Календар

Гласуваха Закона за горите, очаква се над 300 заменки да бъдат спрени

Гласуваха Закона за горите, очаква се над 300 заменки да бъдат спрениДнес Народното събрание гласува Закона за горите. Приети са част от нашите искания:

+ преференциите за изграждане на ски писти и съоръжения в горски фонд без да се сменя предназначението на земята, съответно без да се плащат такси за това към държавата, ОТПАДА.

+ предложението ловния сезон за водоплаващ дивеч да се удължи ОТПАДА. Срокът остава до 31 януари всяка година.

+ Заменките на гори спират ВЕДНАГА, с влизане на промените в Закона в сила (след 2-3 работни дни). В момента има над 300 чакащи заменки, които успяваме да спрем! Това е голяма победа.

+ Продажба на държавни гори ще има само извън защитените територии и зони. Ще се изработят критерии с участие на Коалицията и граждани за това какви гори и при какви условия ще могат да буъдат продавани.

С какво ни остава да се преборим:

- продължава да има възможност да се заменят държавни гори с общински. Това е вратичка за инвестиционни проекти, тъй като общините влизат в дружества с инвеститорите, предоставяйки земя за проектите им. Естествено, гората вече не е гора на тези места, а строителна площадка.

- Не са одобрени предложените от нас ограничения за смяната на предназначението на заменените до сега и в бъдеще гори за минимум 20 години. Това наше предложение остава, за в случаите със замяна на държавни с общински гори, както и за заменените до сега гори и би гарантирало, че заменените гори ще останат гори, а не строителни площадки.

Въпреки че горните точки за частична победа за нас, това е огромна победа, тъй като замените са изключителен механизъм за корупция. Дори частична победа е повод за всички нас да се поздравим за борбата и успеха. Продължаваме напред, по други пътища, да се борим за постигане на пълно опазване на горите.

Другото наше искане в рамките на националния протест, касае опазването на защитените територии и зони. Искаме правителството да наложи мораториум върху строителството в защитените територии и зони по високите планини и Черноморието до изработване на национална концепция за развитието на туризма съвместно с представители на Коалицията в посока устойчиво развитие на България. В тази посока, ще посочим исканията си за спиране на нелегални проекти и планове в Рила, Иракли, Витоша, Калиакра, Странджа, Камчия, Карадере, Родопите, Пирин...

Продължаваме да поддържаме и протеста пред Парламента, като солидарност към исканията и на останалите протестиращи групи.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3982 посещения

OFF

Последно качено » Новини