Календар

Новини


С кампанията си „Общ дом. Общо бъдеще“ WWF набира подкрепа за опазване дома на дивите животни в България

С кампанията си „Общ дом. Общо бъдеще“ WWF набира подкрепа за опазване дома на дивите животни в БългарияЗастрашените видове у нас не са добре защитени, сочат данните от проучване

Популациите на редица застрашени животински видове в България са изложени на риск, гласят заключенията от първото мащабно проучване за размера на закононарушенията срещу дивата природа у нас, подготвено от WWF въз основа на официална информация, получена от ресорните институции. Резултатите от изследването сочат, че в рамките на пет години контролните органи са регистрирали едва 2818 пострадали диви животни. Повечето от тях са птици (2089), следвани от бозайници (307) и влечуги (244). За сравнение, двата най-големи рехабилитационни центъра за диви животни у нас са регистрирали в пъти повече ранени животни.

Прочети пълния текст

1240 посещения

Коалиция „За да остане природа в България“ с протест пред МОСВ в 8:30 сутринта във вторник, 18 октомври.

Коалиция „За да остане природа в България“ с протест пред МОСВ в 8:30 сутринта във вторник, 18 октомври.Причина за недоволството са липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, политическата чистка в структурите на министерството и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов. Подробности за събитието: https://fb.me/e/1SWTdHGaY

Прочети пълния текст

626 посещения

11-тият Байк и рън за Чепън: слънчево време, близо 600 състезатели, около 90 деца и над 3000 лв, дарени за природозащитна кауза

11-тият Байк и рън за Чепън: слънчево време, близо 600 състезатели, около 90 деца и над 3000 лв, дарени за природозащитна каузаСледващото издание на състезанието ще бъде на 29 април 2023 г.

Близо 600 участници се включиха в 11-тото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън” в Драгоман тази събота. Слънчевото време и добрата предварителна подготовка създадоха условия за едно приятно адреналиново изживяване, в което състезателите имаха възможност изцяло да се съсредоточат върху своето представяне и да се насладят на живописни есенни гледки по трасетата на надпреварата. Окончателното класиране може да бъде разгледано тук: chepan.stenata.com/резултати.

Прочети пълния текст

1402 посещения

МОСВ обяви „война”: на европейските закони. Довършването на магистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом се отлага за неопределено бъдеще.

МОСВ обяви „война”: на европейските закони. Довършването на магистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом се отлага за неопределено бъдеще.Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ обезсмисли месеци работа и отхвърли консенсусното научно предложение на научната общност за определяне на целите на НАТУРА 2000 в Кресна, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания. Това се случи по време на заседание, което се състоя на 13 октомври, четвъртък.

Прочети пълния текст

1110 посещения

Изгубили сме 69% от популациите на диви животни за по-малко от един човешки живот, сочи докладът на WWF „Жива планета“

Изгубили сме 69% от популациите на диви животни за по-малко от един човешки живот, сочи докладът на WWF „Жива планета“Ситуацията в България също е притеснителна

Популациите на диви животни – бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби – са отбелязали катастрофален спад в числеността си, намалявайки средно с 69% от 1970 г. насам, сочи докладът на WWF „Жива планета“. Той излиза на всеки две години с актуални данни за състоянието на дивата природа, както и за рисковете и заплахите, пред които е изправена. Днес докладът определя тропическите райони като най-застрашените места на Земята.

Прочети пълния текст

1043 посещения

Остава седмица до крайния срок за подаване на номинации за конкурс “Дърво с корен 2022”

Остава седмица до крайния срок за подаване на номинации за конкурс “Дърво с корен 2022”Остават броени дни до 17 октомври 2022 г. - крайният срок за приемане на номинации на любими дървета и интересни истории в конкурса „Дърво с корен 2022”. Тази година за 13-и път той се провежда от фондация „ЕкоОбщност“.

Прочети пълния текст

1224 посещения

Преди срещата на Националния съвет по биоразнообразие на 13 октомври: Ще спази ли МОСВ европейското законодателство, за да защити Кресненския пролом?

Преди срещата на Националния съвет по биоразнообразие на 13 октомври: Ще спази ли МОСВ европейското законодателство, за да защити Кресненския пролом?На 13 октомври, четвъртък, в Министерството на околната среда ще заседава Националния съвет по биоразнообразие, който трябва да одобри природозащитните цели на Натура 2000. Сред тях са зоните „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“.

Прочети пълния текст

934 посещения

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази съботаСиноптиците очакват слънчево време и умерени температури

Тази събота (15 октомври) в Драгоман ще се проведе 11-тото поредно издание на едно от най-обичаните състезания по планинско бягане и колоездене “Байк и рън за Чепън”. Организатори са магазини “Стената” и Община Драгоман.

Прочети пълния текст

339 посещения

Младежи дебатираха по въпросите за климатичните промени в националното състезание по дебати “Pleven Open 2022” (8 и 9 октомври, гр. Плевен)

Младежи дебатираха по въпросите за климатичните промени в националното състезание по дебати “Pleven Open 2022” (8 и 9 октомври, гр. Плевен)След повече от двугодишна пауза, наложена от Ковид-19 пандемията, през отминалите почивни дни - на 8 и 9 октомври 2022, в домакинството на Клуб по дебати - гр. Плевен се проведе националното състезание по дебати Pleven Open 2022. То събра 48 младежи на възраст 16-19 години от цялата страна, които успешно надградиха уменията си по дебатиране.

Прочети пълния текст

258 посещения

Крайречна гора край Ихтиман е подложена на сеч

Крайречна гора край Ихтиман е подложена на сечWWF подаде сигнал до ресорните институции

Крайречна ивица гора, растяща покрай брега на река Мътивир, недалеч от град Ихтиман, е подложена на сеч, установи проверка на екипа на природозащитната организация WWF.

Прочети пълния текст

793 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  На Чепън планина много сериозни проблеми са нелегалните кариери и пожарите.
           
  Install Flash player!