Календар

Протест пред Народното събрание, сряда, 20 септември, 18.30 ч.

 Протест пред Народното събрание, сряда, 20 септември, 18.30 ч.Законодателни промени водят до разграбване и унищожаване на българската природа

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ свиква протест срещу светкавичните законодателни промени, които ще доведат до бързото разграбване и унищожаване на българската природа.
Протестът „Закони срещу гражданите и природата - Няма да стане“ ще събере хората в сряда, 20 септември 2017 г., от 18,30 часа пред Народното събрание.

„На пръв поглед хаотичните действия на управляващите за промени в закони всъщност са част от много стройна схема за унищожаване на българската природа“, пише в събитието на протеста в социалните мрежи:
https://www.facebook.com/events/1468283376596348/

България се нареди до Туркменистан и Украйна като единствените страни с предупреждение (caution) за спиране на правата по Орхуската конвенция за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда. Това бе решено на Срещата на страните (Meeting of the Parties) в Будва, Черна гора на 11-13 септември 2017 г. България не само не изпълни решението от 2014 г. на Страните по Конвенция, но и продължава да приема закони, които ограничават достъпа на гражданите до правосъдие.

Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Радев върху промените в Закона за околната среда. Така най-големите и опасни от гледна точка на околната среда проекти като атомни електроцентрали, ТЕЦ, нефтопроводи ще могат да бъдат обжалвани само на една инстанция. Едноинстанционно производство за околна среда няма в нито една друга държава от Европейския съюз и се среща все още само в някои африкански и азиатски държави. В същото време за малки обекти правораздаването си остава на две инстанции.

Депутатите приеха вече на първо четене промени и в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които също затрудняват обжалването на инвестиционни намерения, но от финансова гледна точка - в някои случаи съдебните такси могат да скочат до 1800 пъти!

Всичко това беше направено с ясна цел, която депутатите не скриха дори по време на обсъждането – правата на гражданите се нарушават, за да не могат да бъдат „спирани“ обекти от национално значение. Законът обаче не уточнява кои обекти ще бъдат приети, че са от национално значение, което отваря вратата за корупция и удовлетворяване на безкрайни лобистки интереси.

Междувременно, скрити от обществото, управляващите се готвят да прехвърлят управлението в България на европейската екологична мрежа Натура 2000 към областните управители, назначени от самото правителство.

Заповядайте на протеста!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1381 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Re: Хаха
  2017-09-20 08:13:09

  Така де, с премахването на втората инстанция се ограничава достъпа до правосъдие. Докато в гражданския процес имаме 3 инстанции, то в административния бяха само 2, а сега даже за определени случаи (без дори да е толкова ясно точно кои) остава само 1. И при този тотален контрол на мафията върху ВАС (справка избора на новия председател), нещата са не стряскащи, а направо плашещи.
  Колко му е Бойко да организира гласуване в МС нов мега туристически комплекс в защитена зона да е обект със стратегическа важност, защото ще привлече хиляди туристи, министърчето ще одобри ОВОС-а, а председателчето на ВАС ще нареди правилния състав на съдиите. И нека законното строителство започне!

 2. Хаха
  2017-09-19 12:32:09

  Заповядайте на протеста? Всъщност изменението е следното:

  Окончателни са решенията на първоинстанционния съд по жалби срещу решения на министъра на околната среда и водите по инвестиционни предложения, техни разширения или изменения, които са определени като обекти с национално значение с акт на Министерския съвет и са обекти със стратегическа важност.
  Съдът разглежда жалбите и се произнася с решение, като производството приключва в 6-месечен срок от подаването им. Съдът обявява решението в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

  ПС: Всъщност всеки продължава да има достъп до съд, но се ограничават безкрайното "х" инстанционно обжалване, за което плаща данъкоплатецът.
  Очевидно се издърпва чергичката под изнудващите организации... разбирам, болезнено е.

OFF

Последно качено » Новини