Календар

Кампанията 'За Рила' продължава с второ национално информационно турне

От 7 до 16 март в 10 български града ще се проведат информационни срещи по повод строителството на нови ски курорти в Рила. Второто национално информационно турне ще обиколи Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Карлово, Габрово, Силистра, Плевен, Шумен, Варна, Ботевград.

Участници в групата „Граждани За Рила” и коалицията от вече 30 неправителствени организации „За да остане природа в България“ ще представят проблема с незаконното строителство на три ски курорта в зоната „Рила-буфер” от европейската екологична мрежа Натура 2000 и Национален парк Рила. Те ще потърсят разширяване на обществената подкрепа за запазването на една от най-ценните български планини.

„По време на турнето ще бъде и националната премиера на филма за ски зона Банско „Банко и Добри“ на Екологично сдружение „За Земята“. Филмът разказва легендата за двамата братя Банко и Добри, основатели на двете селища Банско (в полите на Пирин) и Добърско (в полите на Рила). Филмът оставя зрителя да направи равносметка относно избора между развитието на масовия ски туризъм и съпътстващите го процеси в Банско и селския туризъм в село Добърско“, обясни Цвета Христова от Екологично сдружение „За Земята“.

По време на информационното турне ще се прожектира филм за Рила, ще има презентация на законовите нарушения в Паничище. Отделено е време и за журналистически въпроси и дискусия.

„Само запазената природа дава шанс на хората за устойчиво развитие, за чисто земеделие и екологичен туризъм. Незаконните ски курорти унищожават общото национално богатство в интерес на малцина“, казва Вера Петканчин от „Граждани за Рила”. „При селския туризъм парите остават в местните хора, а природата е запазена. Група „Граждани За Рила” изцяло споделя възгледа, че бъдещето на България е в алтернативния туризъм. А проектите за ски курорти край Рила са вече 7 – Паничище, Супер Боровец, Искровете, Бодрост, Трещеник, Семково, Костенец и Долна Баня.”

Първото информационно турне за Рила обиколи Благоевград, Видин, Пазарджик, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново, където стотици граждани се включиха в усилията за спасяването на Национален парк Рила.

Бяха събрани над 101 000 подписа на български и чужди граждани, които настояват за прекратяване на продължаващото незаконно строителство на нов ски курорт над Паничище в границите на Национален парк Рила и в непосредствена близост до Седемте рилски езера. Участниците в кампанията „За Рила” призовават институциите да започнат да прилагат законите за опазване на околната среда и биоразнообразието.

Коалицията от 30 природозащитни организации „За да остане природа в България” подготвя жалба до Европейската комисия срещу незаконното строителство на курортите „Супер Паничище”, „Супер Боровец” и „Бодрост-Картала”.

Гражданите отправиха искане към правителството да върне зоната „Рила-буфер” (в която попадат седемте проекта за ски курорти) обратно в европейската екологична мрежа Натура 2000. „Рила-буфер” беше единствената предложена зона, която Министерският съвет изключи от мрежата с аргумента, че инвестиционните интереси там са твърде силни. Европейската комисия не признава други критерии за определяне на местата от Натура 2000 освен научните. Ако правителството не опазва зона от Натура 2000, която е предложена за такава, впоследствие то може да претърпи санкции от Европейската комисия, които ще се плащат на практика от джоба на всички български граждани.

Информационните срещи ще се проведат, както следва:

7 март, петък – Стара Загора – 16, 30 часа – Клуб Отворено Общество, 18 часа – зала Малчика, ГПЧЕ „Ромен Ролан“
8 март, събота – Пазарджик – 11 часа, Яна Папазова – тел. 0877 910 909
8 март, събота - Пловдив, 14,30 часа, ул. Капитан Георги Цанев 18, ет. 1, вратата вляво – Мария Георгиева – тел. 0893 444 328
8 март, събота, Карлово - 18 часа, Синдикален Дом
11 март, вторник, Габрово – 18 часа, Музей на образованието
12 март, сряда, Силистра – 16 часа – Еко клуб към ЦУНТ, 18,30 часа – голямата зала в Младежки Дом
13 март, четвъртък, Варна - Инж. Владимир Михайлов — 0896 869 174
14 март, петък, Плевен — 17 часа, Художественага Галерия "Светлин Русев"
15 март, събота, Шумен -14 часа, Регионална библиотека «Стилиян Чилингиров»

За повече информация, снимки и карти:
www.forthenature.org

За контакти:
Цвета Христова, коалиция „За да остане природа в България» — 0895 461 590, cveta.hristova@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини