Календар

Екозаконите в ЕС няма да се променят, време е да подобрим прилагането им

Екозаконите в ЕС няма да се променят, време е да подобрим прилагането имНово проучване на ЕК сочи, че прилагането на Директивите за птиците и местообитанията трябва да се подобри, за да се избегне загубата на биоразнообразие, която би струвала между два и три милиарда евро на година

Европейският съюз разполага с адекватен инструмент за запазването на природата на континента. Това сочат предварителните резултати от анализ на Директивите за птиците и местообитанията, представен в края на миналата седмица от Европейската комисия на конференция в Брюксел, посветена на оценката на природозащитните закони в ЕС. WWF приветства резултатите от проучването, които потвърждават, че европейската мрежа Натура 2000 работи успешно и е необходимо единствено да се прилага ефективно.

„Европейската природа се нуждае от най-добрата защита, която можем да ѝ осигурим“, заяви в Брюксел европейският комисар по околната среда Кармену Вела. Директивите за птиците и за местообитанията опазват най-ценните природни територии в ЕС чрез Натура 2000 и осигуряват защита на застрашените животни и растения от посегателства и незаконна търговия. „Събраните доказателства подсилват разбирането ни, че без Директивите състоянието на природата в Европейския съюз щеше да е значително по-лошо, отколкото е днес", добави Вела в речта си пред форума.

Проучването на ЕК е част от процедурата по оценка на ефективността на Директивите, стартирана от Европейската комисия през тази година. Докладът съдържа много важно заключение – природозащитната политика на ЕС не може да разкрие напълно потенциала си, докато други политики и дейности, финансирани с европейски средства, продължават да увреждат видовете и техните местообитания. Необходими са подобрения в секторите земеделието, рибарството, транспорта и енергетиката, за да имаме икономика, която работи с природата, а не срещу нея.

Андреас Баумюлер, ръководител на отдел природни ресурси на ЕС в европейския офис на WWF, изрази задоволство от данните в доклада, показващи че директивите за природозащитната мрежа Натура 2000 не тежат на бизнеса, а напротив – осигуряват работни места и носят приходи, достигащи 85 милиарда евро на година само в туристическия сектор.

На 30 октомври 2015 г. представители на коалиция „За да остане природа в България“, в която членува и WWF, обсъдиха с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева оценката на екомрежата Натура 2000 . Министър Василева потвърди тезата, че рамката и целите на европейските Директиви за Натура не трябва да се променят.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1806 посещения 1 коментара

Коментари

  1. ...
    2015-11-24 21:51:38

    Коментарът е премахнат

OFF

Последно качено » Новини