Календар

Европейците искат законодателство срещу незаконната дървесина

Европейците искат законодателство срещу незаконната дървесинаПроучване на общественото мнение, възложено от международната природозащитна организация WWF и „Приятели на Земята” показа, че европейците искат по-строг контрол върху незаконната дървесина. Според резултатите гражданите на Европейския съюз подкрепят въвеждането на ново законодателство, което да ограничи и елиминира незаконната дървесина и дървесни продукти от европейските пазари.

WWF и „Приятели на Земята” настояват Европейския парламент и правителствата на държавите членки на Европейския съюз да предприемат необходимите мерки и да въведат съответното законодателство без отлагане.

Според проучването, проведено сред граждани на 14 държави, между които и България, около 56% от запитаните считат, че продуктите от дървесина, които купуват на европейските пазари не са законни, защото не са законно добити и търгувани. Това създава проблем, тъй като подронва авторитета на фирми, които традиционно работят със законна дървесина.

„Търговията с незаконна дървесина и дървесни продукти е основен проблем на европейския пазар. Според оценките 16–19 % от дървесината, внасяна на европейския пазар, е незаконно добита или произхожда от съмнителни източници. Трябва спешно да се въведе ефективно европейско законодателство по проблема. Това се вижда и от широката обществена подкрепа”, казва Анке Шулмайстер, директор „Горска политика” във WWF.

Преобладаващата част европейци (92%) вярват, че е важно да се въведе съответно законодателство, което да гарантира законността на дървесината.

В България, където все още има незаконен дърводобив, 83% от запитаните не вярват, че дървесината, която купуват, е законно добита, а 97 % считат, че е важно да се гарантира законността, като по този начин ясно показват нуждата от предприемане на съответни действия.

Навсякъде подкрепата за въвеждане на наказания за неспазване на законодателството е много голяма, но особено силно изразена е в България (96%), средиземноморските държави (средно 97%), Полша и Франция (95%), както и в най-големия доставчик на дървесина – Финландия (91%).

„Незаконният дърводобив е причина за деградиране и унищожаване на горите и води до загуба на поминък за местните хора. Дошло е времето, Европейският съюз да поеме отговорността и да въведе законодателство, с което да гарантира законността на всички продукти от дървесина на европейските пазари”, казва Ан ван Шайк от „Приятели на Земята Холандия”.

В момента в Европейския парламент и Съвета на министрите се обсъжда регламент за дървесината, който ще бъде подложен на гласуване в следващите месеци.

„Преговарящите трябва да вземат предвид загрижеността на европейските граждани чрез въвеждането на законодателство, което ясно определя какво точно трябва да направят участниците във веригата за доставка на дървесина, за да докажат, че дървесината с която търгуват е законна”, казва Анке Шулмайстер. „За да има справедливост спрямо онези компании, които работят етично и не ползват незаконна дървесина за бизнеса си, законодателството трябва да гарантира, че ще бъде потърсена отговорност от тези, които пренебрегват правилата.”

WWF и „Приятели на Земята” приканват Европейския парламент и правителствата на страните членки да се споразумеят върху законодателството преди европейските избори през юни тази година.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4126 посещения

OFF

Последно качено » Новини