Календар

След лобиране на българското правителство една държава ще поиска отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин в четвъртък

След лобиране на българското правителство една държава ще поиска отслабване на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин в четвъртъкВалери Симеонов оглавява българската делегация на тазгодишното заседание на Комитета за световното наследство в Бахрейн

Българското правителство се е разбрало с една от държавите член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО да поиска промяна на проекторешението на комитета за Пирин, което вероятно ще бъде гласувано на годишното заседание на организацията на 28 юни 2018 г., предупреждават от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, българското правителство трябва да се разбере с друга държава, която да поиска отваряне на решението. На годишната среща на комитета през 2016 г. например, когато отново се дискутираше Пирин, българското правителство се беше уговорило с Казахстан, който поиска отслабване на тогавашното проекторешение.

България е изпратила за тазгодишното заседание на комитета в Бахрейн, където се провежда заседанието на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, петчленна делегация, оглавявана от вицепремиера Валери Симеонов, която да лобира за отслабване на проекторешението за Пирин. Тази година България е единствената европейска държава с проблемно природно място, което ще бъде разглеждано на заседанието на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО. Интересно е коя държава ще излезе да подкрепя тезите на българското правителство за отслабване на проекторешението за Пирин.

Миналата седмица по информация в медиите и екоминистърът Нено Димов се е срещнал в централата на ЮНЕСКО с представители на други държави, за да се опита да промени проекторешението за Пирин. Той заяви в телевизионно интервю, че Пирин не е важна тема.

Дали наистина не е важна тема, след като за Бахрейн замина българска делегация, чието присъствие там е вероятно по-скъпо, отколкото средствата, необходими да се направят екологичните оценки на новия план за управление на Национален парк Пирин и на промените в сегашния. И тази делегация ще лобира срещу тези екологични оценки.

Защо българското правителство толкова силно се притеснява от проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин?

В проекторешението на ЮНЕСКО се казва българското правителство да не прилага промените от декември 2017 г. в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато той не се подложи на екологична оценка. Припомняме, че тези промени отвориха за застрояване до 48% от територията на парка.

Също така в проекторешението на ЮНЕСКО се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален план Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 г., което също изисква това. Българското правителство трябва да представи екологичната оценка на плана за проверка от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане готова. Подготвеният нов план за управление предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от Националeн парк Пирин спрямо сега, както и сечи на горите върху 60% от територията на парка. Финансиран е с европейски средства.

Повече информация:
- Проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин е на: https://whc.unesco.org/en/soc/3665

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

16500 посещения 5 коментара

Коментари

 1. Мурата
  2018-06-26 10:16:26

  ИЗРОДИ!!!! Дано им се пръснат ненаситните търбуси!!!!

 2. иванова
  2018-06-26 09:32:44

  "Отслабване"на проекторешението? Вероятно става дума за "обезсилване".

 3. Милена
  2018-06-26 09:11:14

  Продажни нищи твари.
  Вярвам във висшата справедливост!

 4. От Балкана
  2018-06-26 08:58:17

  "Валери Симеонов: Защитените територии не включват концесионната територия, тя е извън тях" Лъжец! Плащаме му, за да ни краде. И за вековните гори лъже, че нямало да се секат.

 5. Пенко Пенев
  2018-06-26 00:45:21

  Долу ръцете от Пирин,крадлива зган!

OFF

Последно качено » Новини