Календар

Екоминистърът Нено Димов бяга от отговорност за опазването на Национален парк Пирин

Екоминистърът Нено Димов бяга от отговорност за опазването на Национален парк ПиринПриродозащитниците настояват за пълна преработка на опасния проектоплан за управление на това българско и световно природно наследство

Представители на международната природозащитна организация WWF, част от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по повод изпратените първи 100 000 имейла от хора от 147 държави с искане да бъде опазен Национален парк Пирин, част и от Световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Природозащитниците предупредиха, че подготвеният нов план за управление на Национален парк Пирин предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от националния парк спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Вижте повече информация откъде идват тези числа тук: http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/priroda_pirin_sreshta_neno_dimov_2.pdf . Планът е финансиран с европейски средства.

Природозащитниците се опасяват, че министърът на околната среда и водите Нено Димов не осъзнава реалната степен на опасностите в новия проектоплан за националното, европейското и световно природно наследство, което Пирин представлява. На срещата стана ясно, че поне 8 от изискванията на експертите на самото Министерство на околната среда и водите не са нанесени като корекции от авторите на проектоплана за управление. Точките са ключови, тъй като засягат фундаментални въпроси от управлението на една защитена територия като зонирането и режимите.

Въпреки това министър Нено Димов, като принципал на националните паркове на България, какъвто е и Пирин, не показа, че ще предприеме стъпки планът да бъде върнат за пълна преработка. Създава се впечатление, че министърът разчита на други институции да вземат решенията, които той явно смята за горещ картоф и по които отлага своите действия.

Трите национални парка (какъвто е и Пирин), заедно с 90-те резервати са теоретично най-добре опазваната българска природа. Те са изключителна държавна собственост и заемат едва под 2% от територията на страната.

В момента се очаква решение на първа инстанция на Върховния административен съд дали е необходимо проектопланът за управление на Национален парк Пирин да има или не екологична оценка. Юридическата каша беше забъркана от предишния екоминистър Ирина Костова. Каквото и да е решението на съда обаче, министърът на околната среда и водите е в правото си да върне проектопланът за управление на Национален парк Пирин за пълна преработка.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че ръководни служители на самото министерство на околната среда и водите и подопечната му дирекция на Национален парк Пирин трябва да поемат отговорността за некачествено разработения проектоплан за управление и за хаотичната процедура по неговото утвърждаване, въпреки явните му противоречия с българското и европейското законодателство и изискванията на ЮНЕСКО за управлението на Световното природно наследство.

Междувременно, всеки може да изпрати директно електронно съобщение до премиера Бойко Борисов да спре приемането на новия план за управление на Национален парк Пирин и да го върне за пълна преработка, за да остане националното природно богатство и за бъдещите поколения. Това става през платформата wwf.bg/pirin.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1529 посещения

OFF

Последно качено » Новини