Календар

Новини


Гласуването за 'Европейско дърво на годината' започна

Гласуването за 'Европейско дърво на годината' започнаЗа първа година Украйна се присъединява към страните участнички

Гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината 2023" започна по традиция на 1 февруари. Всички, които желаят да се включат в избора на най-интересно и любимо дърво, могат да гласуват онлайн до 28 февруари на интернет страницата www.treeoftheyear.org

Прочети пълния текст

293 посещения

Искаме частично вето от Президента на приетите от Парламента промени в Закона за горите, за да опазим 'българската гора от варварска сеч'

Искаме частично вето от Президента на приетите от Парламента промени в Закона за горите, за да опазим 'българската гора от варварска сеч'Коалиция "За да остане природа в България" организира флашмоб в защита на горите пред Президентството на 1 февруари от 9,00 ч.

Прочети пълния текст

995 посещения

Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF

 Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF Програмата търси млади предприемачи и изобретатели

С интензивен мастър клас и оспорван финал приключи семестърът „Бъдещето на градовете и селата“, част от младежката иновационна програма на WWF Panda Labs. 18 младежи на възраст между 15 и 25 години от Сандански, Кюстендил, Павликени, Варна, Тетевен и София взеха участие в последния етап от надпреварата. Всички те стигнаха до финалите на двата хакатона, които WWF проведе през ноември миналата година, посветени съответно на бъдещето на градовете и селата.

Прочети пълния текст

222 посещения

Още един специален гост пристига от Франция за Дни на предизвикателствата (1-2 февруари, кино Люмиер)

Още един специален гост пристига от Франция за  Дни на предизвикателствата (1-2 февруари, кино Люмиер)Французинът Тиери Рено е планински водач с дългогодишна кариера

17-тите „Дни на предизвикателствата“ (1-2 февруари, кино „Люмиер“) имат удоволствието да обявят пристигането на още един гост от класа: Тиери Рено е планински водач с впечатляваща кариера, заявил своя талант на водач и катерач още преди да навърши 20 г. През 80-те, 90-те и до днес преминава през всички етапи на свободното и ледено катерене – прокарване на нови маршрути, премиерно свободно преминаване на дълги класически маршрути, катерене за време. Неизброимите му постижения из скалните масиви вървят ръка за ръка с ангажиментите като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени в света.

Прочети пълния текст

204 посещения

Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022 - ClimateOfChange”

Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022 - ClimateOfChange”Днес, 27.01.2023, в Полски институт - София, се състоя официалната церемония по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange“. На нея станаха известни отличените участници в 13-ото поредното издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории.

Прочети пълния текст

294 посещения

Готвят се скандални изменения в Закона за горите

Готвят се скандални изменения в Закона за горитеПромените от 2011-а година отново влизат в Парламента

Тази седмица, между първо и второ четене на Закона за изменение на Закона за горите, представители на ДПС и “Български възход” са внесли ред предложения1 в Комисията по земеделие към Народното събрание, които, ако се приемат, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, алармират от Коалиция “За да остане природа в България”.

Прочети пълния текст

825 посещения

Българското правителство грубо нарушава европейските директиви, българското законодателство и национален интерес

Българското правителство грубо нарушава европейските директиви, българското законодателство и национален интересКоалиция „За да остане природа в България“ осъжда приемането на Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г. от Министерския съвет на 18 януари, без да е проведена задължителната екологична оценка и без да са направени задължителните обществени консултации.

Прочети пълния текст

677 посещения

Популизмът на парламента ще излезе скъпо и солено

Популизмът на парламента ще излезе скъпо и соленоПромяната в Плана за възстановяване, която отиващият си парламент желае да направи, залага опасен капан в дългосрочен план, особено уязвими са зависимите от въглищата региони

Прочети пълния текст

763 посещения

Фотожурналистът Делян Тодоров разказва за пътешествията си в Африка на 21 януари в рамките на Sofia MENAR 2023 и инициативата 'Климат на промяна”

Фотожурналистът Делян Тодоров разказва за пътешествията си в Африка на 21 януари в рамките на Sofia MENAR 2023 и инициативата 'Климат на промяна”На 21 януари от 17:00 часа публиката ще се запознае с резултатите от работата на Делян Тодоров от последните 10 години, както и ще може да зададе своите въпроси. Срещата-разговор ще бъде придружена от прожекцията на документалния филм “Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” (реж. Сирил Корню/ документален/ произход: Франция, Мадагаскар, 2022)

Прочети пълния текст

482 посещения

Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата (1 и 2 февруари)

Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата (1 и 2 февруари)Организаторите отправят отворена покана за участие на родни приключенци

По-малко от 10 месеца след последното си провеждане, фестивалът “Дни на предизвикателствата” отново стъпва на сцената на кино “Люмиер” - този път в бутиково издание от 2 дни - 1 и 2 февруари 2023 г. Организатор на събитието са магазини “Стената”. Билети за събитието са вече в продажба на https://bit.ly/3hzApjg като цените са промоционални до 10 януари включително.

Прочети пълния текст

1653 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  Всички змии се размножават чрез яйца. При някои, обаче, яйцата се излюпват преди снасянето – още в корема на майката (наричат се живородни). Такива от българските змии са медянката и усойницата.
           Планина, обичам те