Календар

Новини


WWF България те кани в Отбора на Пандата

WWF България те кани в Отбора на Пандата14 октомври, на старта на Софийски маратон 2018, за да спасим вековните гори в България

Горите в България покриват една трета от територията на страната. Но само около 4% от тях са се запазили като „девствени гори“, неповлияни от човешка дейност.
Над половината от тези последни вековни гори НЕ попадат в защитени територии. Това означава, че те НЕ се ползват с висока степен на закрила и във всеки момент могат да бъдат унищожени. Дори старите гори в природните и национални паркове не са в безопасност.

Прочети пълния текст

544 посещения

Ученици на природоизследователска мисия в Осогово в Дните на Зеления пояс

Ученици на природоизследователска мисия в Осогово в Дните на Зеления поясГрупа от над 40 ученици от училища в гр. Кюстендил със своите придружители, поеха на мисия да изследва животинския и растителния свят на българската част на планината Осогово. Събитието беше част от „Дни на Зеления пояс – Осогово“, организирано от Българска фондация Биоразнообразие и Македонското екологично дружество (МЕД) със съдействието на ДЛС Осогово и Пето основно училище „Христо Ботев“, което като иновативно училище, реализира сътрудничество с БФ Биоразнообразие за съвместна дейност при проучване и опазване на биоразнообразието в Осогово.

Прочети пълния текст

470 посещения

Дни на Зеления пояс в Осогово 22-24 септември

Дни на Зеления пояс в Осогово 22-24 септемвриБългарска фондация Биоразнообразие и Македонското екологично дружество (МЕД) организират „Дни на Зеления пояс в Осогово“ от 22 до 24 септември. Програмата е разнообразна и включва: разходка из растителния и животинския свят на планината Осогово в България и пограничен велопреход по линията на Желязната завеса в Македония.

Прочети пълния текст

564 посещения

България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!

България отбелязва 22-рата Международна нощ на прилепите!Информационната кампания Нощ на прилепите ще се отбележи благодарение на приноса и доброволния труд на всички партньори в кампанията.
Събития
Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Прочети пълния текст

631 посещения

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод приетите промени в АПК

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод приетите промени в АПК Днес президентът и група народни представители са внесли искане до Конституционния съд за установяване на противоконституционността на промените в Административно-процесуалния кодекс, приети от парламента миналата седмица.
Припомняме, че тези промени са свързани с по-високи такси за обжалване и с по-къс съдебен процес, което означава по-малко достъп до правосъдие и по-малко контрол върху решенията на изпълнителната власт. Тези промени нарушават правата ни на гражданите и са удар по демокрацията въобще! Вижте повече информация на: https://www.president.bg/news4599/darzhavniyat-glava-rumen-radev-zakonnostta-ne-e-usluga-koyato-pravovata-darzhava-predostavya-na-grazhdanite-a-neobhodimo-uslovie-za-neynoto-sashtestvuvane.html

Прочети пълния текст

653 посещения

58 млрд. евро скрити субсидии за студен резерв от замърсяваща енергия в ЕС

58 млрд. евро скрити субсидии за студен резерв от замърсяваща енергия в ЕСБългария е похарчила 96 млн. евро за разполагаеми мощности, които дори не се активираха, когато беше необходимо

Поне 58 млрд. евро се добавят към сметките за ток на потребителите в Европейския съюз, за да се финансират централи, които работят на въглища, газ и ядрена енергия, под формата на т.нар. разполагаеми мощности или студен резерв. Това показва анализът на данните, събрани от европейския офис на „Грийнпийс“. Според проучването 32,6 млрд. евро са похарчени за разполагаеми мощности в ЕС между 1998 и 2018 г. Още общо 25,7 млрд. евро са разпределени от различни правителства за студени резерви до 2040 г. През последните 20 години разходите за такива мощности в ЕС са се увеличили близо четири пъти.

Прочети пълния текст

832 посещения

Броени до старта на WIND2WIN – първото уиндсърф предизвикателство по протежение на цялото българско Черноморие

Броени до старта на WIND2WIN – първото уиндсърф предизвикателство по  протежение на цялото българско ЧерномориеОсновната му задача е опазване водите на Черно море свободни от пластмаса

След месеци очакване и подготовка, е време морското предизвикателство WIND2WIN за скоростно преминаване между граничните морски села Дуранкулак и Резово най-после да започне.

Прочети пълния текст

636 посещения

Управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни такси

Управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни таксиКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че прегласуваните днес след президентско вето промени в Административно-процесуалния кодекс ще увеличат до 900 пъти съдебните такси, които граждани и неправителствени организации ще трябва да плащат, за да обжалват решение на държавната и местна власт, често взети в полза на техни спонсори и „обръчи от фирми“.

Прочети пълния текст

804 посещения 1 коментара

Спасихме Пирин от боклуците

Спасихме Пирин от боклуцитеИзгарянето на отпадъци в хижите и мокрите кърпички - новите предизвикателства към планината

Юбилейното почистване, организирано от екологично сдружение За Земята, отбеляза двадесетата годишнина на кампанията в Национален парк Пирин. Инициативата привлече 120 участника, които в продължение на 9 дни събраха общо около 4 тона отпадъци, които са свалени до сепариращи инсталации в Благоевград и регионалните депа в общините Сандански и Разлог.

Прочети пълния текст

830 посещения

Номинирайте дърветата, които са ви впечатлили, в конкурса 'Дърво с корен 2018'

Номинирайте дърветата, които са ви впечатлили, в конкурса 'Дърво с корен 2018'До 10 септември 2018 г. продължава набирането на истории и разкази за дървета от цялата страна, докоснали с величието и миналото си сърцата ни.

Ако имате любимо дърво, под което обичате да прекарвате време с приятели и роднини; ако вековно дърво ви е впечатлило с магнетичното си излъчване по време на разходки сред природата; ако имате дърво, което е станало част от вашия жизнен път във важен за вас момент, разкажете за него и споделете историята му с всички, които обичат и ценят дърветата и мястото им сред нас.

Предложенията следва да бъдат изпращани до адрес: tree@bepf-bg.org

Прочети пълния текст

770 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!