Календар

Стартират обученията по гражданска активност и в София и Русе

Стартират обученията по гражданска активност и в София и РусеИмаме удоволствието да ви поканим на първата от серията лекции и дискусии по гражданска активност в София, провеждани съвместно от ЕС "За Земята" и "Граждани за Рила" с подкрепата на Коалиция "За да остане природа в България". Темата е "Устройство на държавата, политическа и партийна система, представителна демокрация и демокрация на участието".

Дискусията ще се проведе на 19 февруари 2009 г. от 19:00 ч. в офиса на Българска асоциация за алтернативен туризъм (залата на приземния етаж) - бул. "Ал. Стамболийски" 20 - В, партер (вход откъм улица "Лавеле"). Лекцията ще води Ружа Смилова - хоноруван преподавател в СУ по съвременна политическа теория и история на политическите идеи и PhD по политически науки от Централно-европейския университет - Будапеща. Входът е свободен, поканени за участие са всички интересуващи се от темата граждани.

Два дни по-късно, 21 февруари, ще стартират срещите и обученията и в Русе. Те ще се проведат със съдействието на Международно дружество "Елиас Канети" на 21 и 22 февруари в Австрийска библиотека, Доходно здание (Русе, пл. „Свобода” 4, вход през Арт Кафе на Театъра, ет. 2). Програмата в събота (21 февруари) започва от 10:00 часа и завършва в 18:00 часа. В началото се представя дейността и споделя опита от кампаниите на Коалиция „За да остане природа”, преминава се към мозъчна атака за качествата на успешната гражданска кампания, след което се представя проекта за повишаване на гражданската активност на ЕС „За Земята” и темите на бъдещите обучения. Програмата за деня завършва с работа по групи за анализ на проблемите на Русе и изработване на визия за бъдещото развитие на града. Програмата в неделя (22 февруари) започва от 9:00 часа и завършва в 16:00 часа, като включва лекции и работа по групи на темите „Как се организира публична акция” и „Как се работи с медии”. Модератори на срещите и водещи на лекциите ще бъдат представители на Коалиция „За да остане природа в България”.

Сред следващите теми в София, Русе, Варна и Велико Търново са:

1. Граждански права, публични институции и взаимодействие с местни и национални административни власти
2. Партньорства и застъпническа работа на местно, национално и европейско ниво
3. Стратегия и разработване на стратегически план
4. Набиране на средства за финансиране на дейностите на неформални групи
5. Работа с медии
6. Организиране на групова среща, публична акция или демонстрация
7. Изнасяне на презентация пред голяма група
8. Вземане на решения чрез консенсус и провеждане на преговори
9. Използване на правото на достъп до обществена информация
10. Работа в екип и групова динамика
11. Генно модифицирани организми и законодателство
12. ....
13. ....
14. Очакваме вашите предложения и предпочитания!

Повече за проекта:

Проектът „Овластяване на гражданите чрез укрепване на кампанията за опазване на дивата природа в България” се реализира съвместно с Граждани за Рила, неформално обединение на граждани, и коалицията от над 30 природозащитни организации и граждански групи „За да остане природа в България” и е финансиран от швейцарската фондация „Terre Humaine”.

„Проектът цели да покажем на хората, че от тях зависи да променят нещата, които не им харесват като споделим опита си от победата в кампанията за опазване на Рила от незаконния ски курорт на Паничище. В работата си видяхме кои са силните страни на гражданските кампании, както и областите, върху които има нужда от още работа, за да са по-успешни”, разказа Цвета Христова от „Граждани за Рила”.

„Новият ни проект ще наблегне на силните страни – информационни срещи за проблемите на природата и граждански акции в цялата страна, и чрез обучения по конкретни теми като политическата система, работа с местните власти, изготвяне на стратегия на кампания, работа с медии, ползване на достъп до обществена информация ще подобри уменията на гражданите да се борят за правата и каузите си”, споделя Вера Петканчин, координатор на проекта.

За контакти:
Вера Петканчин, тел. 0899 38 58 59
e-mail: saverila@gmail.com

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3901 посещения

OFF

Последно качено » Новини