Календар

Близо 370 хил. стандартни електрически крушки са угаснали за „Часът на Земята” в София

Близо 370 хил. стандартни електрически крушки са угаснали за „Часът на Земята” в СофияОфициалните данни, предоставени от ЧЕЗ България за консумацията на електричество по време на „Часът на Земята” в София на 28 март, показват спад от около 22 мегавата, съобщават от международната природозащитна организация WWF. Това е еквивалентът на угасването на около 370 хиляди стандартни електрически крушки от по 60 вата. Тези данни показват, че в кампанията „Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 60 и 90 хиляди домакинства или между 180 и 270 хиляди души.

Национално представително проучване на общественото мнение от есента на 2008 г. показва, че над 12% от българите смятат, че промените в климата са сериозен проблем пред българската природа и околна среда.

Целта на „Часът на Земята” не беше да се постигне икономия на електричество, а хората да покажат, че трябва да се направи нещо повече за промените в климата и за планетата, на която живеем. Другата цел беше да се започне дебат по проблема. Това, коeто е необходимо, за да се спре климатичната криза е малки действия всеки ден и час от много хора, казват от WWF.

Трите най-прости неща, които всеки може да направи, е да изключва всички неизползвани електроуреди, включително тези, които са в режим „стенд бай”, да смени крушките с енергоспестяващи и да ходи пеша, с велосипед или с обществен транспорт на работа. Така човек не само прави нещо срещу промените в климата, но и спестява излишни разходи.

В „Часът на Земята” се включиха официално и 42 български града, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности, включително над 45 известни места в София. Стотици хора слушаха концерта без озвучаване и на светлината на свещи пред Народния театър. Патрон на кампанията в България беше министърът по европейски въпроси Гергана Паси. Провеждането на „Часът на Земята” беше подкрепено от британското посолство в София. По света се включиха над 4000 населени места в 88 държави в 25 часови зони.

През декември 2009 г. световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи замисъла на Протокола от Киото.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3366 посещения

OFF

Последно качено » Новини