Календар

Червен картон на въглищната индустрия показаха активисти на „Грийнпийс“ – България

 Червен картон на въглищната индустрия показаха активисти на „Грийнпийс“ – БългарияЗаради опасна игра със здравето на гражданите на Перник въглищната индустрия заслужава червен картон. За такава санкция настояват активисти на „Грийнпийс“ – България с акция на общинския стадион в квартал „Калкас“ и призив „Въглищата извън играта“.

Футболното игрище беше залято със смес от въглищна шлака и вода, когато дигата на изкуственото езеро за отпадъци от изгарянето на въглища „7-ми септември“ се скъса рано сутринта на 7 май. Инцидентът с депото, което обслужва дейността на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ „Република“, предизвика евакуацията на кварталите „Калкас“ и „Куциян“. Разливът засегна площ от 8,76 хектара – размерите на около 12 футболни игрища, като замърсяването стигна и до водите на река Струма.

Три месеца по-късно теренът все още не е напълно изчистен и е покрит с въглищна пепел. Освен че е негоден за спорт, той се превръща и в поредния източник на въздушно замърсяване – подобно на самото депо „7-ми септември“, което е трябвало да прекрати дейността си и да претърпи рекултивация още през 2016 г. Откакто е построено през 1973 г., в депото са натрупани поне 26 млн. тона отпадъци от дейността на ТЕЦ „Република“.

Инцидентът от 7 май не е изолиран случай. Проверките на РИОСВ – Перник само през 2019 г. са установили поне пет аварийни ситуации, при които шламови води са достигали до река Струма. Жителите на съседния квартал „Калкас“ многократно през годините са сигнализирали за осезаемо запрашаване от депото. Димът от комините на 69-годишната въглищна централа, която все по-често се доказва като ненадежно съоръжение и оставя гражданите без парно и топла вода, както и прахът от мините също са едни от най-големите замърсители на въздуха в Перник. Докато въглищата все още са в играта, няма как да има феърплей.

Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България коментира, „че разливът на депото „7-ми септември“ за пореден път разкрива каква е истинската цена на производството на енергия от въглища и нейния зловещ отпечатък върху здравето на хората и околната среда. Това е сериозно нарушение, което заслужава червен картон. Докато въглищната индустрия получава необосновано висока подкрепа от правителството, новите технологии за производство на енергия нямат шанс дори да излязат на терена, за да се включат в състезанието. Имаме нужда от нов шампион – възобновяемата енергия.“

Решението не е в намирането на ново място за съхраняване на отпадъците на ТЕЦ „Република“, а в цялостната трансформация на енергийната система. Технологичните възможности за производство на електрическа и топлинна енергия от възобновяеми източници съществуват и се прилагат успешно.
Механизмът за справедлив преход, предложен от Европейската комисия, осигурява и финансова подкрепа за справедлива трансформация на икономиките на въглищни региони с мисъл за заетите в индустрията, диверсификация на икономиката и възстановяване на околната среда. Същевременно институциите не бива да пренебрегват нуждата от последователни мерки за рекултивация на мини и депа за отпадъци от въглищната индустрия. Контролът върху този процес трябва да е изключително стриктен, за да се избегнат подобни инциденти.

Гражданите на Перник имат визия за града си и заслужават подкрепа.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1269 посещения

OFF

Последно качено » Новини