Календар

Шампион по планинско бягане и по ориентиране се включва в каузата за защита на села до София

Шампион по планинско бягане и по ориентиране се включва в каузата за защита на села до СофияСъбитието за запазване на природата в района около Сливница ще се проведе на 3 октомври при спазване на всички противоепидемични мерки

Най-успешният български състезател по спортно ориентиране Кирил Николов се включва в инициативата на „Грийнпийс“ – България „Бягане за Радуловци. Надбягай мината“. Събитието ще се проведе на 3 октомври от 10 ч. при яз. „Братушково“. Целта е да се запази природата на три села в община Сливница от проект за нова въглищна мина.

Кирил Николов е многократен държавен и балкански шампион, европейски сребърен медалист и носител на многобройни първи места от най-големите клубни състезания по ориентиране в света. Освен това той успява да изкачи 5-те най-високи планински върхове в България за по-малко от 24 часа и да пробяга планинския маршрут Ком – Емине за по-малко от пет денонощия.

Събитието ще се проведе между селата Радуловци, Алдомировци, Братушково и Бърложница със старт и финал при яз. „Братушково“. Китните села се намират на по-малко от 50 км от София и имат добри условия за земеделие, екотуризъм, спорт, отдих и живот. Проект за нова въглищна мина обаче застрашава природното богатство, чистотата на въздуха и наличието на вода в района.

През август 2018 г., фирма, свързвана с Христо Ковачки, получи правото да добива въглища в Алдомировския въглищен басейн. Къщите в селата Радуловци и Братушково са едва на 300 м от бъдещата мина и недоволство срещу нея през годините не липсва. Подписките на местното население срещу инвестиционното намерение за въгледобив обаче не дават резултат, а възраженията на Община Сливница остават игнорирани.

През последните две години „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ застанаха зад хората от района, които пряко или косвено са потърпевши от спорните решения в полза на фирми от кръга „Ковачки“.

Трасетата обхващат стопанска земя между селата Радуловци и Братушково, както и част от пътната инфраструктура на село Братушково. Предвидена е възможност за участие в две различни дистанции: за начинаещи бегачи – 3 км и за напреднали – 12 км.

Регистрацията се случва онлайн, за да могат организаторите да осигурят номера за класирането и други индивидуални материали за участниците.

Предварителната регистрация на бегачи е задължителна – формулярът може да се попълни на този адрес: http://act.gp/BG-Radulovtsi-Run-Media.

Таксата за участие е с благотворителен характер и събраните средства ще бъдат използвани за каузата. Вход свободен за всички други посетители.

Основен фокус на събитието ще е бягането, но освен него са предвидени и допълнителни дейности, които да разкрият потенциала на района.

Програма:
Старт/ финал – при яз. „Братушково“
09:45 ч. – Официално откриване
10:00 ч. – Старт на бягането
11:00 ч. – Наблюдение на птици
14:00 ч. – Официално закриване и награждаване
15:00 ч. – Почистване на района

Организаторите призовават включилите се в събитието да помогнат за почистване на района след края на програмата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

917 посещения

OFF

Последно качено » Новини