Календар

Позиция относно уволнението на директора на ДПП Русенски Лом

Позиция относно уволнението на директора на ДПП Русенски ЛомНа 29 ноември 2017 г. изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите е уволнил госпожа Цонка Христова - директор на ДПП Русенски Лом, на този пост от 2013 г. Цонка Христова работи в ДПП Русенски Лом вече 21 години. Благодарение на нейното активно участие дирекцията развива дейности в областта на възстановяване и опазване на богатата дива природа на парка, образователни и туристически дейности, както и дейности в сферата на културата. През годините дирекцията на природен парк "Русенски Лом" работи по различни проекти, които са в изпълнение на Плана за управление на защитената територия и подпомагат развитието на района.

Въпреки ограничения държавен бюджет, паркът работи за привличане на допълнителни средства за разширяване на своята дейност чрез участие в проекти и сътрудничество с много администрации на защитени територии и неправителствени организации у нас и в чужбина. През 2015 г. дирекция на природен парк „Русенски Лом” като част от партньорството на защитени територии по река Дунав „Дунавските паркове” стана носител на наградата на Натура 2000 за трансгранично сътрудничество и работа в мрежа. Цонка Христова е и единствения български държавен служител, който е член на WCPA/IUCN - работната група по защитени територии към Световния съюз за защита на природата.

Уволнен е професионалист в своята област, доказал се през годините. Поради липса на професионални мотиви за уволнението, са изтъкнати абсурдни административни такива, като неспазване на правилата на Закона за вътрешния одит. Несериозно звучи обвинението за неописани рекламни материали по бройки и количества, а само по суми. Очевидно е търсен претекст за освобождаването на госпожа Христова.

В системата на горите продължават да се назначават политически кадри на ДПС и Атака, а професионалните кадри биват уволнявани. В държавата липсва система и политика по отношение квалификацията на кадри в тази изключително специфична и мултидисциплинарна област, каквато е управлението на защитени територии. На този фон всеки експерт с голям стаж, образовал се в рамките на различни проекти и от собствения си опит, е ценност и загубата му за системата е загуба за обществото.

Призоваваме министъра на земеделието, храните и горите да пенсионира изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, да уволни неотговарящите на изискванията директори и политическите партизани в системата, и да върне професионалистите.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2154 посещения 4 коментара

Коментари

 1. Лично мнение
  2017-12-05 09:26:05

  Продължавам да съм убеден, че въпросната службица е синекурна! Ако не беше така, нямаше доказани хитреци да се домогват тихомълком до подобни постове, под надзора на екс-лидери на политически партии. За пример мога да дам един уволнен преди време заради банкет по време на национален траур (показани по телевизията танци в нетрезво състояние и др.) държавен чиновник на сходна позиция, който скоро беше възстановен на поста, ама потайно и без „конкурс”. Пак от същото ръководство! При това никой не гъкна срещу това! Колкото от средствата от ЕС, точно „усвояването” им привлича подобни креатури в управлението на парковете. Предполагам, знаете го по-добре от мен. По повод субсидиите за тикви, аз също не съм съгласен. Но, за да се чуе високо моето мнение, трябва да имам поне някакво представителство в Народното събрание, а това не се случва с резултати от около 1 % на изборите. Липсата на добри PR-кампания и обяснения, относно усвояваните сериозни средства за природозащита, в съчетание с очернящата кампания в медиите на корпулентния преуспял депутат водят до сериозен отлив на хора, подкрепящи природозащитни каузи. Относно конфликта на интереси, уверен съм, че описаното не е съвсем редно! А да подавам сигнал до съмнителни чиновници с тефтерчета, с написани нареждания от КОЙ „да се удари” е под разбиранията ми за правен ред! Авторството на винаги положителни доклади по Натура 2000 от високопоставен държавен служител, ръководител на природозащитна институция, е най-малкото странно изглеждащо, ако не друго. За ПАМ нищо не съм споменал, ИАГ крият подобна информация, явно има защо. Едва ли през последните 5 години са издавани заповеди за ПАМ от този тип държавни чиновници. Причините са много, но най-важните за мен са следните: Налагането на ПАМ създава проблеми, сериозни конфликти, разправии в съда и т.н. А всичко това води само до едно – значително затормозяване на различните дейности по така лелеяните проекти и най-вече, затруднява се усвояването на финансовите средства. В подобни случаи се иска смелост и доблест при защита на обществените интереси. Точно това е рядкост сред държавните пазители на природата. Интересно ми е обаче, защо Вашата Асоциация, която най-много настоява за санкциониране на нарушители на природозащитното законодателство, като че ли някак постоянно щади държавните ръководители на парковете от системата на ИАГ? А за членството в различни международни професионални организации, знаем, че си има квота за държавни чиновници от страните членки. Т.е. все един нашенски чиновник е щял да бъде член на подобна комисия.
  Оставам съвсем добронамерен. Вероятно съм засегнал щекотливи теми чрез казаното от мен, но не съм искал да обиждам никого. По-скоро е повод за дискусия. Резултатите на следващите парламентарни избори ще покажат кой е бил прав.

 2. Горският
  2017-12-04 16:23:36

  Директор на парк не е синекурна длъжност. На колко време трябва да се сменят директорите и експертите в държавата? На 4 години ако е, няма да остане специалист в държавната администрация. Аз се хващам на бас, че не знаете, че във всички европейски паркове около 50% от годишните им бюджети идват от бюджета на ЕС, чрез кандидатстване с прокети. В момента природните паркове имат бюджет от държавата за мероприятия между хиляди и пет хиляди лева. Какво може да се направи в един парк, ако не се използват средствата от ЕС? Нима е по смислено, като се отделят за субисидии за тикви? Само да посочим, че субсидията за тикви през 2016 година стигна 30 000 милиона, което повече от всички проекти на всички природни паркове за последните 10 години. Ако имате сигнал за конфликт на интереси си има Комисия за конфликт на интереси - подайте го там, иначе прилича на ДС номер Вашето твърдение. Що се отнася до ПАМ и НК - имате данни или пак по линията , аз да кажа, че сестра ти ти е курва, пък ти после обяснявай, че нямаш сестра. Що се отнася до професионализма, трябва да отбележим, че инж. Ц. Христова е единствения държавен служител член на комисията по защитени територии на Международния съюз за защита на природата. В този смисъл оценката на професионалните и качества е направен от най-високата възможна професионална общност.

 3. Лично мнение
  2017-12-01 20:05:01

  Нищо ненормално няма, ако чиновници на синекурни постове бъдат сменяни от време на време. Хващам се на бас, че тази дама се е занимавала основно с усвояване на средства по всевъзможни проекти. Освен това, бая е заработвала на частно, като автор на винаги положителни доклади по оценка за съвместимост на всевъзможни инвестиционни намерения, които доклади са разглеждани от приятелчетата в местния РИОС. Понамирисва на конфликт на интереси... Също така, що ли си мисля, че подобен типаж нивга не се е подписвала под наказателно постановление за санкциониране на нарушител на парковия режим, докато е била управомощена от работодателя си да върши това. Не става само с еко-завери и далавери, трябва и акъл! И поне малко повечко уважение към онези, дето ти плащат заплатата!

 4. 1
  2017-12-01 15:55:41

  По-вреден човек от тоя - скоро не е заставал на чело на ИАГ.

OFF