Календар

Новини


Асоциация на парковете в България остро възразява срещу разпространяваните от министъра на околната среда и водите – Нено Димов лъжи и фалшиви новини

Асоциация на парковете в България остро възразява срещу разпространяваните от министъра на околната среда и водите – Нено Димов лъжи и фалшиви новиниАсоциация на парковете в България (АПБ) остро възразява срещу разпространяваните от министъра на околната среда и водите – Нено Димов лъжи и фалшиви новини. На 15.11.2017 г. в сутрешния блок на Нова ТВ министърът на околната среда и водите – Нено Димов многократно изказа и повтори няколко явни лъжи, започвайки с твърдението, че в националните паркове в България е разрешено строителството на ски-писти и спортни съоръжения, продължавайки с лъжата, че плановете за управление на националните паркове са рамков документ и не включват инвестиционни намерения и че всички инвестиционни намерения в Национален парк Пирин се подлагат на оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и завършвайки с пример за австрийските национални паркове, като посочи парка Нокберг за един от тях, в който 20% от територията била застроена със ски писти.

Прочети пълния текст

536 посещения

Столична община планира поголовна сеч в Борисовата градина

Столична община планира поголовна сеч в Борисовата градинаКоалицията „За да остане природа в България“ и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармираха Столична община (СО), че планираните от нея сечи на сухи, гнили и опасни дървета в Борисовата градина навръх 135-тата й годишнина са незаконосъобразни и далеч надвишават необходимото за осигуряване сигурността на гражданите.

Прочети пълния текст

333 посещения

Екоминистърът застава пред съда заради решение да не се спазва европейското законодателство в Пирин

 Екоминистърът застава пред съда заради решение да не се спазва европейското законодателство в ПиринНационален парк Пирин е обявен на днешния ден преди 55 години, граждани отбелязват рождения ден пред паметника на Патриарх Евтимий в София

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ и граждани заведоха дело във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на предишния екоминистър Ирина Костова от началото на 2017 г., че не е необходимо новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин да се подлага на задължителната екологична оценка.

Заседанието на съда е днес, 8 ноември 2017 г., сряда, от 14 часа.

Прочети пълния текст

253 посещения

Сечи в Борисовата градина навръх 135 годишнината ѝ!

Сечи в Борисовата градина навръх 135 годишнината ѝ!В заключение от Коалиция „За да остане природа в България“ заставаме зад предложените критерии с цел запазване облика на Борисовата градина, поради значението ѝ за поддържането чистотата на въздуха в столичния град, като любимо място за отдих на хиляди граждани, за опазването на биоразнообразието в градска среда и не на последно място като паметник на културата на градинското и парково изкуство с категория „национално значение“.

Прочети пълния текст

204 посещения

Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинка

 Борисов бетонира беззакония в полза на бившата си половинкаДокато говори за разследване на криминалната приватизация, премиерът я узаконява

Скандални промени в Закона за туризма гласува Министерски съвет на заседанието си във вторник, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“. С тях се извършва скрита приватизация като се подаряват публични земи за вечни времена. В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс.

Прочети пълния текст

936 посещения 2 коментара

Гражданското общество обединява сили, за да поиска бъдеще без въглища в Европа

Гражданското общество обединява сили, за да поиска бъдеще без въглища в ЕвропаНа фона на поетапното излизане на въглищата от употреба, България продължава да няма план за бъдещето на заетите в сектора

За да се справят с все по-видимите последствия от замърсяването на въздуха и промяната на климата, неправителствени организации от 28(1) страни се обединяват за бъдеще без въглища в Европа. Общата инициатива има за цел да концентрира усилията и да ги насочи към въвеждане на чиста възобновяема енергия.

Прочети пълния текст

398 посещения

Първо незаконно съоръжение трябва да се премахне от Национален парк Пирин

Първо незаконно съоръжение трябва да се премахне от Национален парк ПиринЕкоминистерството междувременно съгласува нова сеч над Банско

По сигнал от 2012 г. на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ Окръжна прокуратура - Благоевград е извършила проверка в Национален парк Пирин, в резултат на която Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) постановява премахването на едно от съоръженията в ски зона Банско.

Прочети пълния текст

278 посещения

Осогово има потенциал да се превърне в туристическа велодестинация, но той трябва да бъде развиван

Осогово има потенциал да се превърне в туристическа велодестинация, но той трябва да бъде развиванПланината Осогово има огромен потенциал за велотуризъм, но той трябва да бъде развиван чрез въвличане на регионалните институции и местните предприемачи в процеса. Това беше заключението от трансграничния форум, който събра десетки представители на горски регионални институции, гранична полиция, общини, туристически дружества, велоклубове и велолюбители от Македония и България. Форумът беше на тема: „Природен потенциал и устойчив туризъм в Осогово“ и беше организиран от Българска фондация биоразнообразие, България и Македонското екологично дружество (МЕС).

Прочети пълния текст

173 посещения

Десетки бургазлии се събраха и нарисуваха Черно море без пластмаса

 Десетки бургазлии се събраха и нарисуваха Черно море без пластмасаСъбитието бе по повод Деня на Черно море, 31 октомври

Тази неделя бургаската доброволческа група към екологичната кампания „Свободни от пластмаса” на "Грийнпийс" - България и "За Земята" проведе атрактивна акция по повод Международния ден на Черно море, който отбелязваме днес, на 31 октомври. На панорамната тераса до Морското казино се събраха десетки възрастни и деца, които заедно нарисуваха огромна синя вълна и множество морски същества.

Прочети пълния текст

200 посещения

Дни на предизвикателствата 2017 със ски легендата Глен Плейк

Дни на предизвикателствата 2017 със ски легендата Глен ПлейкТази година „Дни на предизвикателствата" са част от инициативата „София 2018 – Европейска столица на спорта“. Отново в любимата ни аула „Максима“, между 29 ноември и 1 декември, тридневният форум ще ни предложи нова порция истории за впечатляващи приключения и силни емоции от най-различни точки на света.

Прочети пълния текст

296 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             
    Install Flash player!