Календар

Природозащитниците алармират, че кампанията срещу организациите е атака срещу цялото гражданско общество и българската природа като ценност, а мълчанието на институциите е оглушително

Природозащитниците алармират, че кампанията срещу организациите е атака срещу цялото гражданско общество и българската природа като ценност, а мълчанието на институциите е оглушителноНа специална пресконференция днес, Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" обяви компрометиращата кампания водена в момента срещу нея, като опит за атака срещу гражданското общество и защитата на природата като ценност. Освен уронване на престижа на организациите, които активно работят, се създава негативно отношение към ключови видове,гражданството и дарителството като цяло.

Запис от пресконференцията: https://www.facebook.com/forthenature.org/videos/993107984060287/

Повтарящите се клевети, които се публикуват непроверени в определени медии, се използват вече и от Върховната административна прокуратура. Подкрепяйки беззаконието днес, всеки може да стане негова жертва утре – неправителствени организации в други сфери, дори граждани.

Опазването на природата е цивилизационен избор, който България отдавна е направила и само страни в състояние на война и крайна бедност са се отказали от него, затова мълчанието на институциите към случващото се в момента дискредитира европейската политика за околна среда и механизмите за финансиране на приоритетните сфери.

На пресконеференцията бяха изнесени и данни за основните финансиращи механизми в България, които също са предмет на черната атака – Оперативна програма Околна среда и програма LIFE.

От 2007 до 2015 по Оперативна програма „Околна среда“ общо са сключени договори за 3,5 млрд лева, но НПО могат да кандидатстват единствено по Ос 3 Биоразнообразие и до този момент само 8 проекта на организации от Коалицията са изпълнени за общо 4,5 млн.лева. Т.е. за целия период тези организации са използвали едва 0,1 % от средствата на програмата .

Програма LIFE е финансов механизъм-катализатор, директно към ЕК чрез който се осигуряват средства за опазване на европейската природа и видове, създадена през 1992 г. България има възможност да участва с проекти с влизането си в ЕС и до този момент е получила финансиране за 18 проекта, но не само на НПО, но и на институции и бизнеси. Получените инвестиции по направлението „Природа и биоразнообразие“ са в размер на 19,5 милиона евро.

Средствата, получени по тези програми не генерират печалба и се разходват само в обществена полза при строгия контрол и изискванията на финансиращите организации.

Когато печелим проекти, ние създаваме заетост в места, забравени още от времето на Втората световна война – гранични,труднодостъпни и изостанали райони. Даваме надежда и шанс за хората да останат в България и създаваме предприемаческа култура, там където държавата ги е забравила, защото се интересува само от инвеститори клас А.

„Ние не сме срещу развитието на туризма и бизнеса, а се борим за върховенство на закона, защото по същество битката е срещу олигархията, скрита зад офшорни компании с неясен произход. Всъщност битката е за правова държава и тя не е само наша, а на цялото гражданско общество, защото днес под ударите сме ние, но утре ще бъде някой друг с активна позиция“ – казаха природозащитниците и призоваха за широка подкрепа на гражданското общество и свободните и обективни медии.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2546 посещения 4 коментара

Коментари

 1. Хм...
  2016-04-05 14:59:41

  Истината е, че думите "природозащитник" и "еколог" се превърнаха в мръсни, и поради силно избирателната намеса на т. нар. активни граждани, въпреки многобройните посегателства върху околната среда. Не съм чул примерно някой горскостопански или ловностопански план в защитена територия да е обжалван поради липса на адекватни екооценки. В същото време не виждам да се притеснявате особено от необезпокояваната дейност на големите промишлени замърсители. Или здравето на хората явно не е сред приоритетите на т.нар. активни граждани? Премислете основно действията си. Само с приказки за Георгиос Георгиу, Банско, палаткаджийски вълнения, птички, тревички и прочие, няма как да привлечете общественото мнение на своя страна. Казвам го най-добронамерено! Ако не ми вярвате - погледнете трайната тенденция на постоянно намаляващите изборни резултати на ПП "Зелените" на последните няколко вота. Факт!

 2. ...
  2016-03-24 11:55:29

  Коментарът е премахнат

 3. Лин
  2016-03-24 10:21:34

  Всеки,който поне малко се интересува от работата в сферата на екологията, знае защо са отправени обвиненията и колко са безпочвени те действително. Гражданско общество в България няма. Едни от малкото събудени хора с позиция са тези, към които е насочена черната pr кампания.
  Никога преди да засегнат личните му интереси, не съм чувала главния прокурор да се самосезира по анонимна статия от вестник.
  Самозабравилите са другаде - в парламента. Или пред телевизорите си, слушайки едни и същи лъжи цял живот и винаги на мнение, че някой краде тяхните пари. Или в Интернет, плюейки под всяка статия, без дори да имат представа от това,което коментират.

 4. ...
  2016-03-23 21:46:18

  Коментарът е премахнат

OFF

Последно качено » Новини