Календар

Отворено писмо до премиера за спешни мерки за Пирин, Витоша и Рила. Нов протест на 26 ноември 2015 г.

Отворено писмо до премиера за спешни мерки за Пирин, Витоша и Рила. Нов протест на 26 ноември 2015 г.Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша.

Природозащитниците припомнят, че има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България.

В Природен парк Витоша незаконно се разорават площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма Околна среда. Тези площи учудващо съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите.

В Национален парк Пирин се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е напът да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост.

Проектите на плановете за управление на националните паркове Пирин, Рила и Природен парк Витоша и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва.

На 11 ноември 2015 г. хиляди граждани излязоха на шествие в София, Пловдив, Варна Русе, Перник и Сливен с призив за опазване на Рила, Пирин и Витоша и заявиха ясно своята воля да продължат протестите, докато не бъдат изпълнени техните четири искания:

1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален Пирин и другите виновни лица.
3. Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.
4. Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

Природозащитниците припомнят, че са изпълнили всички законови действия, и са изразили експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.

Природозащитниците настояват и за спешна среща за спасяването на последните кътчета незастроена и запазена природа в България. Те очакват ясни гаранции, че ще се провежда политика на отговорно отношение към природното наследство и перспективите за развитието на качествен туристически продукт, основан на едно автентично природно и културно наследство и събудени за предприемачество местни общности.

До този момент нито една от компетентните институции в лицето на министерствата на земеделието, околната среда и регионалното развитие не реагира на поставените искания. Затова коалицията „За да остане природа в България“ призовава всички граждани да се включат в протестите на 26 ноември 2015 г. (четвъртък) от 18.30 часа, с които ние искаме институциите да дадат отговор на поставените искания.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2058 посещения 8 коментара

Коментари

 1. ei
  2015-11-19 17:25:18

  А, и троловете, още по-зле ще ви плащат, щото чорбаджията ви е "хинвестирал" в зима, а зимите тука станаха малко нещо средиземноморски... и това е само началото за съжаление. В тоя смисъл крайно време е унищожаването на природата да се квалифицира като престъпление срещу сигурността на населението.

 2. ei
  2015-11-19 16:50:25

  Така. Бъбрека в Рила заблатен ли е? Заблатен е.
  Смърчетата дето ги садихме изкоренени ли за от багерите на "Витошаски"? Изкоренени - 5000 бройки върху 20 декара, доставени с европари, организирани от парка, садени от доброволците. В национален парк Пирин - ценно природно наследство, признато от целия свят - има ли вече лифт - частна собственост? Има.
  И това още преди да приемат новите планове за управление, които разрешават между 15 и 30 процента застрояване вътре в територията на парковете.
  Така че троловете много се зле. Лошо ви плащат, що ли.

 3. Стефан
  2015-11-19 10:48:10

  Протестът е срещу отпадането на забраните за строителство в плановете за управление на НП Пирин, НП Рила и ПП Витоша. Планът на лошите е сега да паднат забраните в плановете за управление, а след няколко месеца ще се опитат да премахнат тези забрани и от Закона за защитените територии.
  Срещу това е протеста.
  Относно Родопите - Коалицията има множество дейности за защита на Родопите - включително разширяване на Натура 2000 зони, опазване на вековните гори, обявяване на Западните Родопи за биосферен парк и много други. Погледнете сайта, погледнете сайтовете на организациите - членки и ще се уверите в това.

 4. Skior
  2015-11-19 10:47:17

  Трябва да се спрат безочливото застрояване на Пирин и опитите да се направи същото на Витоша. На Рила също не трябва да се допуска. Затова са национални и природни паркове, за да се пази природата. Държавата трябва да спре да играе по свирката на Цековци.

 5. Обективен
  2015-11-19 09:48:36

  До Валката и Марко: Нямате никакави доказателства за твърденията си.

  До Елка: Този протест е за национални и един природен парк. Щом ви вълнуват Пампорово и Чепеларе, вие какво направихте за тях?

 6. Валката
  2015-11-19 09:10:53

  Абе не ви ли е срам??? Излъгахте безочливо миналата седмица за Витоша, мрънкате срешу всеки, който иска да инвестира и да подобри инфраструктурата в планинските курорти. Вечна контра сте! Айде стига!

 7. Елка
  2015-11-18 21:52:50

  Нещо за Чепеларе и Пампорово или там играта е друга?

 8. ...
  2015-11-18 15:02:48

  Коментарът е премахнат

OFF