Календар

Коалиция „За да остане природа в България“ иска оставката на директора на НП „Централен Балкан“ и повече отговорност към опазване на природата от бъдещото правителство

Коалиция „За да остане природа в България“ иска оставката на директора на НП „Централен Балкан“ и повече отговорност към опазване на природата от бъдещото правителствоКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призовава ПП "Продължаваме промяната" и политическите партии, които водят преговори за съставяне на правителство, да обърнат специално внимание на проблемите в сектор "Околна среда, климат и гори", които са изключително тежки и застрашават качеството на живот и здравето на българските граждани и чието неглижиране ще доведе до тежки икономически и финансови загуби за страната и нейната икономика. Не става въпрос за отделни нарушения, свързани с природата, а за застрашителна тенденция за незачитане на законодателството и обслужване на олигархични интереси от страна на държавната администрация.

От Коалицията с огромно безпокойство следим случващото се през последните месеци, вследствие на политически и икономически мотивирани назначения и уволнения, които довършват разрухата в сектора.

Най-фрапиращите случаи са в Дирекцията на Национален парк "Централен Балкан", където след налагане на санкция за изграждането на незаконен фотоволтаичен парк(1) в границите на националния парк от частна фирма, през юли Министър Личев уволни дългогодишният директор на парка г-н Генчо Илиев. А след назначаване без конкурс на нов директор през октомври в Националния парк бе извършен брутален бракониерски лов на диви кози с помощта на хеликоптер, за който Министерството и Дирекцията пазят пълно мълчание (2,3). А вместо това новият директор започна да уволнява и наказва дългогодишни служители на парка с много добра обществена репутация в контрола на бракониерството.

Нашите организации са силно притеснени, че високопоставените бракониери, които могат да си позволят да бракониерстват с хеликоптер, ще бъдат прикрити и разследването ще приключи с неизвестни извършители, а незаконното строителство в парка няма да бъде разрушено, както изисква закона.

Както и новоназначеният директор на РИОСВ – Бургас, който демонстрира поредното неглижиране на незаконното строителство в Природен парк "Странджа", разреши залесяването на защитена територия с инвазивен вид и прави опити да разреши изграждане на голям фотоволтаичен парк в защитена зона - Айтоска планина в пълно нарушение на екологичното законодателство.

Коалицията "За да остане природа в България" остро се противопоставя на всяка олигархическа зависимост на компетентните органи по околна среда и обслужването на личния живот и бизнес на група олигарси от държавните структури и изисква незабавно сезиране на компетентните органи и уволнение на новоназначения Директор на НП „ Централен Балкан“.

Експертите на Коалицията се ангажират до 24 ноември да представят своите виждания за най-важните действия, неизвършени през последните 15 години, без които кризата в околната среда и икономиката няма да бъде преодоляна. Сред тях неминуемо ще бъде и изискването за въвеждане на конкурсно начало и професионализъм в кадрите, управляващи сектора.

1. https://parliament.bg/pub/PK/45256846-154-06-518.pdf
2. https://www.dnevnik.bg/zelen/2021/11/09/4275165_dve_divi_kozi_ot_zashtiten_vid_sa_otstreliani_i/
3. https://www.slrb.bg/novini/2021/11/prokuraturata-tarsi-brakonieri-s-helikopter-otstrelyali-dve-divi-kozi/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2372 посещения 2 коментара

Коментари

  1. drug
    2021-12-03 16:19:30

    Колегата му от ПП Странджа е убеден, че няма подобни задължения. От четвърт век е така. Усвояване на средства, проекти и горска педагогика! Всичко друго, но не и контролна дейност в парка! Защо му е да си разваля рахатлъка? Заплата и осигуровки си вървят.

  2. tres1
    2021-11-22 21:43:22

    И не само неговото уволнение, а и това на колегата му от ПП Странджа чиито дървета най безогледно изсичат от 30 години, а в парка се заселват по най-безобразен начин /без каквито и да било урбанистични условия/ цигански тайфи, а препитанието им е гората /в горските стопанства за безразборна сеч/.

OFF

Последно качено » Новини