Календар

Новини


Протест за оставката на министър Нено Димов след окончателното решение на съда за Пирин

Протест за оставката на министър Нено Димов след окончателното решение на съда за ПиринКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България организира протест за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след окончателното решение на Върховния административен съд за Пирин. Протестиращите се събират от 18,30 ч. в четвъртък, 24 януари 2019 г., пред сградата на Министерски съвет.

https://www.facebook.com/events/380598449173958/

Прочети пълния текст

826 посещения

Нено Димов като лобист за застрояване и сечи в НП Пирин трябва да поеме политическата отговорност след решението на съда

Нено Димов като лобист за застрояване и сечи в НП Пирин трябва да поеме политическата отговорност след решението на съдаКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България настоява за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след вчерашното окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което отмени скандалните промени в плана за управление на Национален парк Пирин от декември 2017 г.

Прочети пълния текст

1346 посещения

ПОБЕДА ЗА ПИРИН И ОСТАВКА ЗА НЕНО ДИМОВ!

ПОБЕДА ЗА ПИРИН И ОСТАВКА ЗА НЕНО ДИМОВ! Коалиция "За да остане природа в България" благодари на стотиците хиляди граждани, които в продължение на почти една година отделяха от личното си време, за да защитят Национален парк "Пирин"! Благодарим ви, че не се отказахте да защитаваме не само Пирин, но и спазването на законите в България! Благодарим на всички, които протестирахте в студа, в дъжда в над 40 града на България и по света! Днес Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно най-сериозният риск за парка - решението на Министерски съвет, разрешаващо строителство на нови съоръжения. Това решение беше подготвено от министър Нено Димов в нарушение на няколко български закона и 4 европейски директиви.

Прочети пълния текст

723 посещения 2 коментара

Започнаха сечите в Борисова градина!

Започнаха сечите в Борисова градина!Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ сигнализира, че тази сутрин в участък на Борисовата градина, заключен между бул. Цариградско шосе, бул. Драган Цанков, бул. Пейо Яворов и ул. Незабравка, е започнало извършването на неправомерна сеч. Тя предвижда да се отсекат значителен брой дървета при пълна непрозрачност. Сечта в Борисовата градина се извършва на основата на документ: “Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на растителността в лесопарковата част на “Борисова градина”, който третира дърветата като стопанска гора за дърводобив. Прокуратурата вече се е произнесла, че горите в градските зелени площи не могат да се третират като стопанска гора за сеч.

Прочети пълния текст

841 посещения

Какво трябва да направи държавата след разораването на дюните до къмпинг „Смокиня“

Какво трябва да направи държавата след разораването на дюните до къмпинг „Смокиня“Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, предупреждава, че разораването и унищожаването на дюните в природната забележителност „Пясъчните дюни в м. Каваците“ е сериозно нарушение на законодателството и показва безсилието на държавата да опазва природата.

Прочети пълния текст

689 посещения

Лекция на тема 'Видове птици от разредите Соколоподобни (2-ра част), Жеравоподобни и Дроплоподобни'

 Лекция на тема 'Видове птици от разредите Соколоподобни (2-ра част), Жеравоподобни и Дроплоподобни'15.01.2019 г., от 18:30 в заседателната зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква).

В рамките на лекцията ще има и кратка демонстрация как лесно и бързо да направим хранилка за пойни птици – благодарение на Александър Маринов – Санчо.

Лекцията е част от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов" към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. Школата по орнитология и природозащита е безплатна. Продължителността на всяка лекция е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема.

Прочети пълния текст

406 посещения

Лекция на тема 'Видове птици от разредите Ястребоподобни (3-та част) и Соколоподобни'

Лекция на тема 'Видове птици от разредите Ястребоподобни (3-та част) и Соколоподобни'Лекцията е част от Школа по орнитология и природозащита „Проф. Димитър Нанкинов“ към Българска орнитологическа централа, ИБЕИ-БАН. Школата е безплатна и се провежда всеки вторник от 18:30 ч. в заседателната зала на НПМ-БАН в София, бул. Цар Освободител 1 (обща сграда на База-2 на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН с Природонаучния музей, вход откъм Руската църква). Продължителността на всяка лекция е 60-90 мин., в зависимост от конкретната разглеждана тема.

Прочети пълния текст

442 посещения

Флашмоб за Пирин пред Министерски съвет на 27 декември

Флашмоб за Пирин пред Министерски съвет на 27 декември На 27 декември 2018 г., четвъртък, от 8,30 ч. природозащитната коалиция "За да остане природа в България" организира флашмоб пред Министерски съвет под надслов: „Не ни пързаляйте за Пирин“. Във Фейсбук събитието за флашмоба се казва: "Елате на 27.12 пред най-голямата пързалка в България - сградата на българското правителство.

Прочети пълния текст

475 посещения

Дадоха на Жирардели водата на Пирин

Дадоха на Жирардели водата на ПиринКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, предупреждава, че водата на Пирин отива лесно при концесионера на ски зона Банско с гласуваните днес от парламента промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух (!)

Прочети пълния текст

775 посещения 3 коментара

Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в Пирин

Промени в закона за въздуха може да разрешат унищожаване на реки в ПиринГражданската коалиция „За да остане природа в България“ алармира, че на 12 декември депутатите от комисията по околната среда и водите в Народното събрание гласуваха Законът за защитените територии (ЗЗТ) да бъде изменен така, че вече да не забранява изменението на естествените водни течения в националните паркове. Това означава, че коритата на реки ще могат да бъдат променяни, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг. Опитът да се промени ЗЗТ се прави чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух.

Прочети пълния текст

988 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  В Национален парк „Централен Балкан” се намира най-големият в Европа защитен масив от естествени стари букови гори.
           Планина, обичам те

  Често задавани въпроси