Календар

Кинопрожекции алармират за екологични проблеми по света и влиянието им върху живота на хората

Кинопрожекции алармират за екологични проблеми по света и влиянието им върху живота на хоратаКакво се случва с планетата и как да опазим природата ще разберем от специалната кино поредица в Дом на киното през октомври и ноември – Човек и природа”

София Филм Фест и международната природозащитна организация WWF стартират заедно поредица от прожекции на филми по екологични теми. Шест филма, посветени на природата и опазването й ще се прожектират в специалната поредица на Дом на киното – „Човек и природа”.

Двадесет минути преди началото на всяка прожекция екипът на WWF България ще разкаже повече за: изчезването на пчелите; за промените в климата, за начините нерадостната съдба на уличните кучета да бъде подобрена, за незаконния лов на защитени видове животни и за зеления поминък като източник на доходи.

Възможността да се срещнем с любителите на киното и да представим малка, но много важна част от природозащитните дейности на WWF в България и по света е шанс заедно да спрем унищожението на околната среда и да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата“, коментира Георги Стефанов от WWF България.

Какви са предизвикателствата пред човечеството и какво може да направи всеки един от нас, за да спасим природата и Земята? Филмите „Повече от мед”, „Мед”, „Императорът”, „Солта на земята”, „Белият бог” и „Сафари” дават отговори на тези въпроси и разказват истории, повлияни от начина, по който взаимодействаме с околната среда.

В първите три поредни съботни дни от октомври и ноември месец, „Човек и природа” дава възможност на зрителите да разберат повече за природните богатства, които пренебрегваме и целенасочената война, която водим срещу единствения ни дом – планетата Земя и нейните обитатели.

14 октомври, 17:00 часа - Мед
Турция-Германия, 2010, 103 мин
Режисьор: Семих Капланоглу
В ролите: Бора Алташ, Ердал Бешикчьоглу, Тюлин Йозен, Айше Алтай, Алей Ючарер, Юзкан Акчай
Най-добрия приятел на малкия Юсуф е неговия баща, който осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в една глуха турска провинция.
Бъдещето на Юсуф е поставено на карта – дали да тръгне по стъпките на баща си, въпреки че добивът на мед намалява или да преодолее затрудненията с четенето и да заложи на образованието си. Страхът от неясното бъдеще обсебва семейството, когато един ден бащата на Юсуф не се прибира от гората...
Дискусия на тема: Възможности за препитание и бизнес чрез запазване на природното и културно наследство
Лектор от WWF България: Апостол Дянков, регионален координатор „Зелена икономика“

21 октомври, 17:00 часа - Императорът
Франция, 2016, 88 мин
Документален
Режисьор: Люк Жаке
Невиждани досега подводни и въздушни кадри ни показва Люк Жаке, който ни запознава с историята на млад пингвин, тръгнал на първия си поход - повик, който пингвините усещат всяка зима. Каки са неговите съмнения, страхове и предизвикателства разбираме от пътешествието му към неизвестна дестинация.
Дискусия на тема: Климатичните промени и тяхното влияние за България
Лектор от WWF България: Георги Стефанов, Ръководител „Климатични промени и зелена икономика”

04 ноември, 17:00 часа - Солта на земята
Франция-Бразилия-Италия, 2014, 110 мин
Документален
Режисьори: Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо
С участието на: Себастиао Салгадо
В продължение на 40 години фотографът Себастиао Салгадо пътува из всички континенти, по стъпките на променящото се човечество. Той е бил свидетел на множество важни моменти в съвременната история, международни конфликти, природни и социални бедствия. Салгадо потегля на път с идеята да изследва някои девствени територии на Земята, техните флора и фауна, реализирайки един грандиозен проект, с огромен принос към човечеството, разкривайки красотата на нашата родна планета Земя.


11 ноември, 17:00 часа - Белият бог
Унгария-Германия-Швеция, 2014, 119 мин
Режисьор: Корнел Мундруцо
В ролите: Жофия Пшота, Шандор Жотер, Лили Монори
Нов закон поставя сурови данъчни изисквания към притежателите на кучета от смесени породи. Внезапно кучешките приюти и улиците се изпълват с пуснати на свобода домашни любимци. 13-годишната Лили се бори за своя любимец Хагън, но баща й го пуска на свобода. В стремежа си да оцелее, кучето усеща, че не всеки в жестокия свят е приятел. То се присъединява към глутница, която скоро е заловена и търси път към освобождаването си. Ако кучетата успеят да отмъстят на човечеството – те ще бъдат безпощадни. Вероятно Лили е единствената, която може да сложи край на тази неочаквана война между кучета и хора.
Дискусия на тема: Бездомните кучета в София
Лектор: Марта Георгиева, общински съветник


18 ноември, 17:00 часа - Сафари
Австрия, 2016, 90 мин
Документален
Режисьор: Улрих Зайдл
С участието на: Джералд Айхингер, Ева Хофман, Мануел Айхингер, Тина Хофман, Манфред и Инге Елингер, Марита и Фолкер Нееман, Марколф Шмид, Ерик Мюлер
В „Сафари” Улрих Зайдл показва европейските ловци любители, които практикуват хобито си в Африка. Именно там, където светът на природата не познава граници, режисьорът обрисува портрет на доминация и смъртност.
„Интересувам се от лова, защото изважда на показ важни характеристики на човешката природа: противопоставя акта на убийството с взаимоотношенията между хората и животните. Освен това повдига въпроси за човешкото надмощие над природата“ , казва режисьорът.
Дискусия на тема: Бракониерството и нелегалния трафик на защитени видове
Лектори: Калина Бояджиева от WWF България и Елица Иванова от Българска фондация Биоразнообразие.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1545 посещения

OFF

Последно качено » Новини