Календар

Новини


Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“ - резултати

Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“ - резултатиПротоколна записка от обществен наблюдател на СДП БАЛКАНИ – Андрей Ковачев
присъствал (без право на глас) на заседание на Комисия свикана във връзка с провеждане на
Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“

Прочети пълния текст

1699 посещения 2 коментара

Законови промени улесняват застрояването на българското Черноморие и дават шанс на злоупотребилите със заменки

Законови промени улесняват застрояването на българското Черноморие и дават шанс на злоупотребилите със заменки Коалиция „За да остане природа в България“ се присъединява към гражданския протест утре, 16 май, на площад Народно събрание от 18,30 ч. - https://www.facebook.com/events/1763697313852667/

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ остро се противопоставя на готвените промени в Закона за опазване на земеделските земи, които целят улесняването за пореден път на застрояването на българското Черноморие. Предложението е внесено от депутата Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ и група депутати, сред които и ГЕРБ и предстои да бъде гласувано, вероятно още тази седмица.

Прочети пълния текст

452 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24Лекция 24 [09.05.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (8-ма част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

254 посещения

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков, който защитава Национален парк „Централен Балкан“

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков, който защитава Национален парк „Централен Балкан“Въпреки всички опити да се дискредитират защитниците на природата и да се обезверят тези, които я опазват и вършат съвестно своята работа, се оказва, че хората не са загубили своята човечност и съпричастност – само за 2 месеца граждани от цялата страна събраха 5 357 лв. в помощ на инж. Николай Стайков дългогодишен служител на Национален парк „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък –„Калофер“.

Прочети пълния текст

2267 посещения

Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 години

Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 годиниПоредно сериозно признание за проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол“ дойде от Европейската комисия. Проектът на БДЗП е сред номинираните за най-добър проект по програма LIFE от 1992 г. до сега и е избран от специално жури. Едва 15 проекта, изпълнени в последните 25 години са номинирани в три категории – Природа, Околна среда и Климат. Във всяка категория ще бъдат наградени по два проекта, определени от публиката чрез гласуване във фейсбук.

Гласувайте за проекта Save the Raptors

Прочети пълния текст

348 посещения

Природозащитници настояват за временен мораториум върху сечите в държавните гори

Природозащитници настояват за временен мораториум върху сечите в държавните гориКоалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ настоява държавата да ограничи временно сечите в държавните горите, докато не реши проблема с политическия натиск върху лесовъдите, водещ до системните нарушения в горите. Искането на природозащитниците идва след поредния фрапиращ пример за ширещите се злоупотреби в държавните гори, в случая изсичането и кражбите на стотици кубици дървесина от горите на сертифицираното ловно стопанство Дикчан в село Сатовча.

Прочети пълния текст

544 посещения 1 коментара

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на Земята

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на ЗемятаБогата целодневна програма привлича малки и големи за празника в Драгоман на 22 април

Големият български алпинист Боян Петров ще бъде почетен гост за шестото издание на придобилото международна популярност състезание за планинско колоездене и бягане „Байк и Рън за Чепън“ в Драгоман. В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес: Drace.bg – до 19 април включително, след което записването ще става на място преди старта.

Прочети пълния текст

303 посещения

Започва работа новият парламент: Кои закони ще имат най-голям отпечатък върху българската природа

Започва работа новият парламент: Кои закони ще имат най-голям отпечатък върху българската природаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ призовава законотворците в новия, 44-ти парламент да обърнат внимание на няколко закона, които могат да окажат сериозно въздействие върху природата на България, сечите на гори и застрояването на Черноморието и високите планини.

Прочети пълния текст

653 посещения

Спешна спасителна акция за малкото и яйцето на лешоядите, гнездящи в Кресненското дефиле. Общо над 30 са жертвите на отровите в пролома

Спешна спасителна акция за малкото и яйцето на лешоядите, гнездящи в Кресненското дефиле. Общо над 30 са жертвите на отровите в проломаЕкипът на Фонд за дивата флора и фауна/ ФДФФ представи последната информация по случая с отровите в Кресна. За съжаление до момента са открити 17 мъртви лешояда, с общите усилия на екипа на ФДФФ и отзовалите се доброволци. Реалният брой на жертвите се оценява вероятно на над 30 птици.

Прочети пълния текст

443 посещения

Възстановяването на крайречни гори е темата на WWF в Седмицата на гората

Възстановяването на крайречни гори е темата на WWF в Седмицата на горатаКрайречните гори, тяхното значение и състояние е фокусът на инициативите, които WWF организира и с които участва в Седмицата на гората (3–9 април). Опазването на изчезващия тип гори, които в естественото си състояние може да наподобяват непроходима джунгла, е една от приоритетните дейности на организацията – WWF и партньорите му от Регионалните дирекции по горите в Русе и Пловдив вече залесиха над 55 000 фиданки от местни видове край Марица и Дунав.

Прочети пълния текст

351 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  До хижа „Бъндерица” в Пирин расте Байкушевата мура, връстница на Българската държава, на над 1300 години.
           
  Install Flash player!