум “Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“ с участието на европейския комисар по околна среда Янез Поточник. Събитието ще бъде открито от президента на България Росен Плевнелиев.

В сутрешната сесия комисар Поточник ще представи темата: „Прехода на Европейския съюз към ресурсно-ефективна зелена икономика. Възможностите за Общността в следващия програмен период 2014-2020 г.“.

Има ясни индикатори, че във всички фондове на Евросъюза се завишават средствата за постигане на целите на ЕС в посока ресурсно-ефективна икономика, опазване на околната среда и въвеждането на екосистемните услуги. Ще бъде финансирано и справянето с изменението на климата, както и разрешаването на енергийните проблеми. Това „позеленяване“ на европейския бюджет дава много сериозна заявка, включително и в България, към държавните институции, бизнеса и неправителствените организации за популяризиране на тези възможности и за по-добро усвояване на европейските средства в следващия програмен период, посочва Юлия Григорова, ръководител на програмата “Природа и просперитет” на WWF.

Един от акцентите на събитието ще бъде усвояването на средствата от ЕС за европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. „Ще обсъдим възможностите за финансиране на Натура 2000 през следващия финансов период на ЕС за всички заинтересовани страни. Целта ни е да се осигури достъп до информация за тези възможностите, което да улесни програмирането и усвояването на средствата за Натура 2000 в периода 2014-2020 г.“, допълва Григорова.

Снимка: ЕК

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2799 посещения

OFF

Последно качено » Новини