Календар

Новини


България губи над 5 милиона евро за биоразнообразие заради неефективно управление на Оперативна програма 'Околна среда' 2014–2020

България губи над 5 милиона евро за биоразнообразие заради неефективно управление на Оперативна програма 'Околна среда' 2014–2020Европейската комисия обмисля „спиране на междинните плащания“ по програмата

Над 5 милиона евро са загубени за дейностите по опазване на биоразнообразието в България. Средствата бяха прехвърлени от ос „Натура 2000 и биоразнообразие“ по оста за управление на отпадъците заради това, че в края на ключовата междинна за оперативните програми 2018 година етапни цели на програмата не са достигнати. Наред с това от писмо на Комисията от септември 2019 става ясно, че тъй като, съгласно чл. 22, ал.6 от Регламент на ЕС №1303/2013, постигането на под 65% от етапните цели по програмата се окачествява като „сериозен неуспех“[1], комисията обмисля „спиране на междинните плащания“ по програмата.

Прочети пълния текст

104 посещения

Мисия на Бернската конвенция ще проверява нарушенията по магистрала Струма

Мисия на Бернската конвенция ще проверява нарушенията по магистрала СтрумаДнес, след докладваните от Европейската комисия нарушения на европейското природозащитно законодателство (в апликационната форма и процедурата по ОВОС), Постоянният комитет на Бернската конвенция взе решение да засили наблюдението на случая на строителството на магистрала Струма през Кресненски пролом. В най-кратък срок в България ще бъде изпратена мисия на независим международен експерт, който да провери наличната информация и документи и да проведе консултация с всички заинтересовани страни.

Прочети пълния текст

250 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 8

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 8Лекция 8 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 10.12.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Ястребоподобни (3-та част) и Соколоподобни

Прочети пълния текст

71 посещения

Откриваме новия сезон на публичните ни лекции с разказ за живота в Южен Океан

Откриваме новия сезон на публичните ни лекции с разказ за живота в Южен ОкеанСкъпи приятели и през тази учебна година продължават вечерните ни публични лекции, които са част от курса ни „Опазване на биоразнообразието“. Очакваме ви отново в Клуб на пътешественика на 14 декември (събота) от 16 часа.

Прочети пълния текст

138 посещения

Благодарност за безценната помощ на доброволците за работата на Коалицията

Благодарност за безценната помощ на доброволците за работата на Коалицията В деня на доброволеца, ние от Коалиция "За да остане природа в България" изразяваме нашата сърдечна признателност на всички, които доброволно подпомогнаха дейностите ни през изминалата година.

С Вашата помощ успяхме да реализираме и една от най-успешните ни каузи за 2019 г., а именно "Въвеждай данни за оценка на натиска върху защитени зони от Натура 2000". В мисията ни се включиха над 200 доброволеца, набрани основно чрез платформата Timeheroes. Сред доброволците, които помогнаха имаше и незрящ човек, който със своя хъс и мотивация ни показа, че няма невъзможни неща и че колкото и да е трудно, ако има желание се намира и начин.

Прочети пълния текст

183 посещения

14 филма ще видим в програмата на 15-тите Дни на предизвикателствата (2-5 декември 2019 г.)

14 филма ще видим в програмата на 15-тите Дни на предизвикателствата  (2-5 декември 2019 г.)Фестивалът стартира в понеделник, 2 декември

2019 г. се оказа благодатна за фестивала „Дни на предизвикателствата“ в много отношения. Освен, че фестивалните дни са вече четири (2-5 декември), разпределени в две локации (Френски институт и УАСГ), а гостите от чужбина са четирима ( Еврард Венденбаум, Антоан Жирард, Дион Леонард и Кристоф Дюмарес плюс Жил Бьоф, лектор в деня на откриването), тази година публиката ще има възможност да се наслади и на цели 14 филма!l Организаторите от магазини „Стената“ са подготвили разнообразна кино селекция за любителите на екстремните пътешествия, вълнуващите приключения, алпинизма и катеренето, парапланеризма, бягането, ските и сноуборда, ветроходството и цялостно, активностите сред природата.

Прочети пълния текст

708 посещения

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 7

Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ - Лекция 7Лекция 7 от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. 03.12.2019 г., 18:30 часа, вход свободен.
Тема на лекцията: Видове птици от разред Ястребоподобни (2-ра част)

Прочети пълния текст

133 посещения

Интернет страница за иновативно обучение по природни науки

Интернет страница за иновативно обучение по природни наукиОнлайн обучителен тулкит с информация за теория и практика в природозащитата, научни изследвания, управление на природни ресурси и гражданско застъпничество в България, Гърция и Чехия вече е достъпен на адрес: http://edu.parks.bg. Той е създаден по проект „Бъдещи природозащитници“, който се изпълнява от Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, Солунския университет „Аристотел“ (AUTH), Гърция и Чешкия университет по природни науки в Прага (CULS).

Прочети пълния текст

160 посещения

Експертен форум “Как да сме енергийно независими?” събра над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове днес

  Експертен форум “Как да сме енергийно независими?” събра над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове днесФорум на тема “Как да сме енергийно независими?” подчерта важността от създаване на нормативна уредба, която да подпомогне участието на гражданите в енергийната система. Събитието се проведе днес във Френския институт в София, организирано от „Грийнпийс“ - България, в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България. Участие в специализираното събитие взеха над 70 представители от институционалните, бизнес и обществените кръгове.

Прочети пълния текст

228 посещения

Започва нов проект за гражданско участие в полза на природата

Започва нов проект за гражданско участие в полза на природатаАсоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ започват нов проект, с който до края на октомври 2021 г. ще обединят усилията си за насърчаване на прякото участие на граждани във вземането на решения на местно ниво за бъдещето на околната среда.

Прочети пълния текст

226 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!