Календар

„Грийнпийс“ блокира рафинерия на Shell и даде начало на европейска петиция за забрана на рекламите на изкопаеми горива

 „Грийнпийс“ блокира рафинерия на Shell и даде начало на европейска петиция за забрана на рекламите на изкопаеми гориваАко инициативата събере 1 милион подписа, ЕК ще трябва да я разгледа и да обмисли забрана, подобна на тази за тютюневи изделия

Над 80 активисти на „Грийнпийс“ – Нидерландия от 12 държави членки на ЕС блокираха входа на рафинерия на Shell в Ротердам. За целта те използваха реклами за изкопаеми горива и производни продукти и услуги, събрани от цяла Европа. Мирната демонстрация се случва едновременно с пускането на общоевропейска подписка, която призовава за забрана на рекламите на изкопаеми горива и спонсорството от компании от индустрията, подобно на сходната забрана за тютюневи изделия.

Подписката се реализира чрез механизма „Европейска гражданска инициатива“ на ЕС. Според него, ако поне 1 милион граждани на ЕС се обединят в подкрепа на дадена идея, то Европейската комисия трябва да я разгледа и да обсъди внасянето на предложение за законодателни промени по темата.
Българската страница на инициативата може да бъде намерена тук: https://act.gp/Ban-Fossil-Fuel-Ads-Press. Подписката е подкрепена от още над 20 други организации.

„Изправяме се срещу индустрията на изкопаемите горива със собствената ѝ пропаганда. Именно с тези реклами, с които днес е блокирана рафинерията, редица компании се опитват да чистят имиджа си и да заблуждават хората, забавяйки действията за запазване на климата. Изображенията на тези реклами по никакъв начин не изглеждат като реалността, която ни заобикаля, тук в рафинерията на Shell. С тази нова европейска гражданска инициатива хората имат възможност да повлияят на европейското законодателство и да вземат думата от най-замърсяващите компании в света,“ заяви Силвия Пасторели, европейски координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ и организатор на подписката.

В демонстрацията участваха активисти и доброволци от Франция, Белгия, Дания, Германия, Испания, Гърция, Хърватия, Полша, Словения, Словакия, Унгария и Нидерландия. В продължение на няколко часа „Белуга“, един от корабите на „Грийнпийс“, бе на входа на пристанището, а активисти с банери – в лодки около него. Катерачи спуснаха от петролен резервоар 15-метров банер, точно до логото на Shell. Част от банерите са съставени от събраните от цяла Европа реклами на изкопаеми горива, а други са с призиви за забрана на рекламите и спонсорството. По-късно корабът и част от активистите бяха задържани от местната полиция.

„Грийнпийс“ – България е част от офисите на организацията в Европа, които се включват в инициативата. Местният екип от години работи за разрешаване на проблемите, предизвиквани от въглищната индустрия в страната – замърсяване на въздуха и водите, изчерпване на водните ресурси, рисковете за здравето на хората, рискове за домовете им, източване на публични средства, чрез различни механизми като „студен резерв“ и преференциални цени за изкупуване на електроенергията от топлофикации, например.

„Още откакто бях дете виждах предупреждения, че цигарите ни убиват. Такива предупреждения обаче никога не е имало върху рекламните билбордове на големите производители на електричество. Индустрията на изкопаеми горива вреди на природата и хората и не би следвало широко да рекламира своите продукти, сякаш такава вреда не съществува или пък да представя фалшиви решения като работещи алтернативи. Вярвам, че ние сме поколението, което може да сложи край на индустрията на изкопаеми горива. Чрез тази европейска инициатива имаме възможност гласът ни да бъде чут и да повлияем на законодателството в Европейския съюз,“ коментира Лора Фучеджиева от екипа на „Грийнпийс“ – България.

Индустрията на изкопаемите горива използва рекламата и спонсорството като инструмент за насърчаване на фалшиви решения за справяне с климатичната криза като изкопаем газ, изкопаем водород, биомаса и улавяне, съхранение и използване на въглерод (CCUS).Това опасно отвлича вниманието ни от реалните решения, които възобновяемата енергия предоставя и от които се нуждаем. Тези практики започват да стават популярни и в България. Например, въглищните централи, които се свързват с енергийния консултант Христо Ковачки, като ТЕЦ „Бобов дол“, „Брикел“, „Топлофикация – Перник“, „Топлофикация – Сливен“, „Топлофикация – Русе“, ТЕЦ „Марица 3“ и други, първоначално се опитваха да заменят въглищата с изгаряне на отпадъци, заради по-изгодната цена. След като видяха, че общественото мнение е против, сега е на дневен ред „позеленяването“ на изкопаемия газ и изгарянето на материали от селското и горското стопанство (наричани още биомаса).

Като част от кампанията излезе и разследване по инициатива на „Грийнпийс“ – Нидерландия. То разкрива, че близо две трети от рекламите на 6 водещи компании в сферата на изкопаемите горива представляват грийнуошинг. Според разследването тези реклами подвеждат потребителите, като неточно представят бизнесите и насърчават фалшиви решения. В труда са анализирани над 3000 реклами в най-популярните социални мрежи. Shell е сред трите компании с най-лоша оценка – 81% от рекламите им се определят като грийнуошинг. Средната оценка за шестте анализирани компании е 63%.

Пълният доклад Words VS Actions може да бъде намерен тук: https://www.greenpeace.org/nl/klimaatverandering/47999/words-vs-actions/.

Снимки и видео може да бъдат изтеглени оттук с бутона Download: https://media.greenpeace.org/collection/27MDHUWVGRQJ.
Условията за ползване са посочени за всеки файл. Задължително е изписването на източник.

Бележки

1. Европейска гражданска инициатива: https://www.europarl.europa.eu/factsheets/bg/sheet/149/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0

2. Организациите, които досега са подкрепили инициативата са: ActionAid, Adfree Cities, Air Clim, Avaaz, Badvertising, BoMiasto.pl, Ecologistas en Acción, ClientEarth, Europe Beyond Coal, FOCSIV , Food and Water Action Europe, Friends of the Earth Europe, Fundación Renovables, Global Witness, Greenpeace, New Weather Institute Sweden, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Résistance à l'Agression Publicitaire, Reclame, Fossielvrij, ReCommon, Stop Funding Heat, Social Tipping Point Coalitie, Zero (Associação Sistema Terrestre Sustentável).

3. „Грийнуошинг“ е поведение или дейности, които карат хората да вярват, че определена компания прави повече за опазване на околната среда, отколкото прави в действителност.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2397 посещения

OFF

Последно качено » Новини