Календар

Новини


„Те, Рододендроните!“ - курс 'Опазване на биоразнообразието

„Те, Рододендроните!“ - курс 'Опазване на биоразнообразиетоАко искате да научите повече за чудните рододендрони – що за растения са, как да ги отглеждаме и как да открием красотата в тях – то тази лекция е за вас! Заповядайте на 14. 03 (сряда), от 18:30 ч., в зала 163, в Биологически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Прочети пълния текст

505 посещения

Протест в защита на Национален парк Пирин и навръх 8 март

Протест в защита на Национален парк Пирин и навръх 8 мартУправляващите готвят да поднесат концесията и Витоша като втори подарък

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 8 март 2018 г., четвъртък, граждани в България и чужбина ще протестират отново за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им. Докато прокуратурата проверява дали всичко е наред с концесионния договор за ски зона Банско, вицепремиерът Валери Симеонов настоява за промяната му в полза на концесионера. Така че протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите, уточняват организаторите.

Прочети пълния текст

477 посещения

Българската държава в лицето на БАБХ унищожи 143 ценни водоплаващи птици въпреки съдебно решение

Българската държава в лицето на БАБХ унищожи 143 ценни водоплаващи птици въпреки съдебно решениеКоалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу злоупотребата с власт и незачитане на съдебните решения от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и настоява за наказание на виновните лица. Преди дни БАБХ иззе 143 диви птици от Столичния зоопарк и ги умъртви - без необходимите документи, погазвайки закона и въпреки влязло в сила решение на съда птиците да не се унищожават.

Прочети пълния текст

831 посещения

Въпреки снега граждани в България и чужбина излизат отново в защита на Пирин и горите

Въпреки снега граждани в България и чужбина излизат отново в защита на Пирин и горите Празникът на Баба Марта ще бъде отбелязан по запомнящ се начин

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 1 март 2018 г., четвъртък, граждани в България и чужбина ще протестират отново за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им. Така че протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите, уточняват организаторите.

Прочети пълния текст

801 посещения 3 коментара

Курсът 'Опазване на биоразнообразието' започва със 'Статут ДИВ'

Курсът 'Опазване на биоразнообразието' започва със 'Статут ДИВ'От няколко години десетки коне, възстановка на древния тарпан препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 година работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага конете да получат официален статут на диви животни. За първи път Статут „Див“ за коне може да стане реалност в България.

Прочети пълния текст

311 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 15

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 15На 27 февруари от 18:30 часа ще се проведе лекция 15 от школата по орнитология и природозащита на тема: Видове птици от разредите Совоподобни, Козодоеподобни и Бързолетоподобни
С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.
Школата по орнитология и природозащита е безплатна.

Прочети пълния текст

341 посещения

Да спрем „Мълчанието на лидерите“ със зов за спасение на природата

Да спрем „Мълчанието на лидерите“ със зов за спасение на природатаДнес държавните глави на Европейския съюз се събират в Брюксел, за да обсъдят бюджета на ЕС. В дискусиите изцяло липсва темата за опазването на природата и биоразнообразието в Европа. Ето защо представители на неправителствени природозащитни организации, част от BirdLife Европа, начело с NABU, организират демонстрация, която има за цел да прекрати „мълчанието на лидерите“ по проблемите на природата.

Прочети пълния текст

441 посещения

Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център на Зелени Балкани

Брадато лешоядче се излюпи в Спасителния център на Зелени БалканиВчера, не без помощта на екипа ни, се излюпи първото пиленце в Спасителния център за диви животни и то не какво да е, а брадато лешоядче! Ден преди това, посредством камерата, поставена в гнездото на птиците в Центъра, забелязахме малка дупка в яйцето. 24 часа по-късно дупката така и не се уголеми. Това беше ясен знак за нас, че нещо не е наред!

Прочети пълния текст

323 посещения

Държавата е дала на концесионера на ски зона Банско над 4 пъти повече, отколкото е получила от концесионните такси

Държавата е дала на концесионера на ски зона Банско над 4 пъти повече, отколкото е получила от концесионните таксиПротестите ЗА Национален парк Пирин, който е на всички българи, продължават и днес

Проверка на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ в обществено достъпни регистри показва, че държавата е получила над 2,5 млн. лева концесионни такси от ски зона Банско в Национален парк Пирин за периода между 2002 и 2016 г. В същото време концесионерът на ски зоната „Юлен“ е получил поне 4 пъти повече през министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско. Те са предоставяли средства на ски федерацията, която след това се е разплащала със същия концесионер за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 година насам. Тази разлика освен всичко друго показва, че концесионните плащания на концесионера изобщо не съответстват на реалните му приходи.

Прочети пълния текст

571 посещения

Граждани протестират отново за опазването на Пирин и срещу застрояването на горите

Граждани протестират отново за опазването на Пирин и срещу застрояването на горитеСлед Пирин управляващите готвят да поднесат и Витоша като втори подарък

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 22 февруари 2018 г., четвъртък, граждани в България и чужбина ще протестират за десети път за опазването на Национален парк Пирин и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Прочети пълния текст

1218 посещения 1 коментара

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Планина, обичам те

    Често задавани въпроси