Календар

Новини


Искаме частично вето от Президента на приетите от Парламента промени в Закона за горите, за да опазим 'българската гора от варварска сеч'

Искаме частично вето от Президента на приетите от Парламента промени в Закона за горите, за да опазим 'българската гора от варварска сеч'Коалиция "За да остане природа в България" организира флашмоб в защита на горите пред Президентството на 1 февруари от 9,00 ч.

Прочети пълния текст

1681 посещения

Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF

 Идея за намаляване на топлинните вълни в градовете спечели голямата награда на Panda Labs на WWF Програмата търси млади предприемачи и изобретатели

С интензивен мастър клас и оспорван финал приключи семестърът „Бъдещето на градовете и селата“, част от младежката иновационна програма на WWF Panda Labs. 18 младежи на възраст между 15 и 25 години от Сандански, Кюстендил, Павликени, Варна, Тетевен и София взеха участие в последния етап от надпреварата. Всички те стигнаха до финалите на двата хакатона, които WWF проведе през ноември миналата година, посветени съответно на бъдещето на градовете и селата.

Прочети пълния текст

957 посещения

Още един специален гост пристига от Франция за Дни на предизвикателствата (1-2 февруари, кино Люмиер)

Още един специален гост пристига от Франция за   Дни на предизвикателствата (1-2 февруари, кино Люмиер)Французинът Тиери Рено е планински водач с дългогодишна кариера

17-тите „Дни на предизвикателствата“ (1-2 февруари, кино „Люмиер“) имат удоволствието да обявят пристигането на още един гост от класа: Тиери Рено е планински водач с впечатляваща кариера, заявил своя талант на водач и катерач още преди да навърши 20 г. През 80-те, 90-те и до днес преминава през всички етапи на свободното и ледено катерене – прокарване на нови маршрути, премиерно свободно преминаване на дълги класически маршрути, катерене за време. Неизброимите му постижения из скалните масиви вървят ръка за ръка с ангажиментите като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени в света.

Прочети пълния текст

680 посещения

Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022 - ClimateOfChange”

Чинар на 1051 години край Варна е големият победител в конкурса “Дърво с корен 2022 - ClimateOfChange”Днес, 27.01.2023, в Полски институт - София, се състоя официалната церемония по обявяване на резултатите и победителите в „Дърво с корен 2022 - #ClimateOfChange“. На нея станаха известни отличените участници в 13-ото поредното издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории.

Прочети пълния текст

946 посещения

Готвят се скандални изменения в Закона за горите

Готвят се скандални изменения в Закона за горитеПромените от 2011-а година отново влизат в Парламента

Тази седмица, между първо и второ четене на Закона за изменение на Закона за горите, представители на ДПС и “Български възход” са внесли ред предложения1 в Комисията по земеделие към Народното събрание, които, ако се приемат, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, алармират от Коалиция “За да остане природа в България”.

Прочети пълния текст

1429 посещения

Българското правителство грубо нарушава европейските директиви, българското законодателство и национален интерес

Българското правителство грубо нарушава европейските директиви, българското законодателство и национален интересКоалиция „За да остане природа в България“ осъжда приемането на Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023 г. - 2053 г. от Министерския съвет на 18 януари, без да е проведена задължителната екологична оценка и без да са направени задължителните обществени консултации.

Прочети пълния текст

1324 посещения

Популизмът на парламента ще излезе скъпо и солено

Популизмът на парламента ще излезе скъпо и соленоПромяната в Плана за възстановяване, която отиващият си парламент желае да направи, залага опасен капан в дългосрочен план, особено уязвими са зависимите от въглищата региони

Прочети пълния текст

1024 посещения

Българска фондация Биоразнообразие възстановява срещите със студенти в Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”

Българска фондация Биоразнообразие възстановява срещите със студенти в Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”През 2023-та година България все още е страна с голямо биоразнообразие и запазени ценни местообитания. Това е успех постигнат въпреки множеството опити през годините за унищожаване на природни територии за сметка на частни интереси.

Прочети пълния текст

Фотожурналистът Делян Тодоров разказва за пътешествията си в Африка на 21 януари в рамките на Sofia MENAR 2023 и инициативата 'Климат на промяна”

Фотожурналистът Делян Тодоров разказва за пътешествията си в Африка на 21 януари в рамките на Sofia MENAR 2023 и инициативата 'Климат на промяна”На 21 януари от 17:00 часа публиката ще се запознае с резултатите от работата на Делян Тодоров от последните 10 години, както и ще може да зададе своите въпроси. Срещата-разговор ще бъде придружена от прожекцията на документалния филм “Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” (реж. Сирил Корню/ документален/ произход: Франция, Мадагаскар, 2022)

Прочети пълния текст

716 посещения

Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата (1 и 2 февруари)

Планинският водач от Шамони Гийом Пиерел е гост на 17-тите Дни на предизвикателствата (1 и 2 февруари)Организаторите отправят отворена покана за участие на родни приключенци

По-малко от 10 месеца след последното си провеждане, фестивалът “Дни на предизвикателствата” отново стъпва на сцената на кино “Люмиер” - този път в бутиково издание от 2 дни - 1 и 2 февруари 2023 г. Организатор на събитието са магазини “Стената”. Билети за събитието са вече в продажба на https://bit.ly/3hzApjg като цените са промоционални до 10 януари включително.

Прочети пълния текст

1879 посещения