Календар

Новини


Мис и мистър солена кал ще търсят на фестивала на солта

Мис и мистър солена кал ще търсят на фестивала на солтаНа 10 август от 19.30 часа в близост до басейните с лечебна луга и кал на Атанасовско езеро ще се проведе забавният конкурс „Мис и Мистър Солена кал“, в който могат да се включат граждани и гости на Бургас без значение от тяхната възраст, пол и образование. Единственото изискване на организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+ е да бъдат артистично окаляни с кал от езерото и да дефилират атрактивно на импровизираната сцена на конкурса. Специално жури ще определи победителите, но награди ще има за всички смели участници. Желаещите могат да се запишат за участие предварително във f Солта на живота и на тел. 0896798908 или директно по време на Фестивала до 19 часа.

Прочети пълния текст

645 посещения

Направете милионния запис в SmartBirds Pro на БДЗП и спечелете таблет

Направете милионния запис в SmartBirds Pro на БДЗП и спечелете таблетНаправите милионния запис в SmartBirds Pro и спечелете таблет. Регистрирайте се и използвайте онлайн платформата SmartBirds.org и/или мобилното приложение SmartBirds Pro на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и ако вашият запис е милионният сред записаните данни ще получите като подарък таблет.

Прочети пълния текст

606 посещения

МОСВ скри позицията на България за Пирин, лобирана в Бахрейн

МОСВ скри позицията на България за Пирин, лобирана в БахрейнМинистерството на околната среда и водите скри позицията на България за Пирин, която българските делегати ревниво защитаваха по време на годишната среща на ЮНЕСКО в Бахрейн в периода 24.06.2018-04.07.2018 г.

Прочети пълния текст

881 посещения

Съдът на Европейския съюз потвърди, че проверките за безопасност са задължителни за новите „ГМО2.0“

Съдът на Европейския съюз потвърди, че проверките за безопасност са задължителни за новите „ГМО2.0“Съдът на Европейския съюз реши, че противоречивите техники за ГМО от ново поколение всъщност произвеждат ГМО и следователно трябва да бъдат регулирани съгласно условията на съществуващото европейско законодателство относно ГМО. Съответно те трябва да бъдат обект на проверките за безопасност на ЕС и за продуктите от тях трябва да се спазват правилата за етикетиране.

Прочети пълния текст

671 посещения

Светът навлезе в екологичен дълг

Светът навлезе в екологичен дългОт днес човечеството изчерпва запасите си от природни ресурси за годината

Тази година Денят на екологичния дълг се пада на първи август. Според доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък за първите седем месеца от началото на 2018 година човечеството е изразходвало „бюджета си“ от природни ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година. Така всички ние започваме живот на „екологичен кредит“. Или казано с други думи – това, което произвеждаме след тази дата не е устойчиво, защото Земята не е в състояние да го възпроизведе с бързината, с която го изразходваме.

Прочети пълния текст

584 посещения

Становище на ПДИ и 50 неправителствени организации срещу измененията в АПК

Становище на ПДИ и 50 неправителствени организации срещу измененията в АПКПрограма Достъп до информацията внесе искане до Президента на Република България да върне за ново обсъждане от Народното събрание Законопроекта за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД на АПК). Искането за вето е подкрепено от 50 неправителствени организации, между които и членовете на Коалиция "За да остане природа в България".

Искането за вето до президента може да изтеглите оттук: http://store.aip-bg.org/stanovishta/2018/Iskane_za_veto_na_APK_Final.pdf


Прочети пълния текст

756 посещения

Върховен административен съд: Строителството на нови ски писти и инфраструктура в националните паркове като Пирин противоречи на закона

Върховен административен съд: Строителството на нови ски писти и инфраструктура в националните паркове като Пирин противоречи на закона Съдът отмени промените в плана за управление на Национален парк Пирин, заради които десетки хиляди граждани протестираха месеци наред

София, 30 юли 2018 г. – Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението на правителството от декември 2017 г. за промени в действащия план за управление на Национален парк Пирин, които отвориха за застрояване до 48% от парка. Делото беше заведено от представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Решението на съда е в унисон с европейските директиви. То показва, че гражданите са били прави да излизат месеци наред на многохилядни протести в защита на Национален парк Пирин в над 50 града в България и по света.

Прочети пълния текст

9411 посещения

Почина проф. дбн Димитър Нанкинов

Почина проф. дбн Димитър НанкиновКоалицията „За да остане природа в България“ с прискърбие съобщава, че след тежко боледуване, на 24.07.2018 ни напусна проф. дбн Димитър Нанкинов - дългогодишен ръководител на Българската орнитологическа централа към Института по зоология при БАН.

Прочети пълния текст

939 посещения

Спорните промени предвиждат драстично увеличаване на таксите в касационното производство

 Спорните промени предвиждат драстично увеличаване на таксите в касационното производство Спорните промени по екологични дела бяха гласувани и приети на 25 юли в пленарна зала. Те предвиждат драстично увеличаване на таксите в касационното производство. Таксата за касационно обжалване по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) ще се изчислява върху материалния интерес по делото, като таванът е 4,500 лв. Тези суми ще важат и за общините, както и други обществени институции, които биха обжалвали ОВОС.

Прочети пълния текст

783 посещения

Главният прокурор и антикорупционната комисия да извършат проверка на Валери Симеонов и Нено Димов

Главният прокурор и антикорупционната комисия да извършат проверка на Валери Симеонов и Нено ДимовЗастрояването на Пирин явно е пряко свързано със „спасяването на редник Цеко“

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към главния прокурор Сотир Цацаров и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество да извършат проверка на действията на министъра на околната среда и водите Нено Димов и на вицепремиера Валери Симеонов в полза на частното търговско дружество „Юлен“ АД, концесионер на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

852 посещения 1 коментара

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  С голяма сигурност може да се каже, че едни от най-уязвимите и застрашени от човека животински групи е тази на рибите.
           
  Install Flash player!