Календар

Акция в Брюксел

Акция в Брюксел София, 8 май 2008 г. Днес в Брюксел природозащитници от България, Холандия, Франция, Германия, Белгия и САЩ връчиха лично на комисаря по околна среда в Европейската комисия Ставрос Димас подписка за Рила, събрала близо 148,000 подписа на български и чужди граждани.

Подписката настоява българската държава незабавно да прекрати незаконното строителство на съоръжения за бъдещ ски курорт „Паничище-Езерата-Кабул” на територията на Национален парк Рила и проектозащитена зона „Рила-буфер”. Акцията бе подкрепена от четирима депутати от групата на Зелените в Европейския парламент – Маргарете Аукен, Дейвид Хамърщайн, Елс де Хрун и Гизела Каленбах, които в последните месеци активно подкрепят каузата за запазване на Рила с посещения в България и постоянни питания в ЕП относно ски курортите в Рила и зоната „Рила-буфер”, която българското правителство премахна от обхвата на мрежата Натура 2000.

Ставрос Димас коментира, че околната среда не може да чака и че всеки екологичен случай е спешен и трябва да се решава възможно най-бързо, за да не се стига до непоправими щети за природата. Неговият помощник Мартин Куин заяви, че ако българските институции продължават да не ограничават строителството в защитените зони от Натура 2000, с България може да се повтори случаят „Роспуда”. Преди година Полша бе заплашена със сериозни санкции от Европейския съюз за несъобразяването си с европейското екологично законодателство и бе принудена да прекрати проекта си за строителство на магистрала през защитената долина на реката Роспуда.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3648 посещения

OFF

Последно качено » Новини