Календар

Светът все още може да постигне целите на Парижкото споразумение

Светът все още може да постигне целите на Парижкото споразумение"За щастие, Парижкото споразумение е по-голямо от всяка отделна страна, от всяко отделно правителство“, заяви в петък Мануел Пулгар Видал, ръководител на глобалната практика за климат и енергия на WWF. Видал коментира обявеното снощи намерение на американския президент Доналд Тръмп да започне процедура по оттеглянето на САЩ от историческото споразумение, с което близо 200 държави се ангажираха да положат усилия да ограничат покачването на средната температура до 1.5°C и по този начин да избегнат най-лошите последствия от промените в климата.

„Все още можем да постигнем целите от Париж, но нямаме време за губене“, подчерта Видал. Според него всички страни трябва да използват тази възможност, да развият потенциала си, като инвестират във възобновяеми източници на енергия и премахнат въглеродното замърсяване. По този начин те ще развият много по-устойчиви, социални и проспериращи икономики.

Картър Робъртс, президент на WWF САЩ посочи, че Парижкото споразумение е станало факт, след като отделните държави са загърбили политическите различия, за да преобърнат заедно тази опасна тенденция, застрашаваща нашия начин на живот. Робъртс подчерта, че САЩ са имали водеща роля, за да се стигне до промяната, направила възможно споразумението. Американските закони и регулации в областта на околната среда са послужили за модел за подобни политики в целия свят, а освен това са довели до политическа стабилност и създаване на работни места.

Преживяващата истински бум в САЩ икономика на чистата енергия вече дава работа на над 3,3 милиона американци, а това е повече от всички заети в индустрията на изкопаемите горива, каза Робъртс.

Решението на Тръмп е достойно за съжаление, но Парижкото споразумение остава живо. Градовете, бизнесът и хората в САЩ остават ангажирани за справяне с климатичните промени, а подкрепата за изкопаемите горива която виждаме от президента Тръмп ще продължи да намалява във всички страни, посочи Георги Стефанов, ръководител на програма „Климат и зелена икономика" във WWF България. Доброволният отказ на САЩ да бъдат лидер е предизвикателство, но и възможност за други глобални играчи.

Особено важен за нас е отговорът на Европейския съюз. Видяхме светкавичната реакция на президента на една от най-големите държави в съюза Емануел Макрон, който още снощи покани американските учени и инвеститори да работят във Франция. Редица други страни от ЕС, но също и то целия свят реагираха по същия начин. ООН също посочи, че САЩ ще остане в международна изолация по най-важната тема за света за идните десетилетия.

Само след няколко месеца България ще поеме ротационното председателство на ЕС и е много важно да имаме ясна позиция за посоката, в която искаме да върви Общността, посочи Стефанов.

Другата седмица в София ще се съберат експерти в природозащитата от цял свят, начело с консервационният директор на WWF Деон Нел. Форумът „Икономика за жива планета“ е организиран от WWF България, Представителството на Европейската комисия в София и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Той ще се състои на 8 юни, четвъртък в ИнтерЕкспо Център (ИЕЦ) и в него ще участват създатели на национални политики, международни икономисти, експерти по темата устойчиво развитие, представители на бизнеса и обществения сектор от Европа и Азия. Според Апостол Дняков, регионален координатор „Зелена икономика“ на WWF форумът в София се провежда в изключително ключов не само за България и Европа, а и за целия свят момент. Затова с голям интерес ще се очаква отговора на делегатите на въпроса „Как променящите се реалности на глобално лидерство на устойчивото развитие създават възможност за нови инициативи и партньорства за подкрепа на прехода към зелена икономика?“

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1437 посещения

OFF

Последно качено » Новини