Календар

Новини


Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк Пирин

Важни съдебни дела във вторник и сряда ще определят бъдещето на Национален парк ПиринПриродозащитниците внасят сигнали за нарушения с еврофондове

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по негово искане за изготвяне на позиция на министерството за обжалваните решения за екологичната оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин.

Прочети пълния текст

706 посещения

Искаме европейско правосъдие, за да не бъде осъдена българската природа

Искаме европейско правосъдие, за да не бъде осъдена българската природаНяма нито една присъда за съсипването на Черноморието и планините

Коалиция от природозащитни организации "За да остане природа в България" се присъединява към Марша за европейско правосъдие, който ще се проведе от 18 часа днес на площад "Народно събрание".

Подробности в събитията във Фейсбук:
София
Варна
Пловдив


Прочети пълния текст

666 посещения

Днес е денят на Натура 2000

Днес е денят на Натура 2000 Отбелязваме 25 години от създаването на европейската мрежа от защитени територии

Преди 25 години, с влизането в сила на Директивата за местообитанията, вторият стълб на Натура 2000 след Директивата за птиците, започва да работи наднационална мрежа за защита на природата на цял континент. Този акт дава възможност милиони квадратни километри от 27 000 места в Европа да бъдат свързани в най-голямата мрежа от защитени територии в света. Мрежата е възможност за България, тъй като доброто й прилагане осигурява високо качество на живота.

Прочети пълния текст

242 посещения

21 май е Европейски ден на Натура 2000

21 май е Европейски ден на Натура 2000Това, което стартира като инициатива на местно равнище чрез един испански LIFE проект, вече се превръща в официален европейски ден. На специална церемония комисарят по околната среда Кармену Велла, председателят на комисията по околна среда на Европейския парламент Адина-Йоана Валеан и други подписаха Съвместна декларация за обявяване на 21 май за "Европейски ден на Натура 2000" - мрежа от защитени територии в Европа. Той ще се празнува ежегодно в цяла Европа.
Още тази година стотици местни събития и мрежови дейности в цяла Европа ще отбележат този специален ден за природата.

Прочети пълния текст

254 посещения

Марш за европейско правосъдие - 23 май, 18 часа, площад Народно събрание

Марш за европейско правосъдие - 23 май, 18 часа, площад Народно събраниеКоалиция "За да остане природа в България" се присъединява към Марша за европейско правосъдие, който ще се проведе на 23 май от 18 часа на площад "Народно събрание". Шествието ще мине пред сградите на Министерски съвет, Висшия съдебен съвет и ще завърши пред Съдебната палата.


Прочети пълния текст

248 посещения

Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“ - резултати

Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“ - резултатиПротоколна записка от обществен наблюдател на СДП БАЛКАНИ – Андрей Ковачев
присъствал (без право на глас) на заседание на Комисия свикана във връзка с провеждане на
Конкурс за директор на Дирекция Природен парк „Странджа“

Прочети пълния текст

2056 посещения 2 коментара

Законови промени улесняват застрояването на българското Черноморие и дават шанс на злоупотребилите със заменки

Законови промени улесняват застрояването на българското Черноморие и дават шанс на злоупотребилите със заменки Коалиция „За да остане природа в България“ се присъединява към гражданския протест утре, 16 май, на площад Народно събрание от 18,30 ч. - https://www.facebook.com/events/1763697313852667/

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ остро се противопоставя на готвените промени в Закона за опазване на земеделските земи, които целят улесняването за пореден път на застрояването на българското Черноморие. Предложението е внесено от депутата Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ и група депутати, сред които и ГЕРБ и предстои да бъде гласувано, вероятно още тази седмица.

Прочети пълния текст

554 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 24Лекция 24 [09.05.2017 г.]:
Видове птици от разред Врабчоподобни (8-ма част)


С над 420 вида птици, установени до момента в страната, България е сред най-богатите в орнитологично отношение страни в Европа. Всички желаещи да разширят своите познания върху птиците са добре дошли на лекциите на Българската орнитологическа централа.

Прочети пълния текст

333 посещения

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков, който защитава Национален парк „Централен Балкан“

Над 5300 лв. събраха гражданите в помощ на Николай Стайков,  който защитава Национален парк „Централен Балкан“Въпреки всички опити да се дискредитират защитниците на природата и да се обезверят тези, които я опазват и вършат съвестно своята работа, се оказва, че хората не са загубили своята човечност и съпричастност – само за 2 месеца граждани от цялата страна събраха 5 357 лв. в помощ на инж. Николай Стайков дългогодишен служител на Национален парк „Централен Балкан“, прилагащ мерките за контрол и охрана на територията в ръководения от него парков участък –„Калофер“.

Прочети пълния текст

2424 посещения

Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 години

Проект на БДЗП номиниран за най-добър за последните 25 годиниПоредно сериозно признание за проекта „Опазване на царския орел и ловния сокол“ дойде от Европейската комисия. Проектът на БДЗП е сред номинираните за най-добър проект по програма LIFE от 1992 г. до сега и е избран от специално жури. Едва 15 проекта, изпълнени в последните 25 години са номинирани в три категории – Природа, Околна среда и Климат. Във всяка категория ще бъдат наградени по два проекта, определени от публиката чрез гласуване във фейсбук.

Гласувайте за проекта Save the Raptors

Прочети пълния текст

453 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!
             Форум 'Икономика за жива природа'