Календар

Новини


Внесохме писмо с искане за среща относно обявяването на Защитена местност 'Камчийски пясъци'

С решение на Върховния административен съд от ноември миналата година беше премахнат статута на защита на Камчийски пясъци - най-дългата пясъчна ивица и дюни в България. Още през януари беше внесено предложение за обявяване на отново на Защитена местност, но развитие от тогава няма.

Прочети пълния текст

Дарение на гражданите на България за НАТУРА 2000

На днешния 19-ти редовен протест за Натура 2000 пред Министерски съвет – този път с мото „С’ТИНКИ ЗА НАТУРАТА” събралите се граждани и представители на медиите събраха над 7 кг. монети, като в левова стойност това бяха 59,30 бг лева, 1,19 евро цента, 1 USA долар, унгарски форинти, турски лири, и стотинки от 1974, излезли от обръщение.
След удържането на близо 10% от събраните пари за банкови такси и превод на това скромно дарение, горепосочената сума бе преведена по сметка на централния бюджет на Р. България към Министерство на финансите.
Това бе символична форма на този пореден граждански протест в подкрепа на приемането на Натура 2000 в пълния й обхват, тъй като миналата седмица страната ни получи официално предупреждение от Европа за неизпълнение на ангажиментите си по еко-мрежата.

Документ за направеното дарение, снимки от акцията (всяка има описание:)

Прочети пълния текст

Разкопават се степите на Калиакра!

Докато се вдигаше шум около Природен парк "Странджа" инвеститорите в останалите места със запазена и ценна природа не спят! След Рила, получаваме сигнал и за изкопни работи за изграждането на ветрогенераторен парк на Калиакра - до носа с най-червените скали и най-широкото море! След превръщането на огромна част от степите между Топола и Божурец в голф игрище, очаквайте 100тици перки да се издигнат в степта на един от трите основни пътя за миграция на птиците в Европа (via pontica).

Българско дружество за защита на птиците сезираха Министерството на околната среда и водите и го призоваха да предприеме спешни мерки. Призовават всички да се включат чрез сигнали до МОСВ, подкрепа на писмото или друга лична инициатива!

Калиакра е (проекто) НАТУРА 2000 зона и по Директивата за птиците, и по Директивата за хабитатите.

Прочети пълния текст

БлуЛинк стартира интернет кампания за свободата на електронното изразяване

Можете да намерите кампанията на: http://freenet.bluelink.net

Притеснени от успеха на протестите срещу унищожаването на природата, властовите структури не се поколебаха да разследват и сплашват собственици на блогове. БлуЛинк стартира кампанията „FreeNet - Долу ръцете от блогърите”, за да обедини стремежа на граждани, организации и медии да обменят свободно информация по интернет. Това е основно и неотменимо право в едно работещо гражданско общество.

Прочетете цялата декларация на управителният съвет и учредителите на „БлуЛинк” в пълния текст на новината! Можете да подкрепите кампанията като се подпишете под декларацията. Тя ще бъде изпратена до местни и международни институции.


Прочети пълния текст

В България не се спазват законите за генномодифицираните организми*

Източник: Милена Бокова, БлуЛинк
Снимка: Агролинк
Сдружение Агролинк проведе в София втората балканска среща „Балканите, свободни от ГМО”. Срещата е заключителен етап от международна информационна кампания за опасностите при употребата на генномодифицирани организми. Експерти от България, Гърция, Турция, Македония, Румъния, Белгия обмениха практическа информация за употребата на ГМО в своите страни. Те не можаха да я споделят с представители от Министерството на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването, които не пожелаха да участват в дискусията.

Прочети пълния текст

Благодарствено писмо

Дирекция на Природен парк “Странджа” изразява признателността и благодарността си на всички граждани, организации и институции, подкрепили Природния парк в този кризисен момент за българската природа!

Прочети пълния текст

Странджа остава природен парк

Източник: БлуЛинк
147 депутати гласуваха "за" на второ четене, приемайки промените в Закона за защитени територии. Промените гарантират, че заповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на защитени територии до 30 юни 2007 г. няма да подлежат на обжалване по съдебен път. По този начин Народното събрание запази и най-голямата защитена територия в България - природен парк „Странджа”.

Прочети пълния текст

Optimiced: 'Странджа': Да мълча или не?

ГДБОП (Главна Дирекция за Борба с Организираната Престъпност) привиква и ”съветва” блогърите, които отразяват протестите за Странджа???!!!!

Прочети пълния текст

Митинг-шествие 'НЯМА ДА МЪЛЧИМ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА!' 19 юли, четвъртък, 19:00, НДК

Гражданските инициативи в защита на българската природа продължават. От прессъобщението, изпратено от организаторите до медиите, става ясно, че този път протестът е и в подкрепа на свободата на словото и правото да се отстоява гражданска позиция:

Прочети пълния текст

Българска фондация Биоразнообразие ще раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието

За втора поредна година Българска фондация Биоразнообразие ще раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието. Идеята е да се отличат най-ярките постижения в България, както и да се даде гласност на добрите практики, свързани с опазването на природата.Прочети пълния текст


Петиции

    Дарения

    Можете да направите дарение за кампанията
             
    Install Flash player!