Календар

Новини


Осемте нови квартала на Банско с 40 000 легла спрени

 Осемте нови квартала на Банско с 40 000 легла спрениКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ приветства решението на министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева да отмени решение на регионалната екоинспекция в Благоевград, която разреши застрояването на град Банско без екологична оценка с още 8 селищни образувания, в които има капацитет за допълнителни 40 хиляди легла.

Прочети пълния текст

1225 посещения

Школа по орнитология и природозащита

Школа по орнитология и природозащитаЛекция 7 [29.11.2016 г.]:

Видове птици от разред Ястребоподобни (2-ра част)

Прочети пълния текст

313 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 6

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 6Лекция 6 [22.11.2016 г.]:
Видове птици от разредите Пеликаноподобни (2-ра част), Щъркелоподобни, Фламингоподобни и Ястребоподобни (1-ва част)

Прочети пълния текст

344 посещения

Правителството в оставка бламира международния диалог за автомагистрала „Струма“ и опазването на Кресненското дефиле

 Правителството в оставка бламира международния диалог за автомагистрала „Струма“ и опазването на Кресненското дефилеСъветник на регионалния министър работи срещу интересите на България

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ предупреждава, че България пропусна шанса да бъде оказан натиск върху Европейската комисия самата тя да поеме отговорността си за строителството на автомагистрала „Струма“ по трасе, което да опази Кресненското дефиле.

Прочети пълния текст

401 посещения

Планините отблизо. Наръчник на планинския водач и добрия планинар

Планините отблизо. Наръчник на планинския водач и добрия планинар"Искам да поздравя авторите, че са се постарали достатъчно и към днешна дата цялата поднесена информация е напълно актуална. Книгата намирам, че ще е от изключителна полза както за кандидатите за гидове, така и за всички млади водачи и изследователи, които все още се колебаят в някои ситуации, трупат опит и искат да станат още по-добри в оцеляването. Препоръчвам книгата и на всички начинаещи туристи и трекери, които са осъзнали, че без планини в живота си не могат. Въпреки, че повечето няма да станат гидове, всички планинари трябва да се образоват къде отиват, какво има там и как трябва да се държат в планините, така че да са пример за цялото ни общество." Боян Петров за новото издание на "Планините отблизо" - едно полезно и любопитно четиво за всички, изкушени от природата и планините на България!

Прочети пълния текст

317 посещения

Незаконните сечи в Природен парк Беласица трябва да спрат

Незаконните сечи в Природен парк Беласица трябва да спратПриродозащитниците предлагат мерки за спасяване на вековните гори

След излъчен телевизионен репортаж за злоупотреби с дърва за огрев в предизборния период в Община Петрич и получени сигнали от граждани, природозащитници от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа“ извършиха проверки в горите на Природен парк „Беласица“, които попадат в землищата на селата Коларово, Самуилово, Камена и Габрене.

Прочети пълния текст

1032 посещения 1 коментара

Жером Клеменц, Нико Фаврез и Шон Вилянуева посрещат гости на Боровец на 12 ноември като част от 12-тите Дни на предизвикателствата!

Жером Клеменц, Нико Фаврез и Шон Вилянуева посрещат гости на Боровец на 12 ноември като част от 12-тите Дни на предизвикателствата!За първи път част от фестивала за екстремни спортове „Дни на предизвикателствата“ (11-13 ноември) става отворено събитие сред природата, в което поканени да участват са всички любители на планината, активностите на открито и адреналина. На 12-ти ноември, във втория фестивален ден (събота), специалните гости на „Дните“ ще застанат в центъра на екшъна сред красивата природа на Рила планина и курорта Боровец, където феновете ще могат да се срещнат отблизо с тях и да почерпят ценен опит.

Прочети пълния текст

365 посещения

Световният шампион по байк ендуро Жером Клеменц и популярните катерачи Николас Фаврез и Шон Вилянуева ще са гости на Дни на предизвикателствата 2016!

Световният шампион по байк ендуро Жером Клеменц и популярните катерачи Николас Фаврез и Шон Вилянуева ще са гости на Дни на предизвикателствата 2016!Наситена уикенд програма и активности сред природата очакват любителите на най-големия фестивал за екстремни спортове, туризъм и екология между 11 и 13 ноември

През 2016 г. „Дни на предизвикателствата“ се завръщат в Аула „Максима“ на УАСГ между 11 и 13 ноември - любимата локация на многобройните верни фенове на фестивала от последните няколко години. Организатори са магазини „Стената“, Одисея-ИН и „Зиг-Заг Холидейз“. За първи път в 12-годишната си история „Дните“ ще се проведат през уикенда – петък, събота и неделя - за всички, живущи и извън столицата, които желаят да се включат в целодневните му активности. Предвидени са разнообразни лекции, презентации, работилници, прожекции.

Повече информация и подробности за програмата на официалния сайт на фестивала - www.predizvikatelstva.com

Прочети пълния текст

339 посещения

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 4

Школа по орнитология и природозащита - Лекция 4 Лекция 4 [08.11.2016 г.]:
Видове птици от разред Гъскоподобни (2-ра част)

Прочети пълния текст

301 посещения

Президентската кампания и политически визии за опазването на природата - отговор на кандидат за президент Диана Димитрова

Президентската кампания и политически визии за опазването на природата - отговор на кандидат за президент Диана ДимитроваОт Коалиция "За да остане природа в България" изпратихме до всички кандидати за президент покана да отговорят на 5 въпроса, свързани с политиките за опазване на природата и приоритетите им за бъдеща работа.
Въпросите бяха:
1. Бихте ли възстановили позицията на съветник на президента за околна среда и ако да, по какви критерии бихте избрали този експерт?
2. Ако получите за подписване указ на закон, разрешаващ застрояването на националните паркове - с оглед планираните изменения в ЗООС, ЗЗТ и Закона за концесиите – какво ще направите?
3. Бихте ли предизвикали обществена дискусия и обсъждане в Съвета за национална сигурност на все още нерешения проблем със заменките на гори и земеделски земи, при които пясъчни дюни бяха заменени като пасища и гори и с които заменки бяха нанесени щети за милиарди левове на държавния бюджет и бяха застрашени уникални кътчета от България?
4. Какви приоритетни политики бихте водили по отношение опазването на природното ни наследство?
5. Считате ли, че има нужда от реформа в правораздавателната система и в контрола над банковата система и какво бихте направили като президент в тази посока?

Ето отговора на кандидата за президент Диана Димитрова

Прочети пълния текст

377 посещения

         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

    Знаете ли, че..

    Прилепите са изключително непознати, интересни и напълно безвредни животни. В районите където живеят прилепи, насекомите почти никога не се превръщат в бедствие.
             Зелени закони