Календар

Излезе второто издание на ПЛАНИНИТЕ ОТБЛИЗО

Излезе второто издание на ПЛАНИНИТЕ ОТБЛИЗОНаръчникът на планинския водач и добрия планинар е единствената по рода си в България разработка на всички теми, касаещи пребиваването ни в планината, в едно цялостно издание. Написан от професионалисти в различни сфери, наръчникът разглежда увлекателно основни въпроси за всеки планински водач, планинар или пътешественик. Без да претендира за изчерпателност, той се опитват да приближи до всички нас планините с тяхното невероятно богатство от природа, пеизаж, традиции и култура.

Ходенето пеша е част от нашата човешка същност и най-близкият до нашата природа спорт. Достъпно за всички, то е в основата на експлозивното развитие на приключенския туризъм, но това не прави самото организиране на пътувания в планините и пустините банално занимание. Повече от 180 години планинските водачи успешно доказват необходимостта от тяхното професионално присъствие и умения.

Наръчникът увлекателно и онагледено с много илюстрации (379 снимки и рисунки и 56 схеми) ни запознава с: историята на придружаването в планините; възникването и строежа на Земята; биоразнообразието и особеностите на планинската среда (вкл. опасности в планините, планинска метереология); алгоритъма в оказването на първа помощ; избора на подходяща екипировка; планирането, ортганизирането и провеждането на преход и работа с група; нормативната база; библиография на български и полезни интернет сайтове.

Авторите, основаващи се на личен опит и в духа на съвременните тенденции, представляват екип от 12 души - планински водачи на „Одисея-ин” и професионалисти в различни сфери:

Валя Ковачева - един от доайените в екскурзоводството у нас;

Върбан Тодоров - опитен алпинист и действащ планински спасител;

Кирил Георгиев - биолог, консултатнт и обучител, природозащитник;

Д-р Красен Атанасов Демирев - лекар и действащ планински спасител;

Любомир Попйорданов - юрист, собственик на две фирми за планински туризъм, председател на БААТ;

Момчил Дамянов - метеоролог и действащ планински инструктор;

Момчил Панайотов - лесовъд, планински водач, основател на БАССЕС;

Любена Господинова - обучител и инструктор в приключенски и ски курсове за деца;

Стоимен Билярски - геолог и действащ планински водач;

Явор Стоянов - планински инструктор и дипломат.

Важен аргумент са и онези публикувани над 400 авторски снимки и рисунки, които правят това издание уникално не само за планинарскакта литература, но и за литуратурата за туризъм в България.

Наръчникът може да бъде закупен от книжарници Хеликон, Пингвините, Писмена, както и в офиса на Зиг Заг Холидейз и магазини Стената. Цена на корицата: 29.90 лв.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4378 посещения

OFF

Последно качено » Новини