Календар

Концесията в Национален парк Пирин да се разтрогне и подложи на международен одит

Концесията в Национален парк Пирин да се разтрогне и подложи на международен одитПрокуратурата е установила нарушения, за които природозащитниците предупреждават от години

Писмото с предложения от главния прокурор Сотир Цацаров към премиера Бойко Борисов по повод нарушенията на концесията на ски зона Банско в Национален парк Пирин потвърждава, че сигналите, които природозащитните организации са подавали към институциите, са били основателни, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Проверката на главния прокурор установява, че:
- площта на ски зоната от 99,5 ха е надхвърлена от концесионера „Юлен“ и държавните институции не са предприели мерки по нарушението;
- размерът на концесионното възнаграждение не е справедлив за обществото;
- са допуснати нарушения при отпускането на държавни средства от Министерството на спорта към Българска федерация по ски и фирмата „Български ски пул“ за събития в ски зона Банско в Национален парк Пирин.

На тези три нарушения природозащитните организации обръщат внимание от години. Те са потвърждавани и от решения на Върховния административен съд и от Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО.

Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да настоява, както и от самото начало на протестите в България и чужбина в защита на Национален парк Пирин, договорът с концесионера „Юлен“ да бъде разтрогнат и концесията да бъде подложена на независим международен одит.

В тази връзка предложенията на главния прокурор в писмото му до премиера да бъдат предприети незабавни мерки договорът да бъде изменен и допълнен заради размера на концесионното възнаграждение и да бъдат взети мерки да се спазва размера на концесионната площ от 99,5 ха съвсем не са достатъчни да бъде опазен Национален парк Пирин. Още повече, че по закон прокуратурата може да разпорежда (а не просто предлага) на държавни институции и те да предприемат задължително мерки по проблема.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1455 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Боце
    2018-06-12 17:13:02

    Ама вия май не разбрахте, че това разминаване се дължи на техническа грешка заради многократните промени в законодателството. Освен това и държавата има ангажимент да си следи договорите дали съответстват на законите.

OFF

Последно качено » Новини