Календар

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“: Държавата се концентрира върху дълголетието на въглищните централи, а не на гражданите си

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“: Държавата се концентрира върху дълголетието на въглищните централи, а не на гражданите си Въглищните централи от комплекса „Марица Изток“ най-вероятно ще получат правото да работят и след 2021 г., в остър разрез с действащите в момента екологични изисквания. Това стана ясно от интервю на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред регионалната преса в Стара Загора [1]. В него тя казва, че се надява на „добри новини“ за средата на септември, т.е. централите на въглища ще продължат да работят както досега.

Екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“, които от години активно работят по темата, са категорични, че това не са добри новини за здравето на хората, природата, а и за дългосрочното развитие на регион Стара Загора. Те доказват единствено ширещото се стратегическо късогледство на управляващите в сектор „Енергетика“.

Четирите централи от комплекса „Марица Изток“ („ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, „Ей и ЕС – 3С Марица изток I“ ЕООД, „КонтурГлобал Марица изток 3“ АД и „Брикел“ ЕАД ) поискаха право на дерогации (отлагане) от прилагането на по-строги норми за отделяне на вредни емисии във въздуха. Това се случи независимо че всяка от тях е на различно ниво като технически характеристики и има различен дял в замърсяването на въздуха в региона. Процесът по кандидатстване за получаване на дерогации изисква от централите да направят и предоставят пред държавните институции (МОСВ, ИАОС) оценка на разходите спрямо ползите за околната среда при въвеждане на най-добрите налични техники в работата на електроцентралите. Новите норми са възможност за ТЕЦ-овете да влязат в крак с времето, но явно в България, благодарение на подкрепата на държавата, някои предпочитат да печелят, без да инвестират, какъвто е случаят с „Брикел“.
„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ поискаха от ИАОС достъп до въпросните оценки на разходите, но получиха отказ, което веднага създава съмнения за непрозрачност.

За да успеят да влязат в първоначалните кратки срокове, четирите централи заедно наеха външен консултант, който да изготви тази оценка за всяка от тях. Интересното в случая бе, че консултантът е фирма, която предоставя и конструира пречиствателни съоръжения за въглищни централи. В допълнение, централите са се договорили директно с фирмата, без предварителен търг или конкурс [2,3]

„За нас е очевидно, че държавата подкрепя българските ТЕЦ-ове с цената на всичко, позволявайки им да замърсяват. Времето на въглищата изтича и вместо да се подкрепи плавният преход отвъд тях, в България властва назадничевото мислене, което рискува бъдещето на цели общини, зависими от добива и горенето на въглища“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

В момента сме свидетели на енергиен преход в Европа, който показва, че алтернативите вече изместват замърсяващите въглища заради екологичната, но и финансовата си рентабилност. Енергията от възобновяеми източници предоставя възможността децентрализация на системата, отваряне на нови работни места и по-малко вреди за околната среда и здравето на хората. Време е за създаване на планове, които ще преведат регионите, зависими от въглищата, справедливо и безболезнено през прехода. Спазването на европейските изисквания гарантира и по-чист въздух и здравословна среда за хората. Според Европейското бюро за околна среда [4], въпросните ограничения на вредните вещества, изхвърляни във въздуха, ще намалят броя на преждевременните смъртни случаи от 22 900 на 8 900 годишно до средата на 2021 г. Не на последно място — парите, които се изразходват за здраве, влошено поради опасното влияние на въглищата и емисиите в Европа, ще спаднат от 63,2 милиарда до 24,3 милиарда евро годишно.

„За съжаление, на този етап не забелязваме усилия от страна на държавата да промени мрачната статистика за негативното влияние на въглищата върху здравето на хората и качеството на въздуха. В същото време страната ни хвърля огромно количество енергия, за да избегне прилагането на по-строгите европейските екологични норми“, допълва Генади Кондарев от „За Земята“.

[1] Добрите новини за дерогациите на ТЕЦ-овете от „Марица изток“ – в средата на септември!
[2] Британската Amec Foster Wheeler консултира въглищните ни централи за дерогацията
[3] Централите от Маришкия басейн имат общ консултант за дерогациите
[4] Димна завеса: как най-големите замърсители в Европа станаха свои собствени регулатори

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1619 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Атанас Чобанов
    2018-09-02 07:45:40

    Плача. Какви са тия сълзливи глупости, които разправяте. Искате да обиете въгледобива, за да си пробутате безобразно скъпата зелена енергия, която предлагат вашите финансови благоволители. Знаете ли, че въглищата са най-евтината енергия и начин за отопление. Защо не кажете, че има редица видове системи, които да филтрират дима от изгорели въглища? За това мълчите нали, за да нямат хората алтернатива.

OFF

Последно качено » Новини