Календар

Новини


20 години “Боклукът — в раницата”: Юбилейното почистване, организирано от 'За Земята', започва в НП Пирин

20 години “Боклукът — в раницата”: Юбилейното почистване, организирано от 'За Земята', започва в НП ПиринТрадиционното , почистване във високопланински защитени територии организирано от Екологично сдружение "За Земята", започва на 25 август (събота) в Национален парк Пирин. Организаторите и доброволците се събират на хижа Яне Сандански над град Сандански, където стартира акцията. След това се насочват към хижа Синаница, заслон Спано поле и финишират на хижа Вихрен над Банско на 02 септември. За почистването са се записали близо 100 човека от цялата страна, както дългогодишни участници, така и много, които ще се включат за първи път. Доброволците са на възраст между 15 и 55 години.

Прочети пълния текст

940 посещения

Гражданите могат да се обявят против мръсния въздух в Бобов дол и региона

Гражданите могат да се обявят против мръсния въздух в Бобов дол и регионаДо 8 септември 2018 г. гражданите могат да се обявят против плановете на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци и биомаса. Общественият достъп до заявления за нови комплексни разрешителни на централите дава право на гражданите да изпратят мнение до Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и да защитят правото си на чист въздух.
Районът на Бобов дол и Големо село също страда от системно замърсяване, а ТЕЦ „Бобов дол“ се нарежда сред най-големите в Европа виновници за високи нива опасни вещества във въздуха.

Прочети пълния текст

457 посещения

Община Царево опитва да застрои плажа Силистар в Природен парк Странджа и да създаде опасен прецедент

Община Царево опитва да застрои плажа Силистар в Природен парк Странджа и да създаде опасен прецедентКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че на извънредно заседание на общинския съвет на Царево днес ще се разгледа план за застрояване на Природен парк Странджа край плаж Силистар и на границата на едноименната защитена местност.

Прочети пълния текст

2561 посещения 2 коментара

Стотици ще участват в трансграничния маратон Via Pontica между България и Румъния

Стотици ще участват в трансграничния маратон Via Pontica между България и РумънияС бягане през границата отбелязват 100 мир в Добруджа

Третото издание на трансграничния маратон Via Pontica ще се състои на 2 септември (неделя). Стартът е на северния плаж край Крапец, а участниците ще пробягат разстоянието до румънския курорт 2 Май. Броят на участниците надхвърля 200, а записването продължава до тази събота.

Прочети пълния текст

536 посещения

Проект за добив на въглища заплашва три села в Софийско

Проект за добив на въглища заплашва три села в Софийско"Създаването на чисто нова мина означава, че държавата подлага на риск от заличаване един добре развит селски район в близост до столицата, в който хората се радват на възможности за отдих, градини, а напоследък и екотуризъм."

Министерският съвет благослови проект за мина, който ще сложи край на селския туризъм и спокойния живот в селата Бърложица, Радулово и Братушково, подкопавайки дългосрочното развитие на района. Фирми, вероятно свързани с бизнесмена Христо Ковачки, имат зелена светлина от Министерство на околна среда и водите (МОСВ) за концесия на „Алдомировски въглищен басейн“ още от 2016 година. Тя включва площ от 1891 декара и е за следващите 2926 години. Очакваните постъпления от концесията в общината се равняват на 18 хиляди лева на година — сума, крайно недостатъчна да компенсира екологичните и социални последствия за населението.

Прочети пълния текст

1414 посещения

Еднакви изисквания за отговорно управление на горите в България

Еднакви изисквания за отговорно управление на горите в България40% от горите у нас са сертифицирани по надеждната система FSC (Forest Stewardship Council / Съвет за стопанисване на горите)

Всички сертифицирани към момента гори в България преминаха през одит спрямо новите изисквания на FSC националния стандарт за горска сертификация. Това означава, че изискванията за отговорно управление на горите стават общовалидни за територията на цялата страна. Към момента 1 489 664 ха или почти 40 % от горите у нас са сертифицирани именно по FSC системата за горска сертификация.

Прочети пълния текст

524 посещения

Екоминистерството е виновно за лошото състояние на Седемте рилски езера и за постоянните закононарушения в Рила

Екоминистерството е виновно за лошото състояние на Седемте рилски езера и за постоянните закононарушения в РилаСофия, 14 август 2018 г. - Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ заявява, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е основният виновник за незаконното навлизане на хоро в едно от Седемте рилски езера в опита за поставяне на рекорд за Гинес и за нарушаването на плана за управление на Национален парк Рила.

Прочети пълния текст

804 посещения

Млади египетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в България чрез метода на изкуственото гнездо

Млади египетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в България чрез метода на изкуственото гнездоНа 10 август екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани настани два млади египетски лешояда, излюпени на затворено, в специално адаптирано за целта гнездо в близост до Маджарово. Двата лешояда са дарени от зоопарковете в Прага и Злин по линия на програмата за размножаване на вида към Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Те бяха докарани лично от координатора на програмата – Антон Вайдл и Директора на Зоопарка в Прага – Мирослав Бобек. Експерименталният метод – „хакинг“ – приспособяване към дивата природа на птици, излюпени на затворено, посредством изкуствено гнездо, има за цел да подпомогне дивата популация на световно застрашения египетски лешояд на Балканите.

Прочети пълния текст

549 посещения

Природозащитниците настояват за публичен избор на съдиите от 5-членката, която ще гледа делото за плана на Пирин

Природозащитниците настояват за публичен избор на съдиите от 5-членката, която ще гледа делото за плана на Пирин Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателя на Върховния административен съд (ВАС) да изберат публично 5-членния състав на ВАС, който ще разглежда дали 3-членен състав на същия съд правилно е отменил правителственото решение от декември 2017 г., с което беше променен планът за управление на Национален парк Пирин, за да се разреши застрояване на близо половината му територия.

Прочети пълния текст

1684 посещения

Подай ми... солницата!

Подай ми... солницата!Организаторите на тазгодишното издание на Фестивала на солта в Бургас търсят най-интересните солници за Конкурса „Подай ми … солницата“. Ако сте колекционер или имате ефектни солнички в дома си, ако пазите стари семейни реликви за съхранение на сол или сте получавали оригинални нови модели - запишете се за участие в конкурса, който започва в 17.30 ч. в музейното пространство „симБиотично“ на Бургаските солници. Шестото издание на Фестивала на солта ще се проведе на 10 август от 16.00 до 22.30 часа на брега на Атанасовско езеро.

Прочети пълния текст

579 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    3% от водата на Земята е прясна. По-голямата част от прясната вода на планетата се намира в замразено състояние в ледниците.
             Планина, обичам те