Календар

Гражданите могат да се обявят против мръсния въздух в Бобов дол и региона

Гражданите могат да се обявят против мръсния въздух в Бобов дол и регионаДо 8 септември 2018 г. гражданите могат да се обявят против плановете на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци и биомаса. Общественият достъп до заявления за нови комплексни разрешителни на централите дава право на гражданите да изпратят мнение до Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и да защитят правото си на чист въздух.
Районът на Бобов дол и Големо село също страда от системно замърсяване, а ТЕЦ „Бобов дол“ се нарежда сред най-големите в Европа виновници за високи нива опасни вещества във въздуха.

Други топлоцентрали, свързани с небезизвестния бизнесмен Христо Ковачки, също се опитват да преминат към използване на алтернативни на въглищата горива — комбинация от материали от шивашката, обувната индустрия, земеделието, RDF (модифицирани горива, получени от отпадъци), a в ТЕЦ „Перник“ и ТЕЦ „Брикел“ — и нефтошисти. „Брикел“ има сериозен принос за превръщането на един друг зависим от въглищата район — Гълъбово, в единственото място в Европа със завишени нива на серен диоксид.

Случаят с ТЕЦ „Бобов дол“ е показателен и за недалновидната политика на държавата спрямо електроцентралите на въглища. Вместо да подкрепи поетапното закриване на най-замърсяващите производства, да създаде планове за възстановяване на зависимите от въглищата региони и възможности за диверсифициране на икономиката, които ще донесат нови работни места, институции и правителство си затварят очите пред огромната социална и екологична катастрофа, заплашваща бъдещето на тези места.

„Добавянето на гориво от отпадъци е още един метод, по който електроцентралите на въглища продължават да съществуват и да печелят, въпреки че отдавна са морално и технически остарели. Вместо да следват икономическата логика и да си купуват гориво, на тях им се плаща да изгарят отпадъка или го получават безплатно. Всичко това — с цената на човешкото здраве и за сметка на данъкоплатците.“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

В същото време съществуването на централата е гарантирано и по друг начин: тя получава редовни плащания от държавата като част от студения резерв — под претекст, че гарантира енергийната сигурност на страната в моменти на свръхпотребление, за което ние всички като данъкоплатци плащаме на ТЕЦ „Бобов дол“. До каква степен тя оправдава гласуваното доверие е съмнително, тъй като беше една от централите, които през зимата на 2017 г. не успяха да заработят. Независимо от това фиаско, топлоцентралата, свързана с Христо Ковачки, продължава да бъде включена в студения резерв и потребителите ѝ плащат по 2535 лв. за всеки час в денонощието. Така ще бъде до края на октомври, а след това сумите дори ще се увеличат.

Гражданите могат да изиграят важна роля в обръщането на тази тенденция. Време е да бъдат част от взимането на информиран избор за бъдещето си, а не тези, които страдат от последствията. Изпращането на становища е един от сигурните начини да се превърнат във фактор в дискусията. Те трябва да са адресирани до Изпълнителна агенция по околна среда на имейл iaos@eea.government.bg или на адрес гр. София 1618, бул. „Цар Борис III“ №136, п.к. 251.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1583 посещения

OFF

Последно качено » Новини