Календар

15 организации с искане за премахване на пластмасовите бутилки с вода от парламента

15 организации с искане за премахване на пластмасовите бутилки с вода от парламентаБългарски бизнеси, неправителствени организации, блогъри и индивиди се обединиха за премахване на бутилираната вода от парламента

Замърсяването с пластмаса за еднократна употреба е наболял проблем, който се задълбочава с всеки час. Един милион пластмасови бутилки с вода се продават всяка минута по света, а за производството на една от тях са нужни 3 литра вода и 250 грама петрол. 91% след това не се рециклират. Изследване на БАН доказа, че всеки ден само в Черно море се вливат по 3 тона пластмасови отпадъци. Още по-тревожно е и откритието, направено наскоро от холандски учени, за наличието на микропластмаси в човешката кръв.

На европейско ниво се предвиждат различни мерки за справянето с проблема като Директива (EC) (EU) 2019/904 — относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, транспонирана и в България. Парламентът на Великобритания премахна пластмасата за еднократна употреба на територията си, включително и пластмасовите бутилки още през 2018 г. През 2020 г. администрацията на Ню Йорк спря използването на напитки в бутилки за еднократна употреба, като кметът забрани и продажбата им в парковете в града.

“Вярваме, че с малка стъпка като замяна на бутилираната вода с бутилки за многократна употреба и машини за филтриране на питейната вода на територията на Народното събрание, институцията не само ще допринесе за ограничаване на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба, но и ще даде нужния пример както на обществото ни, така и на всички институции на територията на България. Също така това действие би съкратило разходите на Народното събрание в дългосрочен план.” - споделят инициаторите на писмото, изпратено до председателя на Народното събрание - Никола Минчев и до Комисията по околна сред.

Писмото беше подписано от 14 неправителствени и бизнес организации, блогъри и хора, занимаващи се с инициативи за намаляване на отпадъците и живот без отпадъци в България, част от движение “Нулеви отпадъци”. През последните години обединението организира редица събития и информационни кампании за борба с еднократната пластмаса и други опаковки, които продължават да са основен замърсител на околната среда.

Списъкът на подкрепилите искането нараства като към момента подкрепа заявяват:

Zero Waste Sofia - блог и общност за устойчив начин на живот

Основа - съветник за устойчив бизнес

Eco Switch - онлайн магазин и вдъхновител за живот с по-малко пластмаса

Station zero - магазин с нулев отпадък

Екологично сдружение “За Земята”

Грийнпийс България

Умна раница - инициатива за отговорно планинарство

Thrift Sheep - блог и подкаст за екологичен начин на живот

Фондация “Екологичен манифест - МанЕко”

ZERA - решения за нулеви отпадъци и многократна употреба

Сдружение "Свят на бъдещето" - организация с фокус върху екологичното образование за деца и младежи

Green Revolucia - онлайн платформа за устойчиви продукти за дома, работилници за начин на живот с нулев отпадък, консултантски услуги за намаляване на отпадъците

Ателие Трион - студио за преизползване и трансформиране на отпадъчни материали

WIND2WIN - инициатива за по-чисто Черно море

Институт Кръгова Икономика

Фондация Корен

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1256 посещения

OFF

Последно качено » Новини