Календар

България е заплашена от наказателна процедура на ЕК заради ВЕЦ

България е заплашена от наказателна процедура на ЕК заради ВЕЦЕвропейската комисия може да открие наказателна процедура срещу България заради липсата на контрол върху малките водноелектрически централи. Природозащитни организации, както и клубове на риболовци и любители на водните спортове внесоха две жалби до комисията, съдържащи примери за пресушени речни корита и унищожен живот по теченията след ВЕЦ.

От 10ч във вторник (14 юли) представители на WWF България, Сдружение за дива природа „Балкани“, риболовен клуб „Балканка“ и Българско каяк общество ще дадат пресконференция в пресклуба на БТА, на която ще обяснят мотивите да се обърнат към Брюксел.

Според инициаторите на жалбите, в България систематично се погазват правилата за функционирането на малките ВЕЦ, което води до унищожаването на реките и речните екосистеми и е в ущърб не само на природата, но и на хората, чиято дейност зависи от реката. Нарушени са три евродирективи – за хабитатите, за стратегическата екологична оценки, както и рамковата директива за водите.

Примерите са събрани посредством платформата http://dams.reki.bg/, целяща заснемането и описването на реалния ефект върху околната среда, оказван от съществуващите водноелектрически централи. Всеки гражданин е поканен да изпрати снимков и видеоматериал, който след преценка /бива публикуван. Информация за реките, засегнати от ВЕЦ, както и за съществуващите защитени зони покрай реки, може да бъде получена чрез географската информационна система на WWF http://gis.wwf.bg/rivers/.

Жалбоподателите от години се опитват да решат проблема на национално ниво, но не срещат достатъчно разбиране от институциите. Системното нарушаване на националното и европейското законодателство през последните повече от десет години предизвика десетки протести в цялата страна. Голям брой от конфликтните случаи доведоха до инициирането на дела в българските съдилища. Въпреки това, както и въпреки опитите за поддържане на диалог с отговорните институции, напредъкът по спазване на законодателството е незадоволителен. Механизмите за преодоляване на проблемите с българските власти бяха изчерпани и това доведе до повдигане на въпроса и пред европейските институции.

Участници:
Андрей Ковачев, Сдружение за дива природа „Балкани“
Димитър Куманов, риболовен клуб „Балканка“
Димитър Манев, Българско каяк общество
Иван Христов, WWF
Любомир Костадинов, WWF

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1870 посещения

OFF

Последно качено » Новини