Календар

Новини


Проучване на WWF: Стотици хиляди километри реки са изложени на риск

 Проучване на WWF: Стотици хиляди километри реки са изложени на рискПричината са проекти за развитие на хидроенергетика

Ново проучване на WWF, публикувано в престижното списание Global Sustainability, установи, че за първи път над 260 000 км свободно течащи реки са поставени под заплаха поради проекти за изграждането на съоръжения за производство на хидроенергия. Общият участък на реките в риск е по-дълъг от шест обиколки на Земята. Сред застрашените реки, които могат да бъдат прекъснати, са Амазонка, Конго и Салуин, всяка с дължина от хиляди километри и дом на уникални животински и растителни видове.

Прочети пълния текст

767 посещения

The Bear Card: дарителска карта в подкрепа на българските мечки от WWF България, iCard и Mastercard

 The Bear Card: дарителска карта в подкрепа на българските мечки от WWF България, iCard и MastercardWWF България, българската финтех компания iCard и Mastercard започват стратегическото партньорство „Заедно за дивата природа“ в подкрепа на каузи за опазване на дивата природа в България и осигуряване на лесен начин за дарителство на потребителите.

Програмата стартира с нов продукт, наречен The Bear Card – иновативна платежна карта, създадена специално за дарители, с грижа към околната среда. The Beаr Card е произведена от 75% рециклирана пластмаса и е рециклируема карта, с по-малък въглероден отпечатък от стандартните картови пластики, изработени от PVC. Всеки потребител, който използва The Bear Card, подкрепя опазването на българските мечки, а iCard и Mastercard, правят дарение в полза на WWF България при всяко плащане, извършено с картата.

В следващите три години за партньорите предстои реализацията на редица ключови проекти, свързани със защитата на околната среда, опазването на застрашените видове, насърчаването на корпоративната и лична отговорност към природата.

Прочети пълния текст

291 посещения

Съвременен цирк разказва за връзката на всеки един от нас с климатичните промени

Съвременен цирк разказва за връзката на всеки един от нас с климатичните промениПървата спирка на общоевропейското турне за климата на артистите от Цирк MagdaClan е в София, като част от програмата на Мини Арт Фест 11, който се провежда на 23, 24 и 25 юли на паркинга пред Стадион „Академик“, срещу парк „Гео Милев“. Входът е свободен!

Седем циркови артисти, акробати, четирима музиканти, впечатляващ декор и сцена, и много истории за разказване. Това са само част от цифрите, описващи съвременния цирков спектакъл на открито „WeLand“, който ще нахлуе в 10 европейски града това лято, като част от #ClimateOfChange – комуникационна кампания на италианската организация WeWorld и още 15 европейски партньори, целяща да информира младите хора за връзката между промените в климата и климатичната миграция.

Прочети пълния текст

623 посещения

Над 847 милиона лева от плана за възстановяване хвърлени в каца без дъно

Над 847 милиона лева от плана за възстановяване хвърлени в каца без дъноЗемеделското министерство не се отказва от проекта на нереформираната си компания „Напоителни системи“, като предвижда още от същото

Проектът за реконструкция на системите за напояване на стойност над 847 млн. лв. на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) трябва да отпадне от Националния плана за възстановяване и устойчивост (НПВУ) алармират от Коалиция „За да остане природа в България“. Освен че проектът предвижда наливането на пари в нереформираната държавна компания „Напоителни системи – ЕАД“, той показва редица управленски и екологични проблеми.

Прочети пълния текст

550 посещения

Политическото кадруване в горските стопанства е в ущърб на българската гора и трябва да се преустанови незабавно!

Политическото кадруване в горските стопанства е в ущърб на българската гора и трябва да се преустанови незабавно!Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” настоява за прекратяване на политическите и немотивирани уволнения и назначения в системата на управление на горите. „Смяната на директори и служители в държавните горски и ловни стопанства трябва да се провежда само след проверки от отговорните институции и при констатирани нарушения. А за назначаването на нови директори да се организира конкурс.”, заявява Нели Дончева, главен експерт “Опазване на горите” във WWF България.

Прочети пълния текст

1539 посещения

Постоянна изложба разказва за планина Славянка и историята на региона

Постоянна изложба разказва за планина Славянка и историята на регионаПостоянна изложба със заглавие „Един ден в Славянка“ разказва за едноименната планина и историята на района. Тя е създадена от Българска фондация Биоразнообразие и се намира в хижа „Славянка“, стопанисвана от туристическо дружество „Момини двори“, гр. Гоце Делчев.

Прочети пълния текст

Въпреки хилядите отрицателни становища, планът за застрояване на Карадере продължава

Въпреки хилядите отрицателни становища, планът за застрояване на Карадере продължаваМРРБ запазва мълчание ще вземе ли под внимание общественото мнение

Процедурата за нов ОУП на община Бяла генерира все по-голям обществен интерес, съобщава гражданската инициатива „Да спасим Карадере“. Въпреки изпратените близо 2000 граждански становища за запазване на Карадере, една от последните незастроени местности по Черноморието, предлаганите варианти за развитие все още са само за застрояване на местността. Гражданската обединение за спасяване на Карадере продължава да търси среща с Министерството на регионалното развитие (МРРБ), за да намерят заедно решения за устойчиво развитие на района.

Прочети пълния текст

1530 посещения

Андрей Живков пред активисти: „Ще кажа на моя наследник, че Директивата за ВЕИ е един от приоритетите, който трябва да внесе в НС.“

 Андрей Живков пред активисти: „Ще кажа на моя наследник, че Директивата за ВЕИ е един от приоритетите, който трябва да внесе в НС.“Активистите напомнят и за необходимостта от реформа в енергийния сектор

С празненство и преименуване на енергийното министерство започна работният ден на ул. „Триадица“ 8 в София. Активисти от „Грийнпийс“ – България символично откриха „Министерството на възобновяемата енергия“, посрещайки служителите и минувачите с музика и добро настроение.

Прочети пълния текст

518 посещения

Преходът отвъд въглищата е възможен — френски кмет обменя ценен опит с български общини

 Преходът отвъд въглищата е възможен — френски кмет обменя ценен опит с български общини Слънчеви панели върху църквата в Лос ан Гоел

Представете си мястото, в което искате да живеете, превърнете това в мечта и включете всички хора, които искат да я сбъднат. Това послание отправи към Община Перник и българските въглищни региони Жан-Франсоа Карон, кмет на Лос ан Гоел, превърнал се в емблема на успешната икономическа, социална, енергийна и екологична трансформация във Франция. На 9 юни той сподели уроците от своята 30-годишна практика със колегата си Станислав Владимиров от Перник — град, чието бурно развитие в миналото е дълбоко свързано с въглищната индустрия, а настоящето — с наследството от замърсяване, нарушени терени и порочни икономически зависимости.

Прочети пълния текст

639 посещения

Сърцето на въглищната индустрия осъмна с въпрос: „Вода или въглища?“

Сърцето на въглищната индустрия осъмна с въпрос:  „Вода или въглища?“Точно месец преди вторите парламентарни избори за годината активисти на „Грийнпийс“ – България поставиха банери с надпис „Вода или въглища?“ на над 13 ключови места в района на Маришкия въглищен басейн. Чрез тази демонстрация активистите целят да напомнят за нуждата да преосмислим важността на водата за поддържането на живота в природата. Както и да вкарaт проблема за използването на вода в енергетиката в обществения дебат като още една причина за трансформация на енергетиката към възобновяеми източници.

Прочети пълния текст

1227 посещения

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!