Календар

Разораването в Природен парк Витоша е опит за изграждане на ски зона, отхвърлена от съда през 2011 г.

Разораването в Природен парк Витоша е опит за изграждане на ски зона, отхвърлена от съда през 2011 г.Протест в 6 града на страната довечера: „Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила“

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че разораването с тежка техника на 20 декара млада гора в Природен парк Витоша е всъщност опит да се започне изпълнението на отхвърлен от правителството и съда план за по-голяма ски зона около хижа Алеко. Подобно нарушение е прецедент на европейско ниво и застрашава държавата от бърза наказателна процедура на Европейската комисия.

Проверка на природозащитниците показва, че най-вероятно става дума за незаконно изграждане на една от пистите (№1) от подробния устройствен план за нова ски зона Алеко. Този план беше предложен на обществено обсъждане от „Витоша ски“ АД през 2009 г. Фирмата държи почти всички лифтове и влекове на Витоша. Планът беше спрян от Министерството на околната среда и водите през 2011 г. в изпълнение на две решения на Върховния административен съд, защото нарушава българското и европейското законодателство. Сметката тогава показа, че ще бъдат изсечени над 33 хиляди дървета и унищожени над 170 декара морени. Срещу плана се обявиха и скиучители.

На 9 ноември 2015 г. при проверка на горските и други държавни служители, на която присъстваха природозащитници и представители на „Витоша ски“, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с над 1500 фиданки, закупени с европейски средства, е унищожена в Природен парк Витоша в последните дни. Това беше една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в м. Меча поляна с участието на над 200 души през октомври 2014 г. Предстоеше тя да бъде обявена за победител в конкурса „Дърво с корен” в категория „Доброволец-залесител”, като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на Природен парк Витоша.

Беззаконието се разпростира успоредно на писта „Витошко лале“, с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Според официалния резултат от проверката няма установени извършители. Не са установени собствениците на три строителни машини, които стоят на терен. Последните вечери граждани се самоорганизираха, за да не допуснат извеждането на машините.
Снимки от разораването в Природен парк Витоша

Протокол от проверката на 8-те държавни институции на 9 ноември 2015 г.


Довечера от 18,30 ч. протестиращи се събират в шест български града:

София - на паметника на Патриарх Евтимий

Пловдив – на Копчетата

Варна – пред сградата на общината

Русе – пред Градските хали

Перник – пред Двореца на културата

Сливен - 17 часа, пред общината

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3237 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Skior
  2015-11-19 12:00:46

  Росен и Асен, разгледайте внимателно картите към статията. Схемата е проста - строи се нещо, държавата се прави, че няма проблем, нещото се ползва.

  Хейтът към Белев не помага. Много други хора са се занимавали със случаите на Витоша и други места. Тези хора не си мълчат също.

 2. Росен
  2015-11-14 15:08:04

  Тая простотия от къде я измислихте пък сега??? Сега ще вземтее да извадите някоя карта от преди освобождението и да ревнете, че някой зъл гений се опитва да върне статута на Витоша от преди турското робство и да изсече гората за огрев и клечки за зъби.

 3. Асен
  2015-11-12 22:44:21

  Ей, ама пак призраци в гардероба ви се привиждат. И за какво им е тази нова писта, акто няма да могат да я използват, защото по документи това пространство не е ски писта и няма как да се узакони. Хайде стига сте лъгали. Явно ви се плаща в доста големи чували за всички тези провокации и глупости, които правите. Срам ме е от вас и от такива като Тома Белев, които заблуждавате обществото и злоупотребявате с вярата на хотата. Вие сте за изкореняване, не фиданките. Белев ви мъти яко главите, за да му помогнете да стане отново директор на парк Витоша и да източва необезпокояван пари от държавата, а вие с охота му помагате.

OFF

Последно качено » Новини