Календар

С боб и леща срещу глобалното затопляне или какви са естествените алтернативи на месото?

С боб и леща срещу глобалното затопляне или какви са естествените алтернативи на месото?В четвъртия курс „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ на Училища за готвене на За Земята ще научим как бобовите като пълноценна и здравословна алтернатива на месото могат да ни помогнат да намалим съществено екологичния си отпечатък. Има и още една причина да посветим цял курс на тях - 2016-та е обявена за година на бобовите култури от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Природата е създала много по-приемлива алтернатива от месото на протеинови източници и това са бобовите растения. Високото съдържание на белтъци, неоспоримо добрите вкусови свойства, а и хилядолетното съвместно развитие на хората и разнообразните роднини на фасула и лещата са основателни причини да предпочетем тази храна пред месото. Заедно с нашите лектори от За Земята и Slow Food България ще се запознаем с хранителните ползи от бобовите, ще научим повече и за разнообразието на тези култури в страната и по светa, и не на последно място защо тази храна има почти пренебрежително въздействие върху околната среда. Няма да забравим да сме практични. Нашият гост-готвач Михаела Белорешка ще сподели с участниците на курса полезни съвети за по-бързи или бавни разнообразни бобови ястия.

Готвейки ще говорим за връзката между глобалните промени в климата и интензивното земеделие и животновъдство. Основната причина за промените в климата е натрупването на парникови газове в атмосферата. Увеличената им концентрация води до повишаване на температурите на планетата. Интензивното животновъдство е втория най-голям източник на парникови газове след изгарянето на фосилни горива. При храносмилането на повечето преживните животни се отделят огромни количества въглероден диоксид и метан. Това не би било проблем, ако животновъдството не се беше превърнало в огромен бизнес, който изцяло промени начина на хранене в т.нар. развит свят.

Въпреки че са сравнително евтина алтернатива на животинските белтъчини и биха могли да помогнат за преодоляването на глада по света, бобовите култури все още не са достатъчно добре оценени. Лещата, грахът и фасулът са много важни за осигуряването на прехрана на голяма част от световното население. В страните от Южна Америка, Африка и Азия тези растения са неотменна част от менюто на хората и се отглеждат предимно в малки и семейни стопанства.

Курсът „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ ще се проведе на 23 февруари от 19:00 до 22.00 часа в Кулинарно училище Amuse bouche (София, ул. "Кораб планина" 8-10). Повече информация за курса и записването може да намерите тук.

Училища за готвене - пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от проект Училище за устойчиво развитие и активизъм на За Земята и Приятели на Земята Европа, който стимулира неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2460 посещения

OFF

Последно качено » Новини