Календар

Часът на Земята 2015 е посветен на борбата с климатичните промени

Часът на Земята 2015 е посветен на борбата с климатичните промениWWF поема за поредна година световната си ежегодна щафета за природата – Часът на Земята, сега с фокус върху най-всеобхватното екологично предизвикателство в света - промените в климата. Срещите на високо ниво за климата през 2015 г. са възможност за реални действия за ограничаване на климатичните промени и WWF ще използва Часът на Земята да привлече вниманието към проблема и възможните решения.

Деветото издание на Часът на Земята тръгва по целия свят в 8:30 часа местно време, в събота, 28 март, само няколко месеца преди очакваното ново глобално споразумение за климата. Когато Часът на Земята настъпи, той ще обедини световната общност на шест континента в местни, реални действия за климата.

Още преди Часа на Земята, организаторите му работят с гражданите, политиците и бизнеса за напредък по в борбата с климатичните промени в над 120 страни, включително за уведомяване на правителството в Непал за политиката за улесняване на достъпа до слънчевата енергия за градско жилищно ползване, повишаване на информираността на климата в училища в Европа и Африка, както и работа с фермерите и рибарите от Австралия в Колумбия.

"Изменението на климата не е само акцент на Часа, това е предизвикателството за нашето поколение", коментира Съд Саронвала, ръководител на световната кампания на WWF. "Часът на Земята е най- трайното гражданско движение с фокус климата. Светлините могат да изгаснат за един час, но действията на милиони през цялата година ще вдъхновят решенията, необходими, за справянето с изменението на климата“.

Само през 2014 г. Часът на Земята подпомогна набирането на средства за засаждането на милиони дървета, насърчи използването на енергийно-ефективни печки и намали въглеродния отпечатък на хиляди училища.

"Изменението на климата не признава граници, но и човешките общности също се съюзяват над граници, политики, правителства. Движението за климата на WWF е благодарение на множеството хора, има голям обсег и амбициозни, спешни цели", добавя Саронвала.

„Изпитахме и продължаваме да изпитваме на гърба си тежките последици от климатичните промени, допълва Георги Стефанов, експерт „Политика и климатични промени” във WWF-България. "Проливните дъждове, наводненията причиниха големи щети и ни показаха ясно, че подценяваме научните факти и че не отделяме ресурс и внимание на качественото управление на реките. Затова през 2015 г. в България ще посветим Часа на Земята на реките – преградени, превърнати в канали, с изсечена крайречна растителност, лишени от живот, те не могат да изпълняват безопасно естествените си функциите“.

От 2007 г. Часът на Земята е мобилизира фирми, организации, правителства и стотици милиони хора в над 7000 места и 162 държави в действия за устойчиво бъдеще.

Вижте официалното видео за Часа на Земята 2015

Вижте снимки от инициативи за Часа на Земята по целия свят

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2480 посещения

OFF

Последно качено » Новини