Календар

Гласуването за 'Европейско дърво на годината' 2023 навлезе във финалната си фаза

Гласуването за 'Европейско дърво на годината' 2023 навлезе във финалната си фазаРезултатите от гласуването се раздвижиха забележимо, точно преди водещата класация да бъде затворена за публиката, според предварително приетия регламент
До 22 февруари, когато резултатите от конкурса "Европейско дърво на годината" бяха все още видими, водач в гласуването беше Дъбът-Фабрикант от Полша с 32 135 гласа, следван от Драконовия дъб от Словакия с 11 423 гласа и Украинската ябълкова колония.

„Тази година конкурсът е доминиран от дъбове-столетници. Най-старият от тях - словашкият Драконов дъб - е на 700 години“, отбеляза Мирослав Кундрата от чешката фондация "Партньорство".

България е представена в конкурса от величествения 1054-годишен Източен чинар, който получи най-голяма подкрепа в националния ни конкурс "Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange" с 1593 гласа. Дървото се намира в близост до Аспаруховия мост във Варна и е номинирано от Мария Стефанова и децата от клуб "Ела какъвто си" - група за подготовка по гражданско образование. Чинарът съществува още от Първото българско царство и е най-старото дърво във Варненска област. Вписан е в Регистъра на вековните дървета през 1969 г.

"Ние като организация-партньор за България сме горди, че най-старото дърво в конкурса тази година е българското. Това показва, че нашето общество разбира колко голямо е значението на съхранената природа и е готово да вложи своята енергия за тази цел", споделя Любомира Колчева - директор на фондация „ЕкоОбщност”. "Много ни радва и фактът, че то беше номинирано от ученици от най-малките класове, чиято гражданска активност постигна това чинарът от Варна да бъда избран за българското Дърво с корен за 2022 г.", допълва Любомира Колчева.

Подредбата на финалистите в конкурса "Европейско дърво на годината" все още може да бъде променена до края на кампанията. Всеки, който желае, може да гласува на https://www.treeoftheyear.org/bg/vote до 00:59 на 1 март българско време.

Резултатите от гласуването ще бъдат обявени по време на церемонията по награждаването, която е насрочена за 21 март и ще се състои в Европейския парламент под егидата на евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Визик. „Радваме се, че след края на пандемията можем да се върнем към традицията за представяне на победителите от националните кръгове, както и на финалния победител в състезанието, в сградата на Европейския парламент“, казва г-н Кундрата. Както вече също стана традиция, събитието ще се предава и онлайн.

Конкурсът "Европейско дърво на годината" се организира от Сдружение "Партньорство за околна среда", в което от българска страна участва и фондация "ЕкоОбщност".

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

691 посещения

OFF

Последно качено » Новини