Календар

Стига процедурни хватки, планът за Пирин трябва да бъде върнат и преработен

Стига процедурни хватки, планът за Пирин трябва да бъде върнат и преработенПротест в защита на Пирин се организира днес от 18,00 ч. пред МОСВ

Министърът на околната среда и водите Ирина Костова продължава с опитите да придвижи процедурите за одобрение на новия план за управление на Пирин, който дава възможност за сечи и строежи в националния парк, алармира Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“.

Въпреки че опитът за прескачане на екологична оценка на плана за управление е незаконен и че погазва решението на ЮНЕСКО за Пирин, въпреки големия обществен интерес и недвусмислената препоръка от президента Румен Радев да се отмени решението за прескачане на екологичната оценка, министър Костова отказва да го направи. Вместо това, тя зави на сайта на министерството, че ще отмени не основното си решение от 1 март, с което пуска плана без задължителната екооценка, а последващото си решение за предварително изпълнение на първото. Но до 15,00 ч. днес няма реален административен акт, отменящ решението с 3-дневен срок. Понастоящем този тридневен срок изтича, а процедурата за придвижване на плана продължава.

Очевидно институцията умишлено обезсмисля законодателството, смятат от природозащитната коалиция. От там продължават да настояват за ясен ангажимент от служебния премиер Огнян Герджиков и от президента Румен Радев, който носи отговорността за действието на този кабинет, че няма да бъде придвижен план за управление, предвиждащ многократно увеличаване на зоните, в които може да се строи, както и на стопанските сечи. Проектът за план трябва да бъде върнат за основна преработка, в съответствие с препоръките, изпратени от граждани и експерти на министерство на околната среда и на природозащитни организации. До влизането в сила на нов план за управление, продължава да действа настоящият, предвиждащ ефективни мерки за защита на природата.

Днес от 18,00 ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите, ще се проведе протест срещу опитите за разрешаване на застрояването на Пирин. Протести ще има и в Пловдив и Виена: https://www.facebook.com/events/416457355372148/.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

636 посещения

OFF

Последно качено » Новини