Календар

Свлачището на Паничище край незаконно строящ се лифт се разраства

Свлачището на Паничище край незаконно строящ се лифт се разрастваСофия, 17 юни 2008 г. Свлачището до строителната площадка на незаконния лифт от х. Пионерска до х. Рилски езера продължава да се разраства заплашително, докато компетентния орган отговорен за мониторинга и превантивните мерки за борба със свлачищата - Министерство на Регионалното развитие и благоустройството продължава да мълчи.

Посещението на терен на граждани в различни периоди показвате следната картина:


Дата: 25 Май 2008/Дата: 13 Юни 2008 г.

Към настоящия момент свлачището, на което свидетел е станал и европейският депутат г-н Хамърщайн на 1 Май 2008 г., е вече 2 пъти по-голямо и стига до ръба на строителната площадка на долна лифтена станция. На 11 юни 2008 г. коалицията „За да остане природа в България“ изпрати сигнал до министъра на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов за новопоявило се свлачище в Рила. До днес, реакция няма.

Припомняме, че чести причини за подобни свлачища са изсичането на гори за изграждането на ски писти и съоръжения. Припомняме също така, че изграждането на лифта е с изтекъл доклад по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), а строежът на път от Паничище до х. Пионерска се извършва въобще без процедура по ОВОС. Липсата на спазването на екологични стандарти при изграждането на двата обекта вече доведе до сериозни последствия. Подобни свлачища представлява заплаха за туристите в района, и водят до допълнително унищожаване на горски местообитания и увреждане на ландшафта в Рила.

За контакти:
- Александър Дунчев, „Асоциация на парковете в България” 088/5511022

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4994 посещения

OFF

Последно качено » Новини