Календар

50 човека от сдружение на собствениците 'Иракли' нападнаха 4-ма на плажа и им изгориха багажа

Източник: "Да спасим Иракли"

50 разярени по необясними причини хора, отказващи легитимация, заплашваха, изгаряха и крещяха на всичко на всичко шестимата човека на плажа на Иракли.
Представилите се за собственици на земи от сдружение „Иракли“ са изгорили дрехите, якетата и раниците с целия багаж на двама фотографи - любители орнитолози. Момчетата са били до с. Емона за вода, докато организираната тълпа с бензинови резачки, без видим повод, изнасяла всичко, което видела, и го изгаряла на клади на плажа.
Изсечени са десетки живи дървета и после изгорени.

Ленд арт инсталации на плажа, стоящи от години, правени с любов, са били посечени със злоба и горени, като емблематичното старо дърво, накичено с джапанки, изхвърлени от морето.

Дивашкото поведение не се ограничило дотук – единствените двама свидетели на плажа - посетители на Иракли от 30 години, били заплашвани, че ако до 15 минути не се изнесат, ще „стане напечено“.

Аргументацията на тези действия е била „това не е българска природа, това е частна собственост“, макар плажът да е изключителна държавна собственост и да е бил чистен и обгрижван именно от посещаващите Иракли, а не от концесионерите. Изгаряният багаж пък е бил в горския фонд, разделящ плажа от нивите, който също е държавна собственост. При молбата на уплашените хора собствениците с резачки в ръце да се легитимират, те са се изсмели с думите: „Чуваш ли го тоя! Легитимация ще ми иска!“

Въпреки това едни средновековно мислещи хора, със средновековен начин на действие, непоинтересували се от това колко пари могат да спечелят от Европейските фондове, без да продават земята си, си позволяват на племенна основа да нарушават елемнтарните човешки права като това на сигурност и свобода на движението.

Ние от “Да спасим Иракли” дори не сме възмутени, не можем да сме омерзени. Просто ни е тъжно, че нямаме какво да кажем на агресията и алчността.
Единственото, което можем да направим, е да се опитаме да говорим с хората в околните села, но не знаем кого да извикаме за преводач.

В същото време, не без помощта на Столична община, се оказва, че общинската фирма „Галатея 2000“, която притежаваше бунгалата в северната част на плажа, се оказа мистериозно фалирала. Така в този момент се появяват нови и нови собственици на земи в Иракли, като сред тях са общински съветници от община Несебър и по неофициални данни и крупен строителен предприемач от женски пол, с обилни имоти и още по-обилни планове в Несебър и цялото Черноморие.

“Да спасим Иракли” може да предприеме само едно нещо в един такъв потресаващ момент - да направи станалото традиционно почистване на Иракли – този път обаче от изгорялата пластмаса, изсечените дървета, парчетата стиропор... да подаде ръка на тези хора, които са инструмент на фина манипулация в нечия схема на принципа „разделяй и владей“. Няма да се поддадем, защото други българи не могат да бъдат наши врагове, собствениците на земя не могат да бъдат наши врагове, ако наистина държат на земята си. Не може агресията да е начин на диалог. Не искаме и не можем да приемем такъв подход, защото от самото начало искахме всички, които обичат тази страна, да покажат, че можем да се отнасяме с любов и грижа към едно красиво кътче природа.

Прилагаме писмото на очевидеца - младия орнитолог ЯнкоЯнков, чийто дрехи и багаж са били изгорени на „кладата на недоволството“.

Вижте снимки от вандалския акт

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини