Календар

За Деня на чистия въздух Йорданка Фандъкова получи подарък “герб на София от кюнци”

За Деня на чистия въздух Йорданка Фандъкова получи подарък “герб на София от кюнци”Граждани на столицата се събраха пред сградата на общината, за да изискат адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха. От “За Земята” внесохме декларация в подкрепа на тези искания.

Дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова получи символичен подарък за Международния ден на чистия въздух - 7 септември. По време на акцията срещу бездействието на градската управа по проблема със замърсяването на въздуха в София от “За Земята” оставихме пред кметството артистична инсталация: герба на София от кюнци, изработен от “Destructive Creation”. Тази година сдружението - заедно с десетки местни граждански организации за чист въздух от цялата страна - организирахме мирни демонстрации в общо седем български града с една обща кауза и призив: “Искаме чист въздух, искаме здраве!”.

В подкрепа на акциите единадесет граждански сдружения внесоха обща декларация, адресирана до отговорните институции в България с искане за адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха. Документът настоява българските граждани да дишат чист въздух като тяхно човешко право и поставя конкретни искания за решаване на проблема: като ускоряване на програмите за подмяна на отоплението на дърва и въглища в бита с екологични алтернативи, както и подмяната на уредите да е обвързано с мерки за енергийна ефективност и подкрепа на бедните домакинства. Въвеждането на нискоемисионни зони по отношение на транспорта е друго предложение в документа. Налага се качествен контрол върху работата на индустриалните инсталации, замърсяващи въздуха и издаването на разрешителни за нови производства.

Арт провокация с история

От “За Земята” решихме да подарим на г-жа Фандъкова тази арт инсталация по няколко причини.

Гербът на столицата, изработен от кюнци, ще стои на входа на работното място на г-жа Фандъкова, за да й напомня всеки работен ден за един от най-сериозните проблеми на града ни: въздухът, който е опасен за здравето на столичани и застрашава живота им, и за задължението й да се справи с този проблем с адекватни и последователни мерки.

Госпожа Фандъкова е столичен кмет повече от 10 години и въпреки многократните публични уверения, че качеството на въздуха е приоритет за нея, софиянци продължаваме да дишаме силно замърсен въздух - един от най-замърсените в цяла Европа. Напомняме също, че след решение на Върховния касационен съд по казус с въздуха в Пловдив, вече е потвърдено, че не е важно дали се отчита някаква дейност по проблема, а какъв е резултатът от нея: въздухът отговаря ли на допустимите норми за замърсяване.

Преди две години от “За Земята” подадохме заявление с искане за поставянето на две артистични инсталации (като подарената на г-жа Фандъкова) - с молба да са на публично пространство за поне месец. С тях искахме да привлечем внимание на съгражданите ни към проблемите, свързани със замърсяването на въздуха от битовото отопление с твърди горива и да предложим решения на проблема. И досега нямаме официален отговор можем ли или не да ги поставим.

“Решихме, че Международният ден на чистия въздух е добър повод да подарим символичният герб на столицата на г-жа Фандъкова. Нека я приеме като награда за несвършената работа и тя да прецени може ли градската управа да я използва по някакъв начин в Столична община, защото очевидно ние няма да можем да използваме за нашите каузи”, казва Ивайло Попов от “За Земята”.

Идеята на арт провокацията, изработена от “Destructive Creation” за “За Земята” е да напомни конкретно, че отоплението на дърва и въглища е един от двата най-сериозни източника на замърсяване в столицата — заедно с транспорта. Необходими са целенасочени мерки, включващи подмяна на неефективните уреди и строги мерки срещу продажбата и употребата на мокри дърва и въглища.

Какъв е проблемът

В навечерието на отоплителния сезон е важно да напомним, че в София средногодишните концентрации на ФПЧ 2.5 през последните 11 години са предимно над допустимата норма. А към момента София продължава да надхвърля значително нормата от максимум 35 дни със стойности на ФПЧ10 над 50 микрограма. Основен източник е отоплението с твърдо гориво и най-вече — дърва. На много места в страната също има превишение на среднодневните норми на ФПЧ10.

България продължава да бъде с най-високи концентрации на ФПЧ2.5 в градските зони сред всички страни от ЕС.

Столична община изготви нова Програма за подобряване качество на атмосферния въздух в София, която е важен инструмент, но за съжаление заложените мерки няма да намалят замърсяването до законовите норми, амбициозно обещано от Столичната община за 2024 г.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

550 посещения

OFF

Последно качено » Новини