Календар

Парламентът се готви да спасява незаконни строежи пред събаряне в екологичната мрежа Натура 2000

Парламентът се готви да спасява незаконни строежи пред събаряне в екологичната мрежа Натура 2000Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ е силно разтревожена от разпространената в медиите информация за приет на първо четене от временната правна комисия проект за решение за налагане на мораториум върху заповедите за премахване и забрана за ползването на незаконни строежи.

На интернет страницата на Народното събрание текстът на проекторешението липсва. Затова природозащитниците коментират съдържанието, изнесено от медиите и откриват следните проблеми, ако решението бъде прието окончателно:

1. Самото издаване на решения за премахване на незаконни строежи е резултат на дълъг процес и събрани ясни доказателства за закононарушения. Възможността за обжалването на решението за премахване допълнително удължава процеса, въпреки че дава възможност на жалбоподателите да защитят своя интерес.

2. В медиите се твърди, че решението няма да засяга защитени територии. Това е слабо успокоение, защото има много незаконни строежи, които попадат в защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, но са извън защитените територии по смисъла на съответния закон за същите.

3. Съществува огромна обществена подкрепа за опазването на българското Черноморие. Самата БСП в края на мандата на 41-вото Народното събрание предложи да се предприемат стъпки за обявяване на природен или национален парк Българско Черноморие, което беше изразена воля в добра посока. Сегашното проекторешение е подкрепа за доказани закононарушители именно по Черноморието и голяма крачка назад.

4. Предложеното решение да се направи изключения за премахване на строежи при доказано единствено жилище е безсмислено - много хора ще прехвърлят жилищата си на роднини, за да докажат, че незаконният строеж е единственото им жилище.

5. Жилищният проблем на ромите в гетата е отделен въпрос със специфични решения, за които има практика по света. Съвсем очевидно решаването с един инструмент на всички казуси е невъзможно.

Коалицията „За да остане природа в България настоява Народното събрание да прекрати практиката да обсъжда текстове, които са недостъпни за обществеността.

Надяваме се, че Народното събрание ще защити обществения интерес и няма да приема решения, които биха довели до амнистиране на доказани закононарушители.

Същевременно природозащитниците продължават да настояват министър председателят Пламен Орешарски да закрие Министерството на инвестиционното проектиране като силен източник на корупция, създаден с цел застрояване на Черноморието и планините.

Коалицията „За да остане природа в България“ настоява за отстраняването от постовете им на заместник министрите на околната среда и на земеделието - Чавдар Георгиев и Бюрхан Абазов, защото са свързани с опити за застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа.

Природозащитниците припомнят, че от своя страна министърът на културата Петър Стоянович от дълго време подкрепя разширението на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1718 посещения

OFF

Последно качено » Новини