Календар

WWF продължава международната кампания за опазването на Пирин

WWF продължава международната кампания за опазването на ПиринМеждународната природозащитна организация WWF продължава своята световна кампания за опазване на Национален парк „Пирин“ като природното наследство под заплаха. До момента вече са събрани над 87 939 подписа. Поводът е опасният проект за нов план за управление на парка. Вместо да забранява изрично посегателства над Пирин, планът предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство с 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина.*

Всеки може да подкрепи кампанията, като се подпише на адрес: https://makeyourmark.panda.org/bg/pirin

Във време на на политическа несигурност обществото ни има нужда да се обедини около непреходни ценности като опазването на природата. Лидерите на България имат неповторим шанс да покажат, че въпреки политическите си различия, успешно защитават най-ценните ресурси на страната, какъвто е Национален парк „Пирин“.

Затова именно сега международната кампания призовава за опазването на впечатляващата с красотата си планина, богата на ледникови езера, на новоформиращи се видове и рядък пример за здрава планинска екосистема на Балканите. Вековните иглолистни гори на Пирин са дом на най-старото дърво на Балканите – Байкушевата мура. Пирин е убежище на кафявата мечка, вълка, балканската дива коза и на 159 вида птици, между които трипръстия кълвач - най-редкият кълвач в Европа.

В момента се изработва нов план за управление на парк Пирин. Във варианта, в който се предлага, документът не отговаря на целта на създаването на националния парк – опазване на дивата природа. Подадената от правителството оставка не спира процедурата по актуализирането на плана. По тази причина е необходима намесата на премиера на страната, независимо кой заема тази функция. Кампанията постинга първоначалната си цел - 75 000 подписа и сега се стреми към събирането на 100 000 подписа в подкрепа на Пирин, които да бъдат връчени максимално бързо на министър-председателя.

Националното законодателство, европейската екомрежа Натура 2000, както и закрилата на ЮНЕСКО, би трябвало да осигурят качествена защита на Пирин. За съжаление обаче, предложеният план за управление предвижда изграждането на две нови ски зони и разширяването на съществуващата. Влизането му в сила би било нарушение на нормите на ЮНЕСКО, които България се е ангажирала да спазва, припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България.

През 2010 г. ЮНЕСКО вече изключи ски-зоните над Банско и Добринище от Световното природно наследство, защото след застрояването им и изсичането на над 160 хектара вековни гори, природоохранните им функции бяха сериозно нарушени.

Не можем да си позволим допълнително разрушаване на Пирин. Със стартиралата днес петиция ние призоваваме българския премиер да предприеме веднага действия за опазването на Пирин като част от световното природно наследство на ЮНЕСКО като спре всякакви опити за нови строежи стопански сечи в парка и осигури развитието му като световна природна ценност, допълва Кавръкова.

WWF включва Пирин в световната си кампанията „Да опазим заедно нашето природно наследство“. Тази природозащитна инициатива призовава за спасяването на българския национален парк, заедно с емблематични места като испанския Доняна, танзанийския Селуз и бариерния риф на Белиз. Над половин милион души призоваха досега правителствата на тези държави да спрат унищожаването на природното наследство, за което носят отговорност.

_____________________________________________________________________________________________

* Площ на зона за туризъм (вкл. строителство) в стария план – 895 ха, от която на 218 ха е разрешено строителство
Площ на зона за туризъм (вкл. буферна зона и зона за съоръжения) в новия план – 2809,5 ха с разрешено строителство в цялата зона
Площ на зона, в която е разрешено ползването на дървесина в стария план - 0%
Площ на зона за опазване на горските, високопланинските, тревните, езерни и речни екосистеми, в която е разрешено ползването на дървесина - 58,7% от площта на парка в новия план

снимка: Александър Иванов

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2659 посещения

OFF

Последно качено » Новини