Календар

Новини


С кампанията си за Часа на Земята WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за Часа на Земята WWF изпраща послание за мирОтбелязваме Деня на гората с тематична фотоизложба, посветена на Часа на Земята

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за Часа на Земята в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва Международния ден на гората. Горите са сред най-значимите природни богатства, с които разполагаме. Освен че са дом на 80% от сухоземното биологично разнообразие, чрез своите екосистемни услуги те допринасят за нашето здраве и благоденствие, а също и осигуряват дървесина за икономиката. Те са и най-големите складове за въглероден диоксид след океаните, поради което играят ключова роля за климата на планетата.

Прочети пълния текст

235 посещения

ТРАГЕДИЯ КРАЙ ТИЧА - ЧЕТИРИ ОТРОВЕНИ КАРТАЛА

 ТРАГЕДИЯ КРАЙ ТИЧА - ЧЕТИРИ ОТРОВЕНИ КАРТАЛАЧетири от нашите безценни черни лешояда са отровени край с.Тича! Сред тях е и нашият любимец Мичев - Боев, който бешe, който беше първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга! Това е трагично за българската природозащита събитие...

Прочети пълния текст

328 посещения

Проблемите в управлението на горите – да не се замитат под килима

Проблемите в управлението на горите – да не се замитат под килимаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към управляващата коалиция с призив да не прикрива проблемите в горския сектор, а да започне да ги решава.

Прочети пълния текст

738 посещения

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ спечелиха делото срещу замърсяването от „Топлофикация – Сливен“

 „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ спечелиха делото срещу замърсяването от „Топлофикация – Сливен“ Общественото обсъждане не е формална процедура — то гарантира правата на гражданите за чиста околна среда, настоява съдът
Екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ спечелиха делото срещу увеличаване на капацитета на „Топлофикация – Сливен“, замаскирано като подмяна на част от въглищното гориво с отпадъци.

Прочети пълния текст

1000 посещения

5 март - Световен ден на енергийната ефективност. Честит празник!

5 март - Световен ден на енергийната ефективност. Честит празник! На 5 март отбелязваме Световния ден на енергийната ефективност. Честит празник! Началото на тази традиция е поставено на първата Международна конференция по енергийна ефективност, проведена в Австралия през 1998 г. Целта й е популяризирането на идеята за енергийната ефективност като ефикасна мярка за опазване на околната среда. Но един ден не е достатъчен, за да обхванем всички въпроси, които засягат тази чувствителна за цял свят тема. Затова обявяваме месец март за месец на енергийната ефективност.

Прочети пълния текст

820 посещения

Видео разказва за най-богатото на птици място в България - Атанасовско езеро

Видео разказва за най-богатото на птици място в България - Атанасовско езероЗнаете ли кое е най-богатото на птици място в България? А мястото с най-голям добив на морска сол? А къде е най-голямото находище на лечебна кал у нас? Отговорът и на трите въпроса е един - Атанасовско езеро.

Прочети пълния текст

406 посещения

Втората инстанция по делата за обжалване на ОВОС на обекти от национално значение трябва да остане

Втората инстанция по делата за обжалване на ОВОС на обекти от национално значение трябва да останеКоалиция “За да остане природа в България” се обръща към народните представители в 47-то Народно събрание да подкрепят промените в закона за околната среда, които гарантират правото на достъп до правосъдие чрез възможност за съдебно производство на две инстанции. Наши ченове и съмишленици, сред които “Българска фондация Биоразнообразие”, “Грийнпийс”, “За Земята”, “Зелени закони” и WWF-България са част от над 30 организации, призовали за достъп до втора съдебна инстанция при обсъждане на инвестиции с потенциално въздействия върху околната среда.

Прочети пълния текст

1172 посещения

Видео за Поморийско езеро в месеца, посветен на влажните зони в България

Видео за Поморийско езеро в месеца, посветен на влажните зони в БългарияВ последния ден на обявения от Коалиция "За да остане природа в България" месец на влажните зони се спираме край Поморийското езеро. То е естествено свръхсолено езеро – лагуна на морския бряг, част от територията на което е превърната в солници. То приютява голямо разнообразие от видове - важно е за птиците от семейство Дъждосвирцови - саблеклюни, кокилобегачи. Ключово гнездилище е за гривестата рибарка и други защитени видове. Гледайте видеото, в което Димитър Попов от сдружение "Зелени Балкани" ни разказва за него.

Прочети пълния текст

560 посещения

Видео за Драгоманското блато в месеца на влажните зони на Коалиция 'За да остане природа в България'

Видео за Драгоманското блато в месеца на влажните зони на Коалиция 'За да остане природа в България'Представяме ви единствения подобен карстов комплекс у нас - "Драгоманско блато". Мястото има интересна история и е пример как с общи усилия на природозащитни организации, доброволци и местна власт, можем да възстановим ценни късчета природа, които дълги години сме смятали за изгубени. Разберете повече за това на: Рамсарски места в България - Драгоманско блато

Прочети пълния текст

401 посещения

Българският стратегически план за развитие на земеделието се нуждае от сериозно преработване

Българският стратегически план за развитие на земеделието се нуждае от сериозно преработванеДвайсетата среща на тематичната работна група за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 г. приключи с противоречиви резултати и представи документ, който се нуждае от сериозно допълване, за да отговори на целите, заложени в Зелената сделка и Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Прочети пълния текст

496 посещения

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията

  Знаете ли, че..

  36 от 38-те вида грабливи птици, описани в Европа, се срещат в България. В Източните Родопи се намира едно от двете естествени убежища на тези птици на континента.
           
  Install Flash player!