Календар

Новини


Проекторешение на ЮНЕСКО за Пирин потвърждава всички досегашни искания за защита на националния парк

 Проекторешение на ЮНЕСКО за Пирин потвърждава всички досегашни искания за защита на националния паркБългарското правителство е на ход – да потвърди решенията на съда и на ЮНЕСКО за Пирин или да допусне сечи и строежи в парка

Експертите на ЮНЕСКО са наясно с опасностите пред Национален парк Пирин и потвърждават опасенията за Пирин на българските природозащитни организации, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Това става ясно от проекторешението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, което ще бъде гласувано на годишната среща на организацията през юни 2018 г. в Бахрейн.

Прочети пълния текст

22466 посещения

Българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла

 Българското правителство получава зелена светлина да построи половин магистрала с парите за цяла Със свое решение No 6834/23.05.2018 тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) оставя в сила решението по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) от 2017 г. по одобрената от правителството алтернатива едната посока на автомагистрала Струма да минава през Кресненското дефиле, а другата – през планината, източно от дефилето. За това предупреждават от коалициите от неправителствени организации „За да остане природа в България“ и „За Кресна“.

Прочети пълния текст

305 посещения

Асоциация на парковете в България отбелязва Европейския ден на парковете във Витоша

Асоциация на парковете в България отбелязва Европейския ден на парковете във ВитошаЗа първи път в България ще бъде честван Европейският ден на парковете – 24 май. Тази година надсловът на празника е „Културното наследство: то е в нашата природа“. За целта Асоциация на парковете в България организира туристическа обиколка в Природен парк Витоша с водачи, които ще покажат растителните видове от местната флора, които могат да се използват при приготвянето на различни ястия. Освен кулинарният привкус, ще се запознаем с пролетния спектър от цъфтящи растения, ще поговорим за ПП Витоша и природните богатства, които опазва. Ще коментираме и темата за защитените територии в България и дали държавата ни се грижи добре за тях.

Прочети пълния текст

228 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24На 22 май от 18:30 ще се проведе лекция 24 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разред Врабчоподобни (8-а част)

Прочети пълния текст

215 посещения

Доколко зелена е Хидроенергията? - курс 'Опазване на биоразнообразието'

 Доколко зелена е Хидроенергията? - курс 'Опазване на биоразнообразието'Тази седмица на 23 май от 18,30 ч., завладени от случващото се на Балканите и проектите за масовото изграждане на ВЕЦ, на гости ще ни е Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“. Той ще ни разкаже за случващото се у нас, до къде са стигнали битките, част от които бяха представени преди 2 години в рамките на нашия курс. Как ние може да се включим в каузата за опазване на реките у нас и на Балканите!

Прочети пълния текст

227 посещения

„Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“

 „Грийнпийс“ – България прожектира бъдещето на енергетиката върху ТЕЦ „Бобов дол“Активисти на екологичната организация прожектираха послания, с които показаха, че бъдещето не принадлежи на изкопаемите горива

Една от охладителните кули на ТЕЦ „Бобов дол“ близо до с. Големо село се превърна в екран с послания за бъдещето на въглищните райони отвъд въглищата. „Бъдеще без въглища“, „Чистият въздух е наше право“ и „Артефакт от 20-ти век“ бяха само част от съобщенията, които се появиха на съоръжението.

Прочети пълния текст

367 посещения

Днес отбелязваме Деня на Натура 2000 с призив към българските институции за нейното опазване

Днес отбелязваме Деня на Натура 2000 с призив към българските институции за нейното опазванеКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ напомня, че днес, 21 май, отбелязваме Европейския ден на Натура 2000. Целта на този ден е да привлече вниманието на хората към нуждата от опазването на природните местообитания и на биоразнообразието в тях. Въпреки че мрежата от защитени зони има вече 26-годишна история със своите екологични, социални и икономически ползи, същността ѝ все още не е достатъчно добре позната на голяма част от населението в Европа. Тази липса на осведоменост е един от главните проблеми за нейното ефективно опазване.

Прочети пълния текст

240 посещения

Проект на БДЗП спечели престижната награда 'Натура 2000'

Проект на БДЗП спечели престижната награда 'Натура 2000'Български проект е сред отличените по време на церемонията по връчването на Наградите „Натура 2000“, която се проведе вчера (17 май) в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в пет категории.

Прочети пълния текст

282 посещения

Концерт за Пирин в София в четвъртък, велопоход в Благоевград

 Концерт за Пирин в София в четвъртък, велопоход в БлагоевградПротестите за Национален парк Пирин и Черноморието продължават

Протестите в защита на Национален парк Пирин и срещу опасностите пред българското Черноморие продължават и тази седмица, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Прочети пълния текст

657 посещения 2 коментара

Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в Брюксел

Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемонията за Натура 2000 наградите в БрюкселЕкипът на проект „Солта на живота“ получи поканата „да вдъхнови“ гостите в официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“. Разнообразните артисти от различни сфери на изкуството и на различна възраст, включени в раздела Вдъхновени от езерото в страница на проекта са впечатлили организаторите. Така на престижната церемония в четвъртък вечер, където Европейската комисия кани всички 25 финалисти, а Комисарят по околна среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обявят победителите, на сцената ще излязат танцьорите от танцова компания ДЮН, който ще представят своя танц „Езерото“.

Прочети пълния текст

210 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!