Календар

Почина проф. дбн Димитър Нанкинов

Почина проф. дбн Димитър НанкиновКоалицията „За да остане природа в България“ с прискърбие съобщава, че след тежко боледуване, на 24.07.2018 ни напусна проф. дбн Димитър Нанкинов - дългогодишен ръководител на Българската орнитологическа централа към Института по зоология при БАН.

Професор Димитър Нанкинов в продължение на десетилетия беше явление в нашата орнитологична наука. Освен стотиците монографии, книги и статии, посветени на птичето богатство на България, той създаде кръжока по орнитология към Българската орнитологична централа. Там хиляди, основно млади хора - ученици и студенти, получиха своите първи познания за прекрасния свят на птиците, бяха запленени от него и се отдадоха на неговото проучване и опазване. Без професор Нанкинов нашата зоологична наука нямаше да бъде същата, но и нашата природозащита също нямаше да бъде такава.

Посетите от него семена на обичта към природата в сърцата на хората, продължават да растат и да дават плодове. Неговите ученици са навсякъде сред нас - те са професионални учени-орнитолози, но и природозащитници и просто любители на птиците и на прекрасния жив свят, който ни заобикаля, но и който има нужда от нашата обич и закрила.

Сбогом Професоре и едно голямо - БЛАГОДАРИМ!

Поклонението ще се извърши в петък, 27 юли от 13:00 ч. в гробищния парк на родното му село Триводици, община Стамболийски.Почивайте в мир, професоре!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1408 посещения

OFF