Календар

Новини


Поредна успешна еко-акция в Пловдив

Прочети пълния текст

Стартираха коледните благотворителни акции на Спасителния център на Зелени Балкани

Прочети пълния текст

Екоорганизации сезират Брюксел: Офшорки унищожават природата чрез съмнителни сделки с властите

Чакъров призна безпомощност пред незаконното строителство

Инвеститорите строят незаконно в защитените природни територии на страната, без да се притесняват от държавните институции, стана ясно от отговора на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) по време на петъчния парламентарен контрол.

Прочети пълния текст

Устройствените планове победиха 'Натура'

Първи Дневник написаха как автоматичното изключване на одобрените устройствените планове от НАТУРА 2000 зоните ще остави бългаската природа само на хартия.
Бяхме обещали да ви напишем дали това решение остава. Е, ето че остава. Дали българското правителство ще успее да измами Европейския съюз?

Прочете статията на в. Дневник

Вижте предната новина, описваща проблемите около решението територии с одобрен устройствен план да бъдат автоматично изключвани от НАТУРА 2000 зоната към датата на нейното обявяване.

Прочети пълния текст

Отпадането на зоната „Рила Буфер” от Натура 2000 приближава България до санкциите на Европейската комисия

Официално прессъобщение на Коалицията За да остане природа относно отпадането на зоната „Рила Буфер” от Натура 2000

Прочети пълния текст

Бернската конвенция: Да бъдат преразгледани решенията, допуснали изграждането на ветрогенератори в района на Балчик и Калиакра

Бернската конвенция: Да бъдат преразгледани решенията, допуснали изграждането на ветрогенератори в района на Балчик и Калиакра Източник: БДЗП
На редовното си годишно заседание постоянният комитет Бернската конвенция одобри единодушно 10 строги препоръки към българското правителство във връзка с отвореното досие за строеж на вятърни генератори на прелетния път на птиците в района на Калиакра и Балчик. Заседанието се проведе на 28 ноември 2007 г. в Страсбург.

Прочети пълния текст

Отпадането на зоната 'Рила Буфер' от Натура 2000 приближава България до санкциите на Европейската комисия

Oкончателното отпадане на зоната „Рила Буфер” от списъка с места от европейската екологична мрежа Натура 2000 би приближило България до санкции от страна на Европейската комисия.

Прочети пълния текст

Взривиха хотел 'Щастливеца' на Витоша, започва 'развитието' на Витоша

Вижте филмчето на в. Капитал

Новият собственик на голяма част от съоръженията и пистите на Витоша започна "реконструкцията" на планината , днес са бутнали недостроената сграда на хотел "Щастливеца" до горната станция на кабинковия лифт.

"Юлен" имат сериозни намерения да променят много неща горе на Витоша, включително смяна на лифтове и разширения на писти.. е вече са почнали..

Прочети пълния текст

Кампанията 'За да остане природа в България' ще се включи в 'Дните на предизвикателствата'

Одисея-ИН & Магазин "Стената" в партньорство с RFI, група ВАЦ, Пик 3000, БФСп, БФБ и Горичка организират поредните планинарски филми "ДНИТЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА" от 3ти до 6ти декември в Дома на киното. Заповядайте!

Подробна програма можете да видите ТУК.

Прочети пълния текст

Рила (буфер) отпада от НАТУРА 2000 окончателно?

Въпреки всички граждански акции, сигналите, които изпратихме до Европейския комисар, становищата и международната подкрепа, Министерски съвет днес реши да не включи в екологичната мрежа Натура 2000 буферната зона около Националния парк "Рила". Така пътя до Седемте Рилски езера остава отворен. Все още не знаем, дали отново е прието решение да се изключват територии с приети устрoйствени планове за застрояване.

Прочети пълния текст


         Пирин се нуждае от нас
         
Install Flash player!

Петиции

  Дарения

  Можете да направите дарение за кампанията "За да остане природа в България". Благодарим ви!

  Знаете ли, че..

  Общият брой на видовете хабитати в Странджа е 121, като по този показател Паркът е на първо място сред защитените територии в Европа.
           
  Install Flash player!