Календар

Новини


Поредната акция пред Министерски съвет в подкрепа на Натура 2000 този четвъртък беше под флага на Иракли.

Природозащитниците се бяха събрали, за да се уверят, че Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров наистина ще удължи заповедта за забрана на строителството в Иракли, както вчера беше официално заявено от зам-министъра на околната среда и водите Йордан Дардов. Затова гражданите символично носеха празни бели листа хартия, като се надяваха след края на заседанието заповедта да бъде реалност, а не само „празни приказки”. Други от тях обясниха, че листата са празни, защото „в момента се пише съдбата на Иракли”.

Прочети пълния текст

Първите 50 заявления за достъп до информация за Иракли бяха подадени днес в Министерството

Граждани попитаха по официален път Министъра на околната среда и водите до къде е стигнала процедурата по обявяване на новата защитена местност "Иракли - Емине". Предложение за това беше попадено в Министерството още юли месец миналата година (вх. № 48-00-483). Новата защитена местност трябва да обхваща цялостно дивното кътче и да защити Иракли от ВСЯКАКВО СТРОИТЕЛСТВО.

Прочети пълния текст

Природозащитници искат министър Джевдет Чакъров да продължи заповедта за забрана за строителство на Иракли

София – Коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България" припомни писмено на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, че на 4 август 2007 г.(събота) изтича едногодишната забрана за строителство на Иракли, издадена заради започналата процедура за обявяване на защитена местност.

Прочети пълния текст

Внесохме писмо с искане за среща относно обявяването на Защитена местност 'Камчийски пясъци'

С решение на Върховния административен съд от ноември миналата година беше премахнат статута на защита на Камчийски пясъци - най-дългата пясъчна ивица и дюни в България. Още през януари беше внесено предложение за обявяване на отново на Защитена местност, но развитие от тогава няма.

Прочети пълния текст

Дарение на гражданите на България за НАТУРА 2000

На днешния 19-ти редовен протест за Натура 2000 пред Министерски съвет – този път с мото „С’ТИНКИ ЗА НАТУРАТА” събралите се граждани и представители на медиите събраха над 7 кг. монети, като в левова стойност това бяха 59,30 бг лева, 1,19 евро цента, 1 USA долар, унгарски форинти, турски лири, и стотинки от 1974, излезли от обръщение.
След удържането на близо 10% от събраните пари за банкови такси и превод на това скромно дарение, горепосочената сума бе преведена по сметка на централния бюджет на Р. България към Министерство на финансите.
Това бе символична форма на този пореден граждански протест в подкрепа на приемането на Натура 2000 в пълния й обхват, тъй като миналата седмица страната ни получи официално предупреждение от Европа за неизпълнение на ангажиментите си по еко-мрежата.

Документ за направеното дарение, снимки от акцията (всяка има описание:)

Прочети пълния текст

Разкопават се степите на Калиакра!

Докато се вдигаше шум около Природен парк "Странджа" инвеститорите в останалите места със запазена и ценна природа не спят! След Рила, получаваме сигнал и за изкопни работи за изграждането на ветрогенераторен парк на Калиакра - до носа с най-червените скали и най-широкото море! След превръщането на огромна част от степите между Топола и Божурец в голф игрище, очаквайте 100тици перки да се издигнат в степта на един от трите основни пътя за миграция на птиците в Европа (via pontica).

Българско дружество за защита на птиците сезираха Министерството на околната среда и водите и го призоваха да предприеме спешни мерки. Призовават всички да се включат чрез сигнали до МОСВ, подкрепа на писмото или друга лична инициатива!

Калиакра е (проекто) НАТУРА 2000 зона и по Директивата за птиците, и по Директивата за хабитатите.

Прочети пълния текст

БлуЛинк стартира интернет кампания за свободата на електронното изразяване

Можете да намерите кампанията на: http://freenet.bluelink.net

Притеснени от успеха на протестите срещу унищожаването на природата, властовите структури не се поколебаха да разследват и сплашват собственици на блогове. БлуЛинк стартира кампанията „FreeNet - Долу ръцете от блогърите”, за да обедини стремежа на граждани, организации и медии да обменят свободно информация по интернет. Това е основно и неотменимо право в едно работещо гражданско общество.

Прочетете цялата декларация на управителният съвет и учредителите на „БлуЛинк” в пълния текст на новината! Можете да подкрепите кампанията като се подпишете под декларацията. Тя ще бъде изпратена до местни и международни институции.


Прочети пълния текст

В България не се спазват законите за генномодифицираните организми*

Източник: Милена Бокова, БлуЛинк
Снимка: Агролинк
Сдружение Агролинк проведе в София втората балканска среща „Балканите, свободни от ГМО”. Срещата е заключителен етап от международна информационна кампания за опасностите при употребата на генномодифицирани организми. Експерти от България, Гърция, Турция, Македония, Румъния, Белгия обмениха практическа информация за употребата на ГМО в своите страни. Те не можаха да я споделят с представители от Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването, които не пожелаха да участват в дискусията.

Прочети пълния текст

Благодарствено писмо

Дирекция на Природен парк “Странджа” изразява признателността и благодарността си на всички граждани, организации и институции, подкрепили Природния парк в този кризисен момент за българската природа!

Прочети пълния текст

Странджа остава природен парк

Източник: БлуЛинк
147 депутати гласуваха "за" на второ четене, приемайки промените в Закона за защитени територии. Промените гарантират, че заповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на защитени територии до 30 юни 2007 г. няма да подлежат на обжалване по съдебен път. По този начин Народното събрание запази и най-голямата защитена територия в България - природен парк „Странджа”.

Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията

    Знаете ли, че..

    В Червената книга на България са вписани 19 бозайника, като златката, вълкът, пъстрият пор, тюленът монах, кафявата мечка, видрата, дивата котка, някои видове прилепи и други.
             Планина, обичам те