Календар

Гражданско присъствие при откриване на лифта на Паничище

Гражданско присъствие при откриване на лифта на ПаничищеПредставители на Граждани за Рила и коалицията "За да остане природа в България" присъстват на откриването на незаконния лифт на Паничище днес. Магдалена Славова разказва от мястото на събитието: "Присъстват представители на инвеститорите, Община Сапарева Баня, кметът на Дупница, кметове на села, Областният управител на Кюстендил, РДНСК - Кюстендил, местни хора, журналисти и други. Сред местните хора има такива, които мислят, че лифтът е незаконен и това е далавера. Местните хора ни разпознават и споделят мнението си с нас, че не искат този лифт."
От коалицията на природозащитните организации припомнят, че лифтът е незаконен и пускането му в действие е престъпление, за което са сигнализирани всички отговорни институции и прокуратурата. Предстоят масови граждански акции в цялата страна и Европа за запазване на Националния парк "РИла" и спазването на закона.

Гражданите разказват, че текат реки от топящия се сняг и се опасяват, че скоро отново може да има свлачища. Мястото е заградено, за да не може да се снима. Припомняме, че миналата година през май се активизира свлачището на начална станция на лифта, след което Геозащитна станция Перник констатира, че лифтът е построен върху свлачище и ако не се вземат мерки има опасност за живота и здравето на пътниците. Михаил Михов от Граждани за Рила споделя : "Надяваме се само, когато се случи нещо с лифта, да няма хора на него".

За допълнителни въпроси:

Магдалена Славова, Граждани за Рила - 0878 90 91 84
Станислав Бояджиев, Граждани за Рила - 0896 62 89 58
Цвета Христова, За да остане природа в България - 0894 64 39 01

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6826 посещения

OFF

Последно качено » Новини