Календар

WWF призовава: Използвай силата си в Часа на Земята 2015

WWF призовава: Използвай силата си в Часа на Земята 2015Часът на Земята се превърна в световен празник на природозащитата, най-вече защото показа каква е силата на всеки човек да промени средата си. От символичното гасене на светлините до засаждането на гората на Часа на Земята (в Уганда), събитието има огромна сила и дава възможност на гражданите да поемат щафетата. В България посветихме Часа на Земята на българските реки - преграждани, изкопавани, унищожавани, те показаха какво означава когато нарушим равновесието. Време е да им отвърнем с грижа, защото сме на път да ги загубим.

За Часа на земята имаме няколко идеи и предложения.

Подписката за реките – подкрепата за решенията, които предлагаме решения за речните проблеми, набира сили. Знаете ли, например, че в България почти всички рибни проходи са неподходящи или построени без участието на специалисти. За разлика от практиката в някои други държави, където на един бент има по два типа рибен проход, у нас най-често да се прави стълба от бетон, по която дори не тече вода.

Решението – да се приемат законови промени и да се осигури тяхното прилагане. С всеки подпис исканията ни за промени стават по-силни и трудни за пренебрегване.

Снимки на реката – Заедно с партньорите ни от сдружение "Риболовен клуб Балканка", маркираме унищожаването на реките в страната на dams.reki.bg. В момента съществуват над 200 малки водноелектрически централи, без да се броят подязовирните. Още около 300 централи с издадени разрешения за водовземане се намират на различен етап на реализация. Дори половината само да бъдат построени, това може да е краят за реките. Смятаме, че преди да се хвърлим презглава в създаването на нови електроцентрали, е добре да знаем какво се случва със съществуващите. Затова призоваваме всеки, който има интерес реките да останат живи, да снима своята река и преградите в нея.

Активизмът не е за всеки, затова отправяме и две по-леки предизвикателства. Изключваме светлините на 28 март от 20:30 до 21:30 часа и организираме събитията в няколко града:

26 март, Пловдив - прожекция на DamNation, Лъки синема, 18,00 ч. Всяка прожекция е придружена с дискусия. Входът е свободен!

26 март, Берковица - прожекция на DamNation, училище Иван Панов, 13,00 ч.;

27 март, Русе - прожекция на DamNation, Исторически музей, 17,30 ч.;

28 март, Варна - прожекция на DamNation във ФКЦ в 18,00 ч. и отбелязване на Часа на Земята след филма. Съорганизатори на събитието във Варна са Сдружение CRE8 и неформална група P4K. От 20:30 часа ще започнем с огнено и LED шоу под съпровода на акустична музика.

28 март, София - традиционното отбелязване на Часа на Земята пред Народния театър - светлинно шоу, музика, изобразяване на защитени видове със светлина - от 20,00 до 21,30 ч.

Рисунки в тъмното – всеки може да отправи послание към реките като нарисува нещо в тъмното със светлина и го заснеме с фотоапарат. Публикували сме инструкции в страницата на WWF и във Facebook.

Следете новините на сайта ни и във Facebook, където ще публикуваме нова информация за събитията и участниците в тях.

Часът на Земята се реализира с подкрепата на нашите партньори. Медийните партньори предоставят безплатно пространство за банерите, радио и тв клиповете на кампанията, и отразяват събитието в своята медия. Хората на изкуството даряват уменията и произведенията си за събитията в Часа на Земята. Благодарим им за подкрепата!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2100 посещения

OFF

Последно качено » Новини