Календар

Държавата подарява територии от Национален парк Пирин и Природен парк Витоша

Държавата подарява територии от Национален парк Пирин и Природен парк ВитошаСвиква се протест за защитените територии на 11 ноември, сряда, в София

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че в шумотевицата около местните избори продължават незаконните действия в Национален парк Пирин и Природен парк Витоша под благосклонния поглед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което отговаря за Пирин и Министерство на земеделието и храните (МЗХ), което отговаря за Витоша.

Двете министерства разрешават на компании да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша.

Природозащитниците свикват протест в София на 11 ноември, сряда, от 18,30 ч на Попа. Те питат: Дали Министерски съвет не се отблагодарява така за изборна помощ?

Какво става в Национален парк Пирин?

В прессъобщение днес по обяд МОСВ обяви в прав текст, че в Национален парк Пирин ще се сече вековна гора, за да се пусне нов шестседалков лифт в ски зона Банско, който да подмени триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка.

Справка показва, че ще се изсекат поне 57 бели мури и смърчове, на възраст 80-100 години. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г.

Разрешението за подмяната на лифта, беше дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, от кабинета Орешарски. То се обжалва в съда. Но дори да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени. Това ще бъде поредното доказателство, че в България законите не се спазват.

Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към прокуратурата да разследва екоминистъра Ивелина Василева, че разрешава сечта в Национален парк Пирин. Изключително нелепи и грозни са обясненията на МОСВ, че „полученият дървен материал ще бъде използван за възстановяване на туристически пътеки и маршрути в парка. Както и за ремонт на подхода към най-старото живо дърво в България – Байкушевата мура, която е на възраст над 1300 г.“

Какво става в Природен парк Витоша?

Проверка на коалицията „За да остане природа в България“ показва, че в района хижа „Алеко“ се извършват няколко незаконни дейности без план, без разрешително за строеж и е в противоречие с действащия ПУ:
- незаконосъобразно разкопаване в Природен парк Витоша (извън пистите) с цел прокарване на система за изкуствен сняг (без необходимите разрешителни). При изораването край пистата „Витошко лале“ има унищожен и подраст, което е престъпление според наказателния кодекс.
- преместване на „морени“ и изравняване на терени извън пистите (вероятно с цел разширяването им)
- изкопи по самите писти
- сеч и прокарване на нови пътища
- строят се противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на средства

Въпреки внесените над 300 становища, повечето против проекта за нов план за управление на Природен парк Витоша, той беше внесен за разглеждане в МОСВ. След мръсна кампания в един от вестниците, близък до депутата от ДПС Делян Пеевски, беше уволнен и един от служителите на МЗХ, който отговаря за защитените територии като Природен парк Витоша.

Снимки от разораването в Природен парк Витоша:
http://forthenature.org/news/3473

Снимки от застрояването на Национален парк Пирин от Маренго Трейдинг: http://forthenature.org/gallery/434

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6897 посещения

OFF

Последно качено » Новини