Календар

Отбелязваме Световния ден на влажните зони

Отбелязваме Световния ден на влажните зони2-ри февруари е официалният празник на водните обекти на планетата Земя. Под терминът „влажна зона“ се разбира парче земя, което е мокро или може да бъде намокрено, но може и да бъде пресушено. Това са всички езера, блата, реки, мочурища, мангрови гори, торфища , рибарници, оризища и дори заливните територии при морския бряг до 6 м. дълбочина.

На 2-ри февруари 1971 г. в иранския град Рамсар държавните глави на много страни се събират и доброволно и от името на своите съграждани подписват, т.нар. Рамсарска конвенция за опазване на влажните зони на планетата Земя. Това е един изключителен жест и знак за нова посока в човешкото разбиране по отношение на околната среда. Рамсарската конвенция е първото глобално международно екологично споразумение. Днес конвенцията е ратифицирана от 168 суверенни държави, включително всички големи държави, като Китай, САЩ, Русия, Бразилия и страните от Европейския съюз.
Това, към което правим всяка година на 2-ри февруари е да си припомним малко факти. Да си припомним, че човечеството е унищожило 64% от влажните зони на планетата за последните 100 години и това е довело до огромни икономически, екологчини, здравни и климатични проблеми. Човечеството буквално е нарушило нормалния кръговрат на водата на планетата и е разбрало, че трябва да спре и да направи крачка в нова посока.

След подписването на Рамсарската конвенция единственото нещо, което остава да направим е да поемем своята лична отговорност в промените. Необходимо е всеки от нас ежедневно и също така доброволно и осъзнато да се грижи за чистотата на планета и основният й жизненосещ компонент - водата. Това съвсем не е толкова трудно.

Можем да се грижим за водата и влажните зони с малки стъпки в нашето ежедневие, като празаруваме и консумираме отговорно, като сме добре информирани от къде идват стоките в магазина и как са произведени. Ние можем отговорно и осъзнато да избираме какво да купим и какво не. Зелените етикети и международните системи за сертификация на различни продукти ни позволяват да взимаме информирани решения. Доверието към зелените етикети все още не е популярна тема в България, но 2-ри февруари е повод да й обърнем внимание.

Друг начин да бъдем отговорни към влажните зони е да изчисляваме водния отпечатък на стоките, услугите и дейностите, които извършваме ежедневно. Системата за изчисляване на водния отпечатък – water footprint - e свободно достъпна в интернет. Когато знаем какъв воден ресурс е бил необходим, за производството на една памучна тениска или за парче месо, например, ние със сигурност ще бъдем по-отговорни в своите ежедневни избори и постъпки.

И тази година Световният ден на влажните зони се отбелязва от много организации, фирми, институции, отделни групи или личности в цялата страна. Сред организациите, които ще отбележат празника са Министерството на околната среда и водите и регионалните басейнови дирекции, Сдружение Зелени Балкани, Природен Парк „Персина“, Инициативата „Прозрачни планини“, Сдружение „Екообщност“, Националният природонаучен музей, СОУ „Отец Паисий“ – Самоков и много други.

Повече информация за някои от събитията

Няколко идеи как да отбележим празника:
Можете да отбележите празника чрез малко или голямо събитие, по начин който вие смятате за подходящ. Всяка малка мисъл и крачка, която правим днес има голямо значение в дългосрочен план. Нека не забравяме, че има най-малко три неща, които всеки от нас може да направи: 1 да бъде добре информиран; 2 – да поема лична отговорност към околната среда в ежедневието си (да бъде добър пример); 3 –да информира и вдъхновява другите.

- Посетете влажна зона (може да е най-близката река, езеро, блато) с приятели, ученици, група съмишленици или със семейството си. Направете снимки, научете повече за водния обект, неговите проблеми и начините да бъдат разрешени. Научете повече за биоразнообразието, което се среща в района.

- Информирайте се за понятието „воден отпечатък“. Информирайте свои приятели, близки или съмишленици. Изчислете водния си отпечатък за година и споделете резултатите в социалната мрежа или по други канали. Помислете и обсъдете в група как бихте могли да намалите личния си воден отпечатък, вкл. по отношение на храненето (най-голям екологичен отпечатък върху планетата има производството на храна). Повече информация: (www.waterfootprint.org).

- Представете презентацията на Рамсарската конвенция пред ученици, студенти, колеги или други заинтересовани граждани. Можете да направите собствена презентация за влажна зона в България или друг интересен обект, вкл. за биоразнообразието, зависещо от влажните зони (риби, водолюбиви птици, редки влаголюбиви растения, местни общности, зависещи от риболов и др.)

- Открийте изложба за влажните зони. Подберете най-хубавите си снимки, свързани с водата и водните обекти, отпечатайте ги на хартия и открийте изложба във фоайето на местното читалище или друго подходящо място. Откриването на изложбата може да е съпроводено с кратка беседа за проблемите на влажните зони и начините да ги разрешим вкл. чрез малки стъпки в ежедневието.

- Организирайте био веганско парти. Всички статистики и изследвания сочат, че земеделието и животновъдството са най-големите замърсители на планетата. В допълнение производството на животински продукти има и един от най-високите водни отпечатъци. Ето защо, от екологична гледна точка би било добре да преосмислим хранителните си навици и да намалим консумацията на животински продукти. В същото време каквото и да купуваме – храна, дрехи, хартия, мебели, електроуреди, обзавеждане за баня или дори цяла къща, би било добре да се интересуваме дали компанията производител е достатъчно отговорна и дали ползва някой от доказаните зелени стандарти като FSC, EN 16575, IFOAM OGS, Energy Strar, LEED и др.


Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1697 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Нели Арабаджиев
    2015-02-06 11:27:29

    Благодаря, че споделихте тази информация!

OFF

Последно качено » Новини