Календар

При огромен интерес премина националният пешеходен поход за Рила

При огромен интерес премина националният пешеходен поход за РилаСофия, 17 август
Успешно завърши вчера националният поход "Обичам Рила, ходя пеша". В рамките на 5 дни, от 12 до 16 август, над 70 участници на възраст от 15 до 60 години изминаха пеша близо 90 км. Включиха се хора от цяла България и четири държави - САЩ, Франция, Перу и Австрия. Походът започна от хижа Алеко на Виотша, изкачи Черни връх, премина през планината Верила, село Клисура, Лъкатишка Рила, местността Обесения камък и завърши на Седемте рилски езера в национален парк Рила. През цялото време ентусиазираните туристи, носейки тежък багаж (спални чували, палатки, бивачна екипировка и храна), се движеха по международния пешеходен маршрут Е4, идващ от Пиринеите и Алпите.

"Не ни обезкуражи нито дъждът първия ден във Витоша, нито тежкия багаж, пришките по краката и общото физическо натоварване. Всички пристигнахме живи и здрави и доволни от прекрасните гледки по пътя и създалата се ведра атмосфера", каза Михаил Михов от Граждани за Рила, основен организатор на похода.

Една от причините походът да привлече огромен обществен интерес е, че това е първия по рода си поход, свързан с кауза - опазването на българската природа и чистотата на Рила. Основна идея беше да се насърчи ходенето пеша в планината, като най-адекватен начин да се изрази уважението към нея. След себе си участниците оставиха планините по-чисти, тъй като събираха и боклуци по пътя. На 15 август походът премина през долната станция на незаконно построевния лифт към седемте рилски езера, част от неодобрения проект за ски курорт "Супер Паничище", където участниците раздадоха информационни брошури на ползвателите на лифта.

"Много се радваме на обществената подкрепа, която получихме, и огромния интерес от хората, дори такива, които за първи път отиват на планина. Имаме желание да направим похода традиционен и се надяваме догодина да се включат още повече хора", каза Вера Петканчин от Граждани за Рила.

За контакти:
Михаил Михов (тел. 0889 620 483), Вера Петканчин (тел. 0899 38 58 59)
„Граждани за Рила”

За снимки:
http://forthenature.org/gallery/182
http://forthenature.org/gallery/183
http://forthenature.org/gallery/185
http://forthenature.org/gallery/186
Снимките на Габче

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

9333 посещения

OFF

Последно качено » Новини