Календар

Новини


120 УЧАСТНИКА ЗАПИСАНИ ЗА ПОЛУМАРАТОНА „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“

120 УЧАСТНИКА ЗАПИСАНИ ЗА ПОЛУМАРАТОНА „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“ В границите на Бургас има едно необикновено езеро – Атанасовското, което не само че привлича хиляди посетители, които идват, за да се топят във водите му (през летния сезон), да карат велосипеди покрай бреговете му или да наблюдават птиците му (през цялата година), но това езеро празнува имен ден и рожден ден!

Прочети пълния текст

680 посещения

700 нови дръвчета пазят бъдеще за царския орел

700 нови дръвчета пазят бъдеще за царския орелВ края на миналата година екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и доброволци от Тополовград засадиха общо 700 дървета (200 тополи и 500 дъбчета) в Натура 2000 зони „Сакар“, „Западна Странджа“ и „Дервентските възвишения“. Тополите бяха засадени по поречията на реки с цел след време да приютят гнезда на царски орли в короните си. Основните дървета, използвани за гнездене от вида, са именно тополите, следвани от различни видове дъб. Една от главните причини за увреждане на гнездовите местообитания на царския орел е масовото изсичане на тополите през последните 10-15 години.

Прочети пълния текст

568 посещения

Към по-ефективни събития “С образи и думи”

Към по-ефективни събития “С образи и думи”Обучение за графично записване и фасилитиране от За Земята

За Земята ви кани на обучение за графично записване и фасилитиране на 18 и 19 януари в JA Starturp Hambar, София Тех Парк. Обучението е въвеждащо в двете теми, като дава теоретична и практична основа за развитие на нови умения.
Целта на За Земята е да насърчи повече хора да използват в практиката си визуалното представяне на информация, което точно и ефективно отразява мисленето на групата, стимулира обмена на идеи, подпомага ученето и сътрудничеството чрез лесно за разбиране и споделяне съдържание.

Прочети пълния текст

243 посещения

Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на Черноморието

Парламентът дава зелена светлина за окончателното бетониране на ЧерномориетоДнес, 11.01.2018 година, в деня, в който започва Българското Европредседателство, българският парламент като втора точка в дневния си ред ще гласува вечното удължаване на нереализираните решения за урбанизиране на на земеделските земи.

Прочети пълния текст

1129 посещения

Националният протест срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин се разраства в 16 града в България и два в чужбина

Националният протест срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин се разраства в 16 града в България и два в чужбинаДокато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

На 10 и 11 януари 2018 г. граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел, подкрепяни от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

Прочети пълния текст

4493 посещения 6 коментара

Отворено писмо пита кой е истинският собственик на ски зона Банско

Отворено писмо пита кой е истинският собственик на ски зона БанскоКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

2561 посещения

Протест в 10 града в България срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин

Протест в 10 града в България срещу незаконното решение за строителство в Национален парк ПиринДокато продължават медийните спекулации за втори лифт, в Пирин се планира строителство

На 4 януари в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

Прочети пълния текст

4372 посещения 1 коментара

Кабинетът 'Борисов 3' прегази националното и европейско законодателство и допусна сеч и строителство на 48% от територията на Пирин

Кабинетът 'Борисов 3' прегази националното и европейско законодателство и допусна сеч и строителство на 48% от територията на ПиринМинистерски съвет преправя Закона за защитените територии със свое решение

Днес, дни преди началото на европейското председателството на България, Министерски съвет реши да прескочи Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания и да допусне мащабни строителство и сечи в Пирин. Промяната в действащия план за управление на националния парк се приема, без да се оцени какво въздействие ще има това върху природата и пейзажа на планината, перспективите за диверсификация и растеж на местната икономика и състоянието на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО. Това се случва след напълно формалното провеждане на обществено обсъждане и липсващо отразяване на резултатите от него.

Прочети пълния текст

8873 посещения 4 коментара

Министерски съвет пожертва национален парк Пирин!

Министерски съвет пожертва национален парк Пирин! Днес правителството на Бойко Борисов 3 гласува внесеното изменение на плана на Национален парк "Пирин" в нарушение на всякакви процедури и в угода на олигархичните интереси! Министърът на околната среда и водите Нено Димов внесе плана за обсъждане в последния момент, след тотална манипулация на общественото обсъждане. Или служителите на министерството поставиха рекорд като „обработиха“ над 1000 становища за 2 работни часа? Не, те просто нарушиха закона! Но Министерски съвет не се спря пред това, а гласува изменение на плана, което разрешава ново строителство на всичко, което Юлен поиска.

Прочети пълния текст

690 посещения

Предколедно се сече една от последните естествени крайречни гори до Казанлък

Предколедно се сече една от последните естествени крайречни гори до КазанлъкПродължават сечите на едни от най-застрашените типове гори не само в България, но и в Европа – крайречните. Поредният пример за унищожаване на такава гора е от Казанлък – сече се елшовата гора край Стара река, северно от града, алармират за WWF жители на Казанлък.

Прочети пълния текст

366 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    София получава 5% от питейните си води от Витоша, а Перник - 95%.
             Планина, обичам те