Календар

ПОБЕДА ЗА ПИРИН И ОСТАВКА ЗА НЕНО ДИМОВ!

ПОБЕДА ЗА ПИРИН И ОСТАВКА ЗА НЕНО ДИМОВ! Коалиция "За да остане природа в България" благодари на стотиците хиляди граждани, които в продължение на почти една година отделяха от личното си време, за да защитят Национален парк "Пирин"! Благодарим ви, че не се отказахте да защитаваме не само Пирин, но и спазването на законите в България! Благодарим на всички, които протестирахте в студа, в дъжда в над 40 града на България и по света! Днес Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно най-сериозният риск за парка - решението на Министерски съвет, разрешаващо строителство на нови съоръжения. Това решение беше подготвено от министър Нено Димов в нарушение на няколко български закона и 4 европейски директиви.

Призоваваме министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов, да търси персонална отговорност на Нено Димов и на директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров. Заради тяхното последователно заблуждаване на правителството и обществото относно режимите на националните паркове и проправяне пътя за незаконни дейности. След днешното решение на ВАС очакваме поне тези две оставки!

Какво казва съдът:

1. Законът за защитените територии забранява ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове. Тълкуването на МОСВ и МС как ЗЗТ разрешава в националните паркове да се строят спортни съоръжения е невярно.

2. Законът за биологичното разнообразие изисква задължителна екологична оценка на плановете за управление и техните изменения, когато позволяват ново сериозно строителство. Обясненията на МОСВ и МС как Законът не изисква извършването на екологична оценка и оценка за съвместимост са грешни. Съдът ясно казва, че „използваният термин стратегическо планиране не касае устройствените планове, а плановете за управление, които са стратегическия документ за националните паркове."

3. ЮНЕСКО изисква спазването на българските закони и провеждане на процедури за екологична оценка на устройството и оценки на отделните обекти. Обясненията на Валери Симеонов как ЮНЕСКО е разрешил приемането на план за управление или неговото изменение без екологична оценка не е вярно.

Допълнително отбелязваме, че грешните представи на г-н Димов и г-н Калугеров са залегнали в проектозакон за изменение на Закона за биологичното разнообразие. Настояваме той да бъде оттеглен и сериозно преработен!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1049 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Атанас Славов
  2019-01-17 18:30:02

  Само така!!! Поне някъде да се създават островчета с победа на грижовността над хищното печалбарство!!!
  Колкото и да я заграбват, тази планета е на всички!

 2. Калин Ненов
  2019-01-17 10:30:13

  Най-сетне... най-сетне...

  Думите се блъскат – трупани толкова, толкова дълго – и не щат да излизат. Затова ви оставям само усмивката си – от ухо до ухо.

  И продължаваме!!! :)

OFF

Последно качено » Новини